Hvordan endre dårlige vaner: 10 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan endre dårlige vaner: 10 trinn (med bilder)
Hvordan endre dårlige vaner: 10 trinn (med bilder)

Video: Hvordan endre dårlige vaner: 10 trinn (med bilder)

Video: Hvordan endre dårlige vaner: 10 trinn (med bilder)
Video: Resident Evil игры | Развитие серии | Полная хронология 2024, April
Anonim

Vaner er ofte innebygd så dypt uten at vi engang innser at vi faktisk gjør denne vanen. Enten det er en mindre irriterende dårlig vane som å knoke eller en mer alvorlig vane som å røyke, trenger du en bevisst innsats og en smart plan for å stoppe denne gjentagende oppførselen. Ikke nøl med å søke hjelp fra en profesjonell på dette feltet hvis du ikke klarer å bryte den dårlige vanen selv.

Steg

Endre dårlige vaner Trinn 1
Endre dårlige vaner Trinn 1

Trinn 1. Skriv ned detaljene knyttet til din vane

Ha en notatbok klar til å ta notater hvis du har en dårlig vane eller føler deg fristet til å gjøre det. Skriv ned i minst en uke hva du gjorde og hvordan du følte deg da du gjorde denne dårlige vanen. På denne måten kan du finne mønstre i dine vaner og kunne tenke bevisst på disse vanene. Vurder disse mulige faktorene:

  • Oppstår denne dårlige vanen oftere når du er stresset eller føler deg nervøs?
  • Er denne dårlige vanen mer vanlig (eller mindre) på bestemte steder eller under visse aktiviteter?
Endre dårlige vaner Trinn 2
Endre dårlige vaner Trinn 2

Trinn 2. Befri deg fra fristelsen

Prøv å unngå ting, steder og mennesker som gjør at du ønsker å sette deg inn i dårlige vaner. Bruk den bærbare datamaskinen som et verktøy for å identifisere dette. Fordi dårlige vaner ofte oppstår uten bevisst tanke, er det lettere å eliminere utløserne enn å prøve å slutte ved å stole på full konsentrasjon.

  • Hvis du vil slutte å spise usunn mat, må du flytte alle disse matvarene fra kjøkkenet eller andre steder i hjemmet ditt til vanskeligere tilgjengelige steder. Når du vil kjøpe mat, må du ikke gå gjennom usunne matbutikker, eller kjøpe sunn mat på dagligvarelisten, og ikke ha med deg ekstra penger eller kredittkort.
  • Hvis du prøver å ikke fortsette å sjekke telefonen, må du slå av ringetonen først eller sette telefonens signal til flymodus. Hvis det heller ikke fungerer, slå av telefonen og plasser den i et annet rom i huset.
Endre dårlige vaner Trinn 3
Endre dårlige vaner Trinn 3

Trinn 3. Gjør din dårlige vane ikke lenger behagelig

Hvis det er mulig, kan dette være en effektiv utløser for å slutte og forhindre at du ubevisst gjentar denne vanen.

  • Et klassisk eksempel er måten folk som liker å bite neglene på, og for å kvitte seg med denne dårlige vanen, belegger de neglene med et stoff som smaker dårlig. Spesielle produkter for dette formålet er tilgjengelig på apotek.
  • Noen ganger krever gjenoppretting av alkoholikere medisinsk behandling som kan forårsake ubehagelige symptomer hvis de er vant til å være full på grunn av alkoholisme.
  • For en dårlig vane som er vanskelig å få til å føle seg ubehagelig, bruk et gummibånd rundt armen og klikk den slik at huden din svir hver gang du vil gjøre denne vanen igjen.
Endre dårlige vaner Trinn 4
Endre dårlige vaner Trinn 4

Trinn 4. Erstatt dårlige vaner med nye gode eller nøytrale vaner

Dårlige vaner vil ikke bare forsvinne ved å vedta nye gode vaner, men dine gamle dårlige vaner blir lettere å bryte hvis du kan øve på disse nye vanene regelmessig og oppleve nye gleder.

  • Mange mennesker føler den samme gleden ved å trene eller jogge jevnlig hver dag etter at de er vant til å gjøre disse aktivitetene.
  • For noen finner de en mer nyttig og enklere måte å bryte dårlige vaner ved å vedta den motsatte "gode vanen", og du kan gjøre disse gode vanene til et fokus for deg å utvikle. For eksempel, for å unngå usunn mat, utfordre deg selv ved å lage en sunn middag flere ganger i uken.
Endre dårlige vaner Trinn 5
Endre dårlige vaner Trinn 5

Trinn 5. Vær på vakt mens fristelsen vedvarer

Hvis du fortsatt lett trekkes tilbake til gamle vaner, kan du si "ikke gjør det, ikke gjør det" om og om igjen i tankene dine. Hvis du på forhånd vet at dette kommer til å skje, har du en plan for hva du virkelig vil gjøre. Denne bevisste innsatsen du gjør kan lett undertrykke dårlige vaner som du ikke er klar over at du gjør uten å tenke først.

For eksempel, hvis du vil slutte å røyke, lag en plan for å slutte ved å forberede deg en kopp kaffe eller chatte med kolleger mens de tar en røykepause. Hvis vennen din tar en sigarett under en samtale, kan du si til deg selv "nei takk, nei takk, nei takk" hvis vennen din tilbyr deg en sigarett

Endre dårlige vaner Trinn 6
Endre dårlige vaner Trinn 6

Trinn 6. Dra på ferie i noen dager

Å bryte en vane er lettere å gjøre hvis du er i et ukjent miljø, kanskje fordi hjernen din ikke lenger kan jobbe med "automatisk kontroll". Ta en helgetur et sted og fokuser på å komme inn i en ny rutine.

Endre dårlige vaner Trinn 7
Endre dårlige vaner Trinn 7

Trinn 7. Belønn deg selv når du ikke gjentar gamle vaner

Gjør morsomme aktiviteter som en belønning for deg selv fordi du har lykkes med å realisere planen din. Koble din suksess med positive følelser og erfaringer, ikke med skuffelse hvis du ikke har oppnådd det du vil.

Kanskje du må prøve med noen få gaver før du finner den som passer best. Sett en alarm for å gå av femten minutter etter at du har gitt deg selv en gave. Etter at alarmen stopper, spør deg selv om du fortsatt vil gjøre den dårlige vanen. Hvis svaret fortsatt er, kan du prøve å gi en annen gave neste gang

Endre dårlige vaner Trinn 8
Endre dårlige vaner Trinn 8

Trinn 8. Prøv å meditere for å omprogrammere tankene dine

Neste gang du befinner deg i en situasjon som har en tendens til å gjøre at du ønsker å sette deg inn i en dårlig vane, må du slutte med det du gjør og prøve å meditere i noen minutter. I begynnelsen kan denne metoden bare være nyttig som distraksjon, men på sikt kan den brukes til å roe deg selv og oppfylle dine ønsker uten å stole på vanene dine lenger.

Endre dårlige vaner Trinn 9
Endre dårlige vaner Trinn 9

Trinn 9. Be venner eller familie om hjelp

Menneskene du vanligvis møter og de som elsker deg, er gode forkjempere for å bryte dårlige vaner, så lenge de også tar innsatsen din på alvor. Be dem om å hjelpe deg med å implementere endringene du gjør i livsstilen din, og irettesette deg hvis du kommer tilbake til dårlige vaner.

Det er flere anti-avhengighetsprogrammer som er opprettet på grunnlag av avtaler som er signert av mennesker som vil bidra til å definere nøyaktig hva deres ansvar er, inkludert handlinger de er ukomfortable med hvis de må gjøre det, for eksempel å kaste sigaretter eller alkohol som tilhører personen de er hjelper

Endre dårlige vaner Trinn 10
Endre dårlige vaner Trinn 10

Trinn 10. Søk hjelp fra en ekspert

Hvis dine dårlige vaner har alvorlige konsekvenser i livet ditt, søk hjelp fra noen som er ekspert på dette området. Det er 12-trinns organisasjoner og programmer som kan hjelpe til med å overvinne enhver form for avhengighet. Terapeuten eller legen bør kunne anbefale et passende program, eller henvise til noen som kan utføre individuell rådgivning.

Det er forskjellige programmer som kan hjelpe deg, så ikke gi opp hvis du ikke har funnet det som fungerer best for deg. Intervjuer for å inspirere motivasjon og terapi for å bygge toleranse for lidelse er to eksempler på profesjonell terapi som ikke er lett for deg å gjøre på egen hånd

Anbefalt: