Hvordan overvinne emetofobi: 14 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan overvinne emetofobi: 14 trinn (med bilder)
Hvordan overvinne emetofobi: 14 trinn (med bilder)

Video: Hvordan overvinne emetofobi: 14 trinn (med bilder)

Video: Hvordan overvinne emetofobi: 14 trinn (med bilder)
Video: Hypnotisk Spiral | Norsk Video 2024, April
Anonim

Oppkast er ikke gøy for noen. Selv om mange mennesker aldri har hørt om emetofobi eller frykt for oppkast, er denne tilstanden en svært vanlig angstlidelse og er den femte vanligste fobien, og er mest opplevd av kvinner og ungdom. For mennesker med emetofobi gjør angsten som følger med muligheten for oppkast dem hjelpeløse. Faktisk har emetofobi symptomer som ligner på panikklidelse og kan føre til at pasienter unngår alt som utløser oppkast, for eksempel å være i nærheten av syke mennesker, spise på restauranter, drikke alkohol og bruke offentlige toaletter. Imidlertid kan du behandle emetofobi ved å ta aktive skritt for å overvinne frykten for oppkast og lindre kvalme.

Steg

Del 1 av 3: Å overvinne frykten for oppkast

Behandle emetofobi Trinn 1
Behandle emetofobi Trinn 1

Trinn 1. Identifiser utløseren

I de fleste tilfeller utløses emetofobi av noe spesifikt, for eksempel en viss lukt eller å sitte i baksetet på en bil. Å gjenkjenne detaljene som utløser emetofobi kan hjelpe deg med å unngå dem eller behandle dem med terapi. Noen vanlige utløsere er:

  • Å se eller huske andre mennesker eller dyr som kaster opp
  • Gravid
  • Reise eller transport
  • Legemiddel
  • Lukt eller lukt
  • Mat
Behandle emetofobi Trinn 2
Behandle emetofobi Trinn 2

Trinn 2. Unngå disse utløserne

For mange mennesker kan emetofobi håndteres ganske enkelt ved å unngå triggere og angst forbundet med oppkast. Men vær oppmerksom på at dette ikke alltid er mulig, for eksempel hvis barnet ditt er sykt, så du bør ha alternative måter å håndtere frykten på hvis det er nødvendig.

  • Vet hvordan du kan unngå utløsere fra starten. For eksempel, hvis en bestemt mat stimulerer frykten din, ikke hold den hjemme. Hvis du spiser på en restaurant, kan du be spisekammeratene dine om ikke å bestille eller dekke over mat som gjør deg kvalm.
  • Hold deg unna triggere så lenge de ikke påvirker livet ditt eller andres liv. For eksempel, hvis et offentlig toalett gjør deg kvalm, må du sørge for at det ikke forhindrer deg i å forlate huset.
Behandle emetofobi Trinn 3
Behandle emetofobi Trinn 3

Trinn 3. Godta at du har denne irritasjonen

Emetofobi er en relativt vanlig lidelse, men den kan fortsatt etterlate deg hjelpeløs. Å gjøre opp med frykten for oppkast kan slappe av, og det kan faktisk hjelpe med angsten forbundet med frykten.

  • Å akseptere at du har emetofobi kan også hjelpe andre å akseptere det.
  • Du kan ikke akseptere forstyrrelsen over natt fordi frykten er betydelig. Si sakte til deg selv: "Denne frykten er naturlig, og jeg har det bra."
  • Vurder positive bekreftelser hver dag for å styrke din tro og slappe av. Si for eksempel: "Jeg kan ta offentlig transport hver dag uten problemer, og i dag vil det også være bra."
  • Les online fora fra kilder som International Emetophobia Society, som tilbyr tips for å godta lidelsen din og koble deg til andre som lider av emetofobi.
Behandle emetofobi Trinn 4
Behandle emetofobi Trinn 4

Trinn 4. Fortell folk

Når du unngår utløsere, kan folk reagere merkelig. Uttrykk ærgrelsen ærlig for å unngå ubehagelige situasjoner eller spørsmål. Det hjelper deg også å slappe av og kontrollere frykten din.

  • Formidle frykten din før noe skjer. For eksempel, hvis lukten av fløtesaus gjør deg kvalm, si: "Jeg beklager hvis reaksjonen min var ubehagelig. Jeg har en lidelse som får meg til å kaste opp hver gang jeg lukter på fløtesausen, eller “Skitne bleier gjør meg litt kvalm, selv om babyen din er så søt.” Kanskje noen andre kan hjelpe deg med å unngå triggere ved ikke å bestille maten eller skifte bleie i ditt fravær.
  • Vurder å bruke humor. Å fortelle en vits om emetofobi kan lindre spenning. For eksempel, hvis du er i en bil, si: "Får jeg sitte foran slik at denne bilen ikke blir til en oppkastskomet?"
Behandle emetofobi Trinn 5
Behandle emetofobi Trinn 5

Trinn 5. Toler sosial stigma

Det er noen mennesker som ikke forstår emetofobi eller tror at lidelsen eksisterer. Prøv å forstå om de reagerer negativt og innse at de oppfører seg på denne måten fordi de ikke vet om lidelsen.

  • Ignorer den irriterende uttalelsen eller håndter den med grundig informasjon.
  • Å snakke med eller støtte seg til familie og venner kan hjelpe deg med å håndtere andres følelser og stigma.
Behandle emetofobi Trinn 6
Behandle emetofobi Trinn 6

Trinn 6. Bli med i en støttegruppe

I utlandet er det mange faktiske og virtuelle støttegrupper å bli med på, ettersom emetofobi er vanlig. Å være en del av et lignende samfunn kan hjelpe de som lider av emetofobi mer effektivt eller få behandling.

  • Du kan delta i diskusjoner og fora i henhold til din emetofobi -type. Prøv å spørre legen din eller sykehuset om det er støttegrupper i ditt område. Du kan også søke etter virtuelle lokalsamfunn, for eksempel International Emetophobia Society.
  • Vurder en støttegruppe for mennesker som lider av angst fordi emetofobi er en form for angstlidelse.
  • Snakk med familie og venner om irritasjonen din, da de kan gi umiddelbar støtte hvis frykten din oppstår.

Del 2 av 3: Få behandling

Behandle emetofobi Trinn 7
Behandle emetofobi Trinn 7

Trinn 1. Planlegg en avtale med legen

Hvis frykten for oppkast påvirker din evne til å leve et normalt liv, må du planlegge en avtale med legen din. Leger kan tilby behandlingsmekanismer eller foreskrive antiemetika som kan lindre kvalme eller oppkast.

  • Husk at selv om frykten for oppkast er vanlig, bør du fortsatt søke hjelp hvis frykten forstyrrer ditt daglige liv.
  • Spør legen din om det er andre underliggende årsaker til emetofobi og om det er måter å håndtere dem på, for eksempel en dårlig opplevelse som barn eller graviditet.
  • Vurder å se en psykiater eller en annen psykolog som kan hjelpe deg med å overvinne frykten for oppkast gjennom ulike typer terapi.
Behandle emetofobi Trinn 8
Behandle emetofobi Trinn 8

Trinn 2. Gå til terapi

Emetofobi er ikke noe du må leve med resten av livet, selv om behandling kan ta lang tid. Denne lidelsen kan behandles til den helbredes med ulike typer terapi for å hjelpe deg med å slutte å kaste opp, samt hjelpe deg med å leve livet slik du vil uten frykt for oppkast. Noen typer terapi du kan gjennomgå er:

  • Eksponeringsterapi som utsetter deg for triggere som å se ordet kaste opp, samt lukt, videoer, bilder eller spise ved et buffébord.
  • Kognitiv atferdsterapi som innebærer gradvis eksponering for triggere og til slutt hjelper deg med å slippe assosiasjoner mellom oppkast og frykt, fare eller død.
Behandle emetofobi Trinn 9
Behandle emetofobi Trinn 9

Trinn 3. Ta medisinen

Hvis din emetofobi og tilhørende kvalme er alvorlig, kan legen din foreskrive medisiner for å hjelpe med begge deler. Spør om antiemetika som kan forhindre kvalme og oppkast, og angstdempende eller antidepressive medisiner for å behandle lidelsen som forårsaker det.

  • Få resept på de vanligste antiemetika, for eksempel klorpromazin, metoklopramid og proklorperazin.
  • Prøv reisesyke medisiner eller et antihistamin som kan lindre kvalme og oppkast hvis du ikke har tid til å oppsøke lege. Antihistaminer som vanligvis brukes til å behandle kvalme er dimenhydrinat.
  • Ta et antidepressivt middel som fluoksetin, sertralin eller paroksetin, eller en angstdempende medisin som alprazolam, lorazepam eller klonazepam, for å bekjempe frykten for oppkast.
Behandle emetofobi Trinn 10
Behandle emetofobi Trinn 10

Trinn 4. Bruk avslapningsteknikker

Fordi emetofobi vanligvis har symptomer som ligner på panikklidelse, kan du kontrollere reaksjonene dine og lindre kvalme eller oppkast med avslapning. Prøv en rekke avslapningsteknikker for å roe deg ned og lette følelsene dine. Noen øvelser du kan prøve er:

  • Pust dypt for å slappe av spenningen. Pust inn og pust ut i et balansert mønster. For eksempel, pust inn for en telling på fire, hold for en telling på to, og pust deretter ut for en telling på fire. Sørg for å sitte rett opp med skuldrene trukket tilbake for å få de optimale fordelene med dyp pusting.
  • Progressiv muskelavslapping for å slappe av hele kroppen. Start fra føttene og arbeid mot hodet, stram og trekk hver muskelgruppe i fem sekunder. Slipp deretter muskelen i 10 sekunder for å føle dyp avslapning. Etter 10 sekunder, gå videre til neste muskelgruppe til du er ferdig.

Del 3 av 3: Lindrer kvalme eller oppkast

Behandle emetofobi Trinn 11
Behandle emetofobi Trinn 11

Trinn 1. Spis enkel mat

Hvis du opplever kvalme eller oppkast, må du kanskje bruke BRAT -prinsippet, som står for banan, ris, eplemos og toast. Disse matvarene er i stand til å overleve i magen og lindre frykten for oppkast fordi de er lett fordøyelige.

  • Prøv andre matvarer som er lette å fordøye, for eksempel kjeks, kokte poteter og gelé med smak.
  • Suppler med mer komplekse måltider når du føler deg bedre. Du kan for eksempel prøve frokostblandinger, frukt, kokte grønnsaker, peanøttsmør og pasta.
  • Hold deg unna triggermat eller noe som får magen til å reagere. For eksempel kan meieriprodukter og sukkerholdige matvarer få deg til å føle deg kvalm.
Behandle emetofobi Trinn 12
Behandle emetofobi Trinn 12

Trinn 2. Drikk klare væsker

Dehydrering kan forårsake kvalme og svimmelhet og utløse emetofobi. Drikk klare væsker gjennom dagen for å holde kroppen hydrert og ikke belaste magen.

  • Du kan drikke hvilken som helst væske som er klar eller smelter til en klar væske, for eksempel isbiter eller popsicles.
  • Hold kroppen din hydrert ved å velge drikkevarer som vann, fruktjuicer uten korn, supper eller buljonger og klare brus som ingefærøl eller Sprite.
  • Drikk ingefær eller peppermynte som kan holde kroppen hydrert og lindre kvalme. Du kan bruke ferdige ingefær- eller peppermynteposer eller brygge din egen te med noen mentolblader eller et stykke ingefær.
  • Unngå væske som kan forårsake kvalme, for eksempel alkohol, kaffe eller melk.
Behandle emetofobi Trinn 13
Behandle emetofobi Trinn 13

Trinn 3. Få nok hvile og ta en lur

Sørg for at du får nok søvn om natten for å slappe av og kontrollere frykten din. Vurder en kort lur for å lindre kvalme.

Reduser aktiviteten hvis du opplever en alvorlig fase fordi mye bevegelse kan stimulere kvalme og oppkast

Behandle emetofobi Trinn 14
Behandle emetofobi Trinn 14

Trinn 4. Bruk løse klær

Stramme klær vil presse magen. Dette kan forårsake kvalme eller få deg til å kaste opp. Unngå stramme klær vil berolige magen og slappe av og redusere frykten for oppkast.

Tenk på hva du skal ha på deg hvis du vil spise ute, og du kan bli oppblåst. Å bruke jeans hvis du skal spise pizza eller andre matvarer som forårsaker oppblåsthet, er kanskje ikke en god idé, for når magen er full, strammer klærne. Vurder i stedet uformelle kjoler eller skjorter med åpne knapper

Advarsel

  • Søk hjelp så snart som mulig hvis emetofobi styrer livet ditt.
  • Emetofobi vil bare bli verre hvis du fokuserer mer på frykten din enn på å prøve å overvinne den.

Anbefalt: