Hvordan håndtere en deprimert forelder (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan håndtere en deprimert forelder (med bilder)
Hvordan håndtere en deprimert forelder (med bilder)

Video: Hvordan håndtere en deprimert forelder (med bilder)

Video: Hvordan håndtere en deprimert forelder (med bilder)
Video: 15 Steps to Reinvent Yourself and Start Over 2024, April
Anonim

Det er vanskelig å vite hvilken rolle du bør spille når en forelder (far/mor) er deprimert. Avhengig av alderen din, kan det være veldig lite du kan gjøre for å hjelpe ham, men det er faktisk flere ting som kan hjelpe deg med å håndtere en deprimert forelder. Som barn betyr det ikke at du er forpliktet til å påta deg rollen som en forelder. Hvis du har evne, tid og energi, vil du kanskje hjelpe eller støtte foreldrene dine. Det er imidlertid viktig å huske sunne grenser og dine egne begrensninger.

Steg

Del 1 av 2: Støtte til foreldre

Confused Woman
Confused Woman

Trinn 1. Gjenkjenne symptomene på depresjon

Du vil kanskje legge merke til at foreldrene dine ikke lenger driver med aktiviteter de pleide å like. Foreldre kan virke triste, håpløse eller vise hjelpeløshet. Du kan merke endringer i vekt (vektøkning eller tap) eller endringer i søvnmønster (sove mer eller mindre).

  • Foreldre kan oppvise forskjellig atferd, for eksempel å være irritabel, aggressiv eller irritabel enn vanlig.
  • Eldre mennesker kan mangle energi eller virke utmattet mesteparten av tiden.
  • Se opp for økt alkoholforbruk eller bruk av narkotika. Hvis foreldrenes vaner endres og de begynner å bruke alkohol eller narkotika (inkludert reseptbelagte legemidler og sovepiller), kan denne oppførselen være relatert til depresjon.
  • Depresjon er ikke smittsom, og du vil ikke bare fange den.
Gutt og godt kledd mann Talk
Gutt og godt kledd mann Talk

Trinn 2. Snakk med foreldrene

Det kan være skummelt å ta opp temaet depresjon, spesielt hvis det skjedde med foreldrene dine. Hvis du er bekymret og ikke tror situasjonen er i bedring, ikke nøl med å starte en samtale om depresjon. Ta kontakt med foreldre basert på dine bekymringer og bekymringer. Minn foreldrene dine på hvor viktige de er for deg, og at du vil se dem lykkelige.

  • Si: "Jeg er bekymret for deg og helsen din, har noe endret seg? Hvordan går det med pappa?"
  • Du kan også si: “Det ser ut til at noe har endret seg, og pappa virker enda mer humørsyk enn vanlig. Er alt i orden?"
  • Hvis foreldrene dine sier noe som "Jeg orker ikke dette lenger", bør du søke hjelp umiddelbart.
Gutt snakker om Doctor
Gutt snakker om Doctor

Trinn 3. Oppfordre foreldre til å gjennomgå terapi

Etter å ha hatt en hjerte-til-hjerte-samtale med foreldrene, oppmuntre ham eller henne til å finne en terapeut. Det er viktig å forstå at du ikke er ansvarlig for foreldrenes tanker, følelser og oppførsel, spesielt de som er relatert til depresjon. Oppfordre foreldre til å se en terapeut. Terapi kan hjelpe til med å tilbakestille negative tankemønstre, identifisere utløsere, trene mestringsevner og praktisere forebyggende tiltak for å minimere fremtidige symptomer på depresjon.

Fortell foreldrene dine: “Jeg vil se deg frisk og glad, og jeg tror en terapeut kan hjelpe deg med dette. Er du villig til å se en terapeut?"

Kvinne og opprørt venn med Downs syndrom
Kvinne og opprørt venn med Downs syndrom

Trinn 4. Delta i familieterapi

Selv om individuell terapi kan hjelpe en person til å få ferdigheter, kan det være til nytte for alle å involvere hele familien i terapi. Når foreldre lider av depresjon, bærer hele familien byrden. Familieterapi kan hjelpe hele familien til å kommunisere og løse problemer som oppstår.

Hvis du føler at du er den som bærer mest av familiens byrde, er familieterapi et flott sted å ta det opp og finne et kompromiss

Man and Boy Play with Toys
Man and Boy Play with Toys

Trinn 5. Tilbring tid med foreldrene dine

Foreldrene dine elsker deg, selv om de ikke kan vise det åpent. Vis foreldrene dine at du elsker dem tilbake ved å prøve å tilbringe tid med dem. Foreldrene dine vil kanskje tilbringe tid med deg, men har ikke energi til det. Du kan ta initiativet og invitere ham til å gjøre noe med deg. Gjør aktiviteter som dere begge liker.

  • Lag middag sammen.
  • Lag bilder sammen.
  • Gå sammen for å gå hunden.
Man Pushes Girl on a Swing
Man Pushes Girl on a Swing

Trinn 6. Gjør utendørsaktiviteter med foreldrene dine

Natur, sol og frisk luft kan slappe av foreldre og hjelpe dem til å føle seg bedre. Å gå turer utendørs kan senke depresjon og stressnivå. Observer trærne og dyrene og nyt din tilstedeværelse i naturen.

  • Dra til en park eller besøk et naturreservat og gå en tur sammen.
  • Hvis du bare kan gå rundt i huset med hunden, er det også fordelaktig.
Jente viser tegning til kvinne
Jente viser tegning til kvinne

Trinn 7. Vis at du elsker foreldrene dine

Noen ganger føler de deprimerte seg ikke elsket eller ønsket, og påminnelse om at noen elsker dem kan øke positive følelser. Du kan skrive en melding, sende et kort eller lage et bilde. Uansett hva du gjør, sørg for at foreldrene dine vet at du elsker dem.

Hvis du ikke bor hos foreldrene dine, kan du sende et kort eller en e-post for å vise at du tenker på foreldrene dine og elsker dem

Woman Hugs Girl
Woman Hugs Girl

Trinn 8. Utnytt kraften i menneskelig berøring

Gi varme klemmer til foreldre. Mennesker som mangler kjærlighet har en tendens til å være mer ensomme og har vanskeligere for å håndtere mer alvorlig depresjon. Folk som får nok kjærlighet er vanligvis lykkeligere og sunnere individer.

  • Klem foreldrene dine så ofte du vil, men ikke gjør dem ukomfortable.
  • Gi en lett berøring på skulderen eller armen for støtte.
Woman Hugs Sad Girl
Woman Hugs Sad Girl

Trinn 9. Snakk med søsken om det som skjedde

Hvis du har yngre søsken, kan de legge merke til at noe er annerledes med foreldrene dine, men aner ikke hva. Forklar dem så godt du kan, så enkelt som mulig.

Si: “Far er deprimert, og noen ganger er han irriterende, og ligger i sengen det meste av dagen. Det er ikke din skyld, og han elsker deg fortsatt veldig godt."

Sad Man Hugs Girl
Sad Man Hugs Girl

Trinn 10. Vet hva du skal gjøre hvis foreldrene dine ikke lenger kan ta vare på seg selv

Noen ganger, når folk er deprimerte, bryr de seg ikke lenger om seg selv; han kan slutte å dusje, ikke gå på jobb, eller slutte å gjøre ting som å lage middag, vaske huset, vaske og så videre. Hvis foreldrene dine ignorerer ham, betyr det at han også kan ignorere dine behov.

  • Hvis dine behov blir neglisjert, kan du prøve å søke hjelp. Hvis faren din er deprimert mens moren din eller stemoren din fortsatt er i nærheten, kan du prøve å snakke med ham om hva som skjedde med faren din og si at du tror han trenger hjelp. Du kan også kontakte besteforeldre, onkler eller tanter, eller til og med en venn av en forelder eller lærer. Du kan være i stand til å gi liten hjelp, for eksempel å holde rommet rent eller gjøre små oppgaver som å ta ut søppelet, men ikke glem at foreldrene dine er ansvarlige for å ta vare på deg.
  • Hvis du er litt eldre, som tenåringen din, kan du kanskje hjelpe til med å gjøre noe av det en forelder vanligvis gjør mens han eller hun helbreder. Prøv å hjelpe til med lekser, tilbud om å lage eller kjøpe middag, ta med barna til aktivitetsstedet og så videre. Du trenger imidlertid ikke å overta alle husholdningsansvarene eller være den eneste som tar vare på foreldrene dine. Gi hjelp til ting som har høyest prioritet (for eksempel mat), men vær oppmerksom på at det for øyeblikket ikke er mulig å fullføre alle husarbeid.
  • Hvis du er voksen, kan du overtale foreldrene dine til å søke hjelp. Hvis han er motvillig til å se en terapeut, kan du kanskje overbevise ham om å oppsøke lege for en generell sjekk. Sett grenser for hva du er villig til å gjøre for foreldrene dine, og husk at forelderen må være villig til å godta hjelp før han eller hun kan føle seg bedre. Du kan ikke tvinge ham til å søke hjelp.
Scowling Man in Raincloud Shirt
Scowling Man in Raincloud Shirt

Trinn 11. Anerkjenn selvmordsatferd

Å tenke på selvmord kan være skummelt, men å bli vant til selvmordsatferd er viktig hvis en forelder er deprimert. Personer som vurderer selvmord viser ofte tegn, og å kjenne igjen disse tegnene på forhånd betyr at du vil være bedre forberedt hvis du trenger å handle. Noen tegn på at noen er i fare og vil prøve å begå selvmord inkluderer:

  • Fordel eiendelene hans.
  • Snakker om å gå bort eller få ting gjort.
  • Snakk om død eller selvmord, og kanskje snakk om å skade deg selv.
  • Snakk om fortvilelse.
  • Plutselige atferdsendringer, som å roe seg ned etter en periode med angst.
  • Engasjere seg i selvdestruktiv atferd, for eksempel økt alkoholforbruk eller narkotikamisbruk.
  • Å si at du vil ha det bedre uten ham, at han ikke vil være her lenger, at alt er over, eller noe lignende.
Distressed Woman On Phone
Distressed Woman On Phone

Trinn 12. Vær forberedt på å handle hvis du føler at foreldrene dine er i fare

Hvis du tror at foreldrene dine viser suicidal oppførsel, kan du ringe hotline 500-454 som administreres av direktoratet for psykiske helsetjenester ved helsedepartementet i Indonesia. Hvis en forelder truer med å skade seg selv eller begå selvmord, har et våpen eller andre gjenstander som kan forårsake død (for eksempel piller), snakker om selvmord og oppfører seg opphisset eller engstelig, eller prøver selvmord, ring nødtelefonnummeret 112 umiddelbart …

Del 2 av 2: Ta vare på deg selv

Concerned Boy
Concerned Boy

Trinn 1. Ikke slå deg selv

Du kan føle deg skyldig eller føle at du har gjort noe "galt" for å irritere foreldrene dine, men det er ikke sant. Vanligvis er det mange grunner som gjør at en person er deprimert, ikke bare en eller to grunner som gjør depresjon verre. Mange mennesker opplever depresjon på grunn av visse faktorer i bakgrunnen som gjør dem mer utsatt for å utvikle depresjon.

  • Du gjorde ingenting galt og forårsaket ikke foreldrene depresjon. Bli kvitt skyldfølelsen fordi du bare torturerer deg selv, og det er ikke bra for deg.
  • Selv om du ikke er et perfekt barn, forårsaker det fortsatt ikke depresjon. Depresjon er forårsaket av en ubalanse i hjernen, genetisk disposisjon og/eller et usunt miljø (f.eks. Ofre for vold eller et veldig belastende arbeidsmiljø).
Stresset mann
Stresset mann

Trinn 2. Ikke la deg rive med

Vanligvis har kvinner en tendens til å være sutrende og ha humørsvingninger, mens menn har en tendens til å være sinte eller irritable. Uansett kan en deprimert forelder si noe, men ikke mene det. Du kan føle at du er en årsak til stress i foreldrenes liv. Å vite at foreldrenes følelser er forskjellige og kan føre til endring i atferd, kan hjelpe deg med å innse at han eller hun ikke mener det han sier.

  • Hvis de sier noe sårende, trekk pusten dypt og si "Dine ord skader mine følelser" eller "Hvis du fortsetter å si det, drar jeg."
  • Du kan også dele tankene dine etterpå, hvis du er for overrasket eller forvirret til å svare på dem den gangen. Etter å ha roet deg, si "Når du sier _, føler jeg meg såret." På den måten har de en sjanse til å beklage og gjøre opp for seg.
  • Etter at de beklager, gjør ditt beste for å tilgi dem. Husk at depresjon plager den som lider, og de kan si ting de ikke mener.
Girls Go to the Beach
Girls Go to the Beach

Trinn 3. Tilbring tid med mennesker som gjør deg glad

Ha det gøy med venner, tilbring tid med positive mennesker og nyt livet ditt. Ikke vær redd for å gå ut og gjøre forskjellige aktiviteter. Morsomme hendelser kan gi deg den mentale balansen du trenger for å bli hjemme.

  • Ikke la din intensjon om å ta vare på foreldrene dine og husarbeid ta opp hele livet ditt. Å være barnepike er ikke ditt ansvar. Tilby din hjelp, men ikke la det styre livet ditt.
  • Det er viktig å sette grenser med foreldre. Hvis foreldrene dine stoler på at du skal føle deg komfortabel eller hel, er dynamikken som oppstår usunn og kan ha stor innvirkning på din egen psykiske helse.
  • Prøv å sette små grenser først, og prøv å gjøre det uten sinne eller dømmekraft. For eksempel, hvis foreldrene dine deler for mye informasjon og forteller deg mer trøbbel enn de burde, kan du si noe sånt som: “Pappa, jeg likte å snakke med deg, men jeg tror jeg er litt overveldet. Jeg tror tante Susan ville være mer hensiktsmessig å hjelpe pappa med denne saken."
Person og Golden Retriever Ta en spasertur
Person og Golden Retriever Ta en spasertur

Trinn 4. Kom deg ut av huset

Atmosfæren hjemme kan være stressende for deg mens foreldrene dine er deprimerte. Noen ganger er det også sunt å ta en pause fra et slikt miljø. Prøv å komme deg ut av huset hver dag, selv om det bare er en kort spasertur.

Å hjelpe foreldrene dine kan være en del av livet ditt, men det bør ikke være det eneste i livet ditt. Du trenger også tid for deg selv

Kvinne snakker om følelsene hennes
Kvinne snakker om følelsene hennes

Trinn 5. Snakk om følelsene dine

Følelsene dine er også viktige, og det er ikke sunt å beholde dem i hjertet. Finn noen som kan være en god lytter og dele dine følelser med dem.

Foreldrenes forhold tillater ham kanskje ikke å utføre rollen som foreldre, så finn en annen voksen som kan være en mentor for deg. Tenk på søsken, besteforeldre, onkler/tanter, åndelige ledere og familievenner

Disabled Man Writing
Disabled Man Writing

Trinn 6. Finn en måte å slippe følelsen på

Når du ser tilstanden til foreldre som er deprimerte, er det naturlig at du føler deg stresset, bekymret og trist. Det er viktig at du håndterer disse følelsene ved å finne måter å kanalisere sunne følelser som kan redusere stress og gjenopprette energi. Prøv å journalføre, tegne eller male, lytte til musikk eller skrive.

Se etter aktiviteter som kan hjelpe deg med å slappe av eller føle deg komfortabel. Det kan være trening, løping eller lek med familiedyret

Sobbing Girl
Sobbing Girl

Trinn 7. Husk at du har lov til å gråte

Å håndtere deprimerte foreldre er ikke lett. Det du føler er naturlig og tillatt. Gråt er en kraftig måte å frigjøre følelser på en sunn måte. Gråt kan få deg til å føle deg bedre fordi tårer frigjør stresshormoner og giftstoffer.

  • Ikke bli flau hvis du blir fanget av gråt. Det er ingenting galt med å gråte eller uttrykke følelser, enten alene eller i offentligheten.
  • Gi deg selv så mye tid du trenger å gråte. Hvis du føler deg ukomfortabel, kan du be om å unnskylde deg selv for å gråte på et mer privat sted, som soverommet eller badet ditt.
Sad Girls Hugging
Sad Girls Hugging

Trinn 8. Forstå at foreldrene dine fortsatt elsker deg

Depresjon kan påvirke foreldrenes tenkning og oppførsel negativt, slik at han ofte brenner ut, endrer følelsene sine og får ham til å si ting uten å virkelig mene det. Han har hatt det tøft, men han elsker deg fortsatt veldig godt.

Anbefalt: