Hvordan overvinne alvorlig anger: 14 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan overvinne alvorlig anger: 14 trinn (med bilder)
Hvordan overvinne alvorlig anger: 14 trinn (med bilder)

Video: Hvordan overvinne alvorlig anger: 14 trinn (med bilder)

Video: Hvordan overvinne alvorlig anger: 14 trinn (med bilder)
Video: What to Do When Your Spouse Is Struggling With Depression 2024, Kan
Anonim

Det er ikke noe liv uten anger. Angre er en følelse og tankemønster som får en person til å alltid rulle tilbake og tenke på en hendelse, reaksjon eller annen handling som han eller hun har utført. Angre kan være en smertefull byrde og påvirke din lykke fordi du vil være trist og det vil begrense fremtiden din. Uproduktive angrer kan også hindre fremdriften din. Hvis du blir overvunnet av anger, identifiser det, lær å tilgi deg selv og gå videre.

Steg

Del 1 av 3: Forstå anger

Overvinn alvorlige anger Trinn 1
Overvinn alvorlige anger Trinn 1

Trinn 1. Lær hva anger er

Angre er en kritisk tenkning eller følelse som får deg til å skylde på deg selv for det som skjedde. Produktive anger kan få deg til å lære å endre atferd for fremtiden. Uproduktive angrer, som lar deg klandre deg selv helt, kan utløse kronisk stress som fører til helseproblemer.

Angre kan handle om ting du har eller ikke har gjort. For eksempel kan du angre på at du opptrådte på en bestemt måte under et argument, eller du kan angre på at du ikke mottok en samtale om å jobbe

Overvinn alvorlige anger Trinn 2
Overvinn alvorlige anger Trinn 2

Trinn 2. Identifiser angeren din

Angre kan variere fra person til person, men anger består vanligvis av: tristhet, tap, skyldfølelse, sinne, skam og angst. Identifiser følelsene knyttet til anger. For eksempel kan du tenke på noe du gjorde tidligere, så tenker du på det nå. Dette kan få deg til å føle deg beseiret og maktesløs. Du kan tenke på hva du gjorde eller sa, eller du kan tenke på hva du ville ha gjort annerledes tidligere for å endre situasjonen i nåtiden.

Stadig revurdere og angre på handlingene dine kan forårsake angst. Dette kan få deg til å bekymre deg for fremtidige beslutninger du vil angre

Overvinn alvorlige anger Trinn 3
Overvinn alvorlige anger Trinn 3

Trinn 3. Vurder opprinnelsen til angeren din

Tenk på hva som fikk deg til å synes synd. Folk kan være lei seg av forskjellige årsaker. Vanlige beklagelige opplevelser er:

  • Livsstil: De fleste angrer på å ha flyttet til et annet land eller skulle ønske at de ikke hadde takket nei til et tilbud om å kjøpe hus. For eksempel flytter du fra Indonesia til Australia fordi du vil bo i et område som har vinter. Noen måneder senere skjønner du imidlertid at du sliter med å finne arbeid, har opplevd livet på veien og savner hjem hver dag. Du håper du ikke skynder deg å ta en beslutning før du flytter hus.
  • Jobb: Folk kan angre på at de ikke har fulgt i andre karrieres fotspor og forfølge drømmejobben. Eller de kan angre på at de avslår en jobbsamtale eller blir forfremmet. For eksempel kan du føle deg plaget av å gå på jobb hver dag og alltid angre på at du ikke fikk muligheten til å starte din egen virksomhet.
  • Familie: Folk kan angre på at de ikke har avgjort ting med et familiemedlem eller en venn, spesielt hvis personen er død. Eller de angrer kanskje på at de ikke brukte mye tid sammen med eldre familiemedlemmer. For eksempel flytter du til utlandet fordi din ektefelle er tildelt der. Du har aldri prøvd å ringe eller besøke bestemoren din. Etter at bestemoren din døde, angret du på at du ikke prøvde å holde kontakten med henne.
  • Barn: Folk kan angre på at de har stiftet familie. For eksempel stifter du familie fordi du vil oppfylle partnerens ønsker. Et år senere liker du ikke ditt nye foreldreskap, og forholdet til partneren din har blitt påvirket av det. Du ønsker hver dag å klappe hunden slik du vil ha den. Husk imidlertid at mange nye foreldre opplever depresjon etter fødselen. Søk profesjonell hjelp hvis du tror du opplever dette.
  • Ekteskap: Folk kan angre på tidspunktet for ekteskapet og partneren. Noen angret til og med på at de bestemte seg for å gifte seg. For eksempel gifter du deg med din mann/kone fordi familien din liker og godtar dem. Etter 5 års ekteskap innser du at dere to ikke har noe til felles. Du tenker ofte på hvordan livet ditt ville være hvis du giftet deg med en tidligere kjæreste som foreldrene dine ikke likte.

Del 2 av 3: Å takle anger ved å bruke kognitiv atferdsterapi

Overvinn alvorlige anger Trinn 4
Overvinn alvorlige anger Trinn 4

Trinn 1. Bruk kognitiv atferdsterapi (CBT)

CBT -praksis lærer deg å endre vaner og tankesett. Du kan også raskt endre følelser av anger, skam og sinne. I stedet vil du fokusere på å helbrede eventuelle skadelige og følelsesmessig uproduktive tanker du har.

CBT jobber med å redusere og erstatte anger og angst, ikke bare fortelle deg selv å slutte å tenke på fortiden

Overvinn alvorlige anger Trinn 5
Overvinn alvorlige anger Trinn 5

Trinn 2. Skriv ned alle angrene dine

Dessverre tenker folk ofte på hvorfor de tok eller ikke tok bestemte handlinger, og dette kan sette dem fast. Lag en liste over tingene du angrer på og spørsmålene du stadig stiller deg selv. Du kan for eksempel lure på hvorfor du oppfører deg som du gjør. Les listen på nytt og endre spørsmålet "hvorfor" til "hva neste?". Dette vil hjelpe deg med å overvinne følelsen av å være fanget i anger.

For eksempel: du kan spørre deg selv: "Hvorfor ropte jeg så mye på sønnen min i forrige uke?". Til spørsmålet "hva neste?", Kan du si at du vet at tålmodigheten din tar slutt etter at du er ferdig med arbeidet. På et senere tidspunkt kan du sette av 5 minutter til hvile før du kommuniserer med barna dine

Overvinn alvorlige anger Trinn 6
Overvinn alvorlige anger Trinn 6

Trinn 3. Studer feilene dine

Angre kan være en viktig leksjon for fremtiden. Prøv å finne leksjoner du kan lære og innse at livstimer vil gjøre deg klokere. For eksempel, hvis du angrer på at du ikke respekterte partneren din, kan du lære at det å ikke respektere partneren din får deg til å angre. Å vite dette kan gjøre deg til en klokere partner og person.

Overvinn alvorlige anger Trinn 7
Overvinn alvorlige anger Trinn 7

Trinn 4. Gjør det du har lært

Det du angrer på kan også være ting du har lært om deg selv og andre. Å vite dette kan redusere sjansene dine for å gjøre lignende valg i fremtiden. Sørg for at du bruker visdommen du får.

For eksempel, hvis du lærer at det å ikke respektere partneren din får ham til å mistenke deg. Ikke gjenta det i fremtiden

Overvinn alvorlige anger Trinn 8
Overvinn alvorlige anger Trinn 8

Trinn 5. Kontroller hvordan anger påvirker fremtiden din

Selv om du ikke kan endre det som skjedde, kan du velge hvordan fortiden din påvirker ditt nåværende og fremtidige liv.

For eksempel kan du ikke endre hvor mye eller hvor ofte du drakk på college, men du kan velge at du ikke skal angre på at du føler deg skyldig i det du gjorde eller la det påvirke dine fremtidige valg

Overvinn alvorlige anger Trinn 9
Overvinn alvorlige anger Trinn 9

Trinn 6. Innse produktive anger

Straffe deg selv for noe utenfor din kontroll kan betraktes som uproduktiv anger. Produktiv anger kan imidlertid være positiv hvis du blir beveget til å forbedre deg selv eller handle når muligheten byr seg. Når du merker en glemt mulighet, enten det er lærerikt, økonomisk eller emosjonelt, er det mer sannsynlig at du retter feil i fremtiden.

Hvis du oppdager at du er ambivalent om å ta nye muligheter, kan du spørre deg selv om du er bedre til å bekymre deg for bortkastede muligheter eller ta de mulighetene som finnes. Ved å prøve nye ting er det mindre sannsynlig at du kommer til å angre i fremtiden

Del 3 av 3: Beyond Regret

Overvinn alvorlige anger Trinn 10
Overvinn alvorlige anger Trinn 10

Trinn 1. Bygg empati for den andre personen

Du er ikke den eneste som angrer på noe. Tenk på hva andre har opplevd. Husk at empati hjelper deg å forstå den andre personens følelser. Du må kanskje gå imot din egen tro og virkelig lytte til den andre personen.

For eksempel, hvis du angrer på at du drakk for mye på college, kan du forstå hvordan barnet ditt har det etter å ha overnattet han angret

Overvinn alvorlige anger Trinn 11
Overvinn alvorlige anger Trinn 11

Trinn 2. Gjør anger til takknemlighet

Du kan tenke på å angre med følgende utsagn: "Jeg burde ha …" "Jeg kunne ha …" "Jeg kan ikke tro at jeg gjorde det …" "Hvorfor gjorde jeg ikke …". Gjør disse utsagnene til uttrykk for takknemlighet. Du vil tenke på fortiden på en annen måte og begynne å føle mindre anger. Når du merker at du tenker på en beklagelig uttalelse, gjør du den til et uttrykk for takknemlighet. Dette kan hjelpe deg med å begynne å tenke på fortiden mer positivt.

For eksempel, endre "Jeg burde ha gått på college" til "Jeg er glad jeg ikke er for sen til timen." Eller endre "Jeg kunne ha prøvd hardere å slutte å drikke" til "Jeg er takknemlig for at jeg fortsatt kan gjøre det bedre nå."

Overvinn alvorlige anger Trinn 12
Overvinn alvorlige anger Trinn 12

Trinn 3. Øv på å tilgi deg selv

Angre kan få deg til å hate deg selv og andre. I stedet lærer du å tilgi deg selv. Dette vil ikke bare redusere din anger, men det kan også øke din selvtillit. Sunn selvtillit er avgjørende for mange områder av livet ditt, inkludert romantiske forhold.

Ikke bare prøv å bli kvitt anger. Du må innrømme dine feil og følelser, men la deg selv gå videre

Overvinn alvorlige anger Trinn 13
Overvinn alvorlige anger Trinn 13

Trinn 4. Skriv et brev til deg selv

Praksisen med å skrive brev hjelper deg med å øve på å tilgi deg selv. Disse emosjonelle og kognitive verktøyene vil begynne å behandle angerene dine. Skriv et brev til deg i din ungdom eller tidligere, og i brevet, adresser det til ditt yngre jeg som om du snakket med et barn eller en nær venn. Dette vil sikre at du har selvkjærlighet.

Minn ditt unge jeg på at du fortjener det beste i livet, selv om du gjør feil, fordi du er menneskelig og det er naturlig å gjøre feil

Overvinn alvorlige anger Trinn 14
Overvinn alvorlige anger Trinn 14

Trinn 5. Øv på bekreftelser hver dag

Bekreftelser er positive uttalelser for å oppmuntre, støtte og få deg til å elske deg selv mer. Å ha selvkjærlighet vil gjøre det lettere for deg å innleve og tilgi deg selv tidligere, noe som kan redusere skyldfølelser. Si det til deg selv, skriv det ned, eller tenk på bekreftelsen. Noen eksempler på bekreftelser er:

  • Jeg er en god person og fortjener det beste uansett hva fortiden min er.
  • Jeg er et vanlig menneske og slipper ikke unna feil, og det er naturlig.
  • Jeg har lært mye av fortiden min, og jeg fortjener en lys fremtid.

Tips

  • Du kan ikke endre det som skjedde tidligere, men du kan velge hvordan fortiden påvirker din nåtid og fremtid.
  • Husk at noen ganger kan du være veldig hard mot deg selv.
  • Tenk deg at du handler og gjør ting mens du prøver å gå videre med livet ditt og legge igjen angeren din.
  • Oppsøk en støttegruppe eller rådgiver for å finne måter å bli kvitt anger.
  • Hjelp noen i nød som frivillig eller støtt et veldedighetsarrangement, slik at du kan ta en pause fra livet ditt.
  • Skriv ned hvordan du føler for noen du hater, og skriv det ned på et stykke papir og kast det.
  • Husk at alle gjør feil, og du er ikke den eneste som føler det.

Advarsel

  • Hvis angeren din til enhver tid blir til alvorlig depresjon, tilbaketrekning fra omgivelsene, selvskadende oppførsel eller selvmordstanker, bør du kontakte lege, psykolog, rådgiver, psykiater, selvmordsnummer, telefonnummer for psykisk helse eller noen du tro. Du er ikke alene.
  • Hvis du angrer på at noen har skadet eller trakassert deg seksuelt, må du innse at du ikke er skyld. Men sørg for å fortelle det til politiet (og foreldrene dine hvis du er veldig ung), slik at personen slutter å skade deg og andre.

Anbefalt: