Slik limer du akryl: 10 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Slik limer du akryl: 10 trinn (med bilder)
Slik limer du akryl: 10 trinn (med bilder)

Video: Slik limer du akryl: 10 trinn (med bilder)

Video: Slik limer du akryl: 10 trinn (med bilder)
Video: FÅR MIN SØSTER TIL AT GRÆDE *Not clickbait!* 2024, April
Anonim

Prosessen med å lime akryl er noe annerledes enn liming av andre materialer, for eksempel papir og tre. I stedet for å bare arbeide som lim, skaper akrylsement en kjemisk reaksjon som fysisk binder gjenstander eller sveiser plast. Selv om det kan høres komplisert ut, er prosessen ganske enkel så lenge du jobber nøye, grundig og tålmodig. Du trenger bare å gjøre forberedelser og vente.

Steg

Del 1 av 3: Velge det beste arbeidsmiljøet

Lim akryl trinn 1
Lim akryl trinn 1

Trinn 1. Finn et passende arbeidsområde

Siden lim vil avgi damp, må du sørge for at arbeidsområdet ditt har god luftstrøm. For eksempel kan du arbeide utendørs eller i et rom som har mer enn ett vindu.

  • Plasser arbeidsområdet mellom vinduer eller mellom åpne vinduer og dører.
  • Det er også en god idé å slå på en vifte eller to for å blåse luften fra deg.
  • Du kan også bruke et rom utstyrt med eksosvifte (hexos).
Lim akryl trinn 2
Lim akryl trinn 2

Trinn 2. Ta forebyggende tiltak

Du må bruke vernebriller, hansker og ansiktsmaske. I tillegg til de skadelige røykene fra akrylsement, bør partikler fra kutting og sliping heller ikke komme inn i lungene og øynene.

Sørg også for at du følger trinnene på akrylsementemballasjen for å forhindre feil

Lim akryl trinn 3
Lim akryl trinn 3

Trinn 3. Velg arbeidsflaten

Enten du jobber i en hule, garasje eller på kjøkkenet, må du kontrollere at overflaten du bruker er akrylsementkompatibel. Velg helst en overflate laget av betong, metall eller tre. Ikke lim akryl på overflater som inneholder glass eller papir.

Del 2 av 3: Tilberedning av ingrediensene

Lim akryl trinn 4
Lim akryl trinn 4

Trinn 1. Kontroller alle kantene på akryl

Pass på at kantene på akrylen som skal skjøtes er flate og ikke har støt eller striper. Akrylsement vil ikke klebe eller sive inn i sprekker og riper som vanlig lim. I stedet mykner det akryl og binder de to delene sammen kjemisk, og sikrer at overflaten på akrylen du limer er så flat som mulig.

  • Hvis du merker noen grove kanter, bruk en rute (et verktøy med et formet skjæreblad) eller lyst sandpapir for å sikre at kantene er helt glatte og jevne. Unngå imidlertid å slipe kantene til de er kjedelige.
  • Sørg for at alle de limte overflatene er lett slipt og ikke er skinnende, da veldig glatte overflater er vanskelige å holde sammen.
Lim akryl trinn 5
Lim akryl trinn 5

Trinn 2. Rengjør akryl med isopropylalkohol

Etter at du har slipt og glatt overflaten av akrylen som skal festes, tørk den med en klut fuktet med isopropylalkohol. Dette vil sikre at alt smuss, støv og andre partikler er fjernet fra akryl. Isoproylalkoholen vasker også av overflødig olje fra hendene, noe som kan hindre vedheft.

Sørg for at akryloverflaten din er støvfri. Dette er veldig viktig for limingsprosessen

Lim akryl trinn 6
Lim akryl trinn 6

Trinn 3. Forbered akrylsementen

De vanligste limene som brukes til akryl er løsemiddelbaserte lim som Weld-On 4, som kan kjøpes på Amazon for 200 000 IDR. Dette limet er også tilgjengelig med en applikatorflaske og en nål. For å bruke den, fyll ganske enkelt applikatorflasken ved hjelp av trakten til den er 75% full.

Når den er fylt, klem flasken forsiktig for å slippe ut litt av luften inne

Del 3 av 3: Liming av akryl

Lim akryl trinn 7
Lim akryl trinn 7

Trinn 1. Sett akrylbitene sammen

Berør akrylstykket til ønsket limposisjon. Akrylbitene skal møtes i en 90 graders vinkel. Du kan deretter bruke kombinasjonsfirkantverktøyet til å sørge for at brikkene henger sammen i riktig vinkel. Når du er ferdig, bruker du hendene eller tangen til å holde de to akrylbitene sammen.

  • Det er en god idé å teste når akryl er tørt for å sikre at bitene sitter godt før du påfører lim.
  • Det hjelper hvis du ordner akrylbitene med tape. Etter det kan teipen påføres uten å demontere akrylstykket.
Lim akryl trinn 8
Lim akryl trinn 8

Trinn 2. Plasser applikatorflasken og påfør lim

Snu flasken opp ned og legg nålen over kanten der de to akrylbitene møtes. Klem flasken forsiktig mens du flytter flasken langs kantene som skal festes. Det er best hvis flasken trekkes mot deg. Akrylsement skal helles mellom de sammensmeltede kantene og fylle eventuelle ledd eller mellomrom.

  • Prøv å klemme flasken forsiktig og flytte den langs kantene uten å stoppe. På den måten sløser du ikke lim.
  • Hvis du limer hjørneskjøtene på esken, hell akrylsement i innsiden av stoffets kanter. Hvis du imidlertid limer flate skjøter, hell sement på begge sider av stoffet.
  • Ikke la akrylsementet berøre akryl du ikke vil lime. Akrylsement vil permanent suge akryloverflaten den berører. Hvis akrylsementen har dryppet ned på akrylet, la sementen fordampe. Ikke gni akrylsementen.
Lim akryl trinn 9
Lim akryl trinn 9

Trinn 3. La akrylsementet tørke

Vanligvis tørker akrylsement innen 10-15 minutter. I løpet av den tiden kan du holde kantene sammen med hendene eller tangen. Hvis det er tett, la det stå i 24-48 timer slik at sementen stivner til den er sterk.

Hvis akrylbitene limes godt sammen, vil den tørre akrylsementen se klar ut. Tidligere så sementen grumsete hvit ut

Lim akryl trinn 10
Lim akryl trinn 10

Trinn 4. Trim akryl

Hvis noen stykker akryl er for store eller mangler, må du trimme dem med en ruter. Vær imidlertid forsiktig med varmen den genererer, da den kan smelte akryl. Det er en god idé å la akrylsementen herde helt før du prøver å fikse den.

Tips

  • Ikke bruk superlim da det ikke er effektivt mot akryl og skaper en giftig kjemisk forbrenning.
  • Bruk vernebriller og gummihansker ved håndtering av akrylsement.

Anbefalt: