4 måter å behandle klinisk depresjon

Innholdsfortegnelse:

4 måter å behandle klinisk depresjon
4 måter å behandle klinisk depresjon

Video: 4 måter å behandle klinisk depresjon

Video: 4 måter å behandle klinisk depresjon
Video: Гороскоп на 18 июля 2021 года для каждого знака зодиака 2024, Kan
Anonim

Noen ganger er klinisk depresjon ikke bare et tilfelle av "nød" eller sporadisk tristhet. Klinisk depresjon betyr at du har depresjon på klinisk diagnosenivå, det vil si at du har en slik diagnose på psykisk helse. Det er flere diagnoser som inkluderer kliniske depressive symptomer, inkludert alvorlig depressiv lidelse, disruptiv stemningsforstyrrelse, vedvarende depressiv lidelse (dystymi) og premenstruell stresslidelse. Det er også depressive lidelser som er forårsaket av bruk av visse stoffer eller legemidler, eller på grunn av en medisinsk tilstand. Uansett hvilken depressiv lidelse du har å gjøre med, kan du håndtere symptomene ved å få hjelp, bruke mestringsstrategier og endre din depressive måte å tenke på.

Steg

Få profesjonell hjelp

  1. Hold deg trygg hvis du har tanker om å skade deg selv. Hvis du har tanker om selvskading eller selvmord, trenger du akutt hjelp. Hvis du noen gang har følt selvmord eller har selvskadende tendenser og ikke kan stole på dine egne impulser, må du få hjelp med en gang.

    Behandle klinisk depresjon Trinn 1
    Behandle klinisk depresjon Trinn 1
    • Ring ditt lokale nødtelefonnummer, for eksempel 112.
    • Ring de dedikerte selvmordsforebyggende telefonnumrene, for eksempel 021-500454, 021-7256526, 021-7257826 og 021-7221810 (i Indonesia), eller hvis du er i USA, kan du bruke online chat-funksjonen på nettstedene til slike tjenester, for å få nødhjelp.
    • Gå til nærmeste legevakt og forklar hvordan du har det. Fortell dem at du føler deg selvmordsfylt.
  2. Snakk med en terapeut. Hvis du velger å søke hjelp fra en terapeut, må du velge noen som er spesielt kvalifisert til å behandle mennesker med depresjon, og sørg for at du er komfortabel med dem. Den rette terapeuten kan ikke løse alle problemer umiddelbart, men vil hjelpe deg med å hjelpe deg selv, henvise deg til en psykiater om nødvendig (for medisinsk behandling), og gi støtte når du går gjennom en vanskelig tid.

    Behandle klinisk depresjon Trinn 2
    Behandle klinisk depresjon Trinn 2
    • Kontakt helseforsikringsselskapet ditt for klinikkinformasjon der du befinner deg, og som tilsvarer henvisninger til forsikring. Sørg for å inkludere tjenestetypen i henhold til planbudsjettet.
    • Hvis du ikke har helseforsikring, gjør et søk på nettet for informasjon om rimelige eller gratis psykiatriske klinikker i ditt område. Du kan også kontakte din lokale sosialtjeneste eller offentlige organisasjon for økonomisk hjelp eller melde deg på lignende programmer som hjelper familier med lav inntekt.
    • Hvis du finner en terapeut som fungerer for deg, fortsett med ham så lenge det er behagelig for deg. Vet også om du kan ringe terapeuten i tillegg til å besøke, i tilfelle noe uventet skjer.
    • Søk eller be om henvisninger til gruppeterapi. For eksempel er behandling av depresjon (CWD) en effektiv behandling for å lindre depresjonen din.
  3. Vurder å ta medisiner. Behandling med SSRI antidepressiva kan hjelpe til med å behandle dyp depresjon. Finn også ut om terapeuten din tror medisiner kan hjelpe i ditt tilfelle. Spør navnet på en psykiater som er kjent for terapeuten som har hjulpet mennesker med en depresjon som ligner på deg.

    Behandle klinisk depresjon Trinn 3
    Behandle klinisk depresjon Trinn 3
    • Selv om du kan ta foreskrevet medisin, ikke tro at å ta visse piller lett vil løse problemet ditt. Det er mange andre metoder som er verdt å jobbe med for å bekjempe depresjon.
    • Godta det faktum at hver psykiater er annerledes. Spør psykiateren om behandlingen han eller hun anbefaler for personer som er i en situasjon som din. Vet hvilken type medisin han vil ta, om han vil foreskrive mer enn én medisin, og hvor mye av dosen han vil gi deg. Hvis han virker uvitende, bør du finne en annen psykiater.
    • Hvis du bestemmer deg for å ta medisiner som en måte å hjelpe mot depresjonen din, vær oppmerksom på at hver medisin har en annen effekt på deg. Noen medisiner kan forverre depressive symptomer over tid eller forverre selvmordstanker og ikke hjelpe i det hele tatt. Kontakt legen eller terapeuten umiddelbart hvis dette er tilfellet.
    • Ikke forsøm medisinen din. Hoppe over medisinerutinen vil forårsake negative reaksjoner i kroppen (risting, frysninger, etc.) og kan forverre depresjonen. Bytt resept eller slutte å ta stoffet med kunnskap fra en psykiater.

Få sosial støtte

  1. Søk støtte fra familien din. Sosial støtte er en god kilde til hjelp når man skal håndtere depresjon. Sosial støtte kan bidra til å øke verdifølelsen, bli elsket og ha andre mennesker som vil hjelpe deg og bry deg om deg.

    Behandle klinisk depresjon Trinn 4
    Behandle klinisk depresjon Trinn 4
    • Depresjon er et psykisk problem som er arvelig. Spor din biologiske familiehistorie. Er det noen i familien din som har depresjon? Observer dem og se hva de gjør for å komme over det.
    • Hvis noen i familien din viser større støtte enn andre, må du først søke hjelp fra disse viktige talsmennene. Hvis du ikke føler deg komfortabel med å søke støtte fra et nært familiemedlem (forelder, bror eller søster), kan du søke hjelp fra din storfamilie eller fra besteforeldre, tanter/onkler og søskenbarn. Hvis du fremdeles mangler støtte, søker du sosial støtte utenfor familiemiljøet, nemlig fra vennene dine.
    • Hvis terapeuten din er den eneste personen du kan stole på den gangen for å gi støtte, er det også greit. Din terapeut kan kanskje sette deg i kontakt med en terapigruppe, som kan gi sosial støtte hvis du ikke har pålitelige venner eller familie.
  2. Del dine følelser med andre. Emosjonell støtte er en vanlig behandlingskilde for mennesker som har depresjon. Å være sammen med andre mennesker i stedet for å holde følelsene dine for deg selv, vil bidra til å lindre følelsene dine, ellers kan du eksplodere eller til og med gi opp håpet.

    Behandle klinisk depresjon Trinn 5
    Behandle klinisk depresjon Trinn 5
    • Snakk om dette med vennene dine. Hvis du føler deg verre enn vanlig, kan du be en venn om å lytte og støtte deg, for selv bare å lytte kan redde deg. Noen ganger er det vanskelig å begynne å åpne seg når du er deprimert, og det er ingen skam å ta med vennene dine på denne reisen.
    • Gråt med en venn eller et familiemedlem for å lindre din følelsesmessige tilstand.
    • Når du er klar til å bli underholdt, kan du be vennene dine om å gjøre noe morsomt med deg.
  3. Ha for vane å ha sunne forhold. Forskning har funnet ut at kvaliteten på forholdet til partnere, familie og venner er en viktig risikofaktor for depresjon. Personer i usunne eller understøttede forhold har dobbelt så stor sannsynlighet for å utvikle depresjon som de i sunne forhold. Å identifisere og forlate usunne forhold vil hjelpe deg med å overvinne depresjonen din.

    Behandle klinisk depresjon Trinn 6
    Behandle klinisk depresjon Trinn 6
    • Et sunt forhold er gjensidig respekt, tillit, samarbeid og aksept. Et sunt forhold har elementer av fysisk uttrykk for kjærlighet, åpen og ærlig kommunikasjon.
    • Usunne forhold er vanligvis fulle av elementer av skremming, ydmykelse, trusler, dominans, dømmekraft og skyld. Denne typen relasjoner er også fulle av ulike former for trakassering (verbal, fysisk, seksuell) og besittelse.
    • Utforsk vennskap og andre relasjoner i livet ditt akkurat nå. Er det mennesker som pleier å ta deg ned eller alltid klandre deg? Kanskje disse menneskene setter livet ditt i fare i stedet for å gi deg godt. Vurder om du må distansere deg i dette usunne forholdet, eller bygge et nytt forhold til noen andre.

    Bruke håndteringsstrategier

    1. Utdann deg selv. Et godt sted å starte på en reise til problemløsning er gjennom forskning eller utdanning. Kunnskap er stor, og å vite hva som forårsaker depresjonen din har satt deg midt i seieren. Informasjonsstøtte kan hjelpe en deprimert person til å takle vanskelige situasjoner.

      Behandle klinisk depresjon Trinn 7
      Behandle klinisk depresjon Trinn 7
      • Psykoedukasjon er et spesielt begrep for en persons læringsprosess for å få kunnskap og forståelse om den spesielle lidelsen han eller hun opplever. Du kan spørre terapeuten om psykoedukasjon om lidelsen din og planlegge hvordan du skal håndtere den.
      • Les bøker, forskningsartikler, se dokumentarfilmer og søk på nettet for å lære mer om tilstanden din.
    2. Lag mål. Målretting er en integrert del av enhver terapi for å redusere depressive symptomer. For å redusere depresjon må du ha en plan.

      Behandle klinisk depresjon Trinn 8
      Behandle klinisk depresjon Trinn 8
      • Spør deg selv hva du vil oppnå i møte med din kliniske depresjon. Hvordan vil du håndtere depresjonen din? Vil du gjøre fremskritt? Vil du lære spesifikke strategier for å håndtere det? Prøv å sette mer spesifikke mål og angi en tidsbegrensning (f.eks. En uke, en måned eller seks måneder) og målene som skal nås. For eksempel er det helt urealistisk å være helt fri for depresjon på en måned. Imidlertid kan det være mer realistisk å redusere alvorlighetsgraden av dine depressive symptomer fra ett til ti (ti er det mest depressive, og det er ikke i det hele tatt), fra ni til syv.
      • Lag en plan for å redusere depresjonen din. Bruk mestringsstrategiene som er omtalt i denne artikkelen som en veiledning for å sette mer spesifikke mål. For eksempel er ett mål å utføre forskning på humørsykdommer med hell en gang i uken.
      • Dobbeltsjekk om planen din fungerer. Endre planen din om nødvendig, slik at du kan innlemme nye strategier som ikke har blitt prøvd før.
    3. Legg til morsomme aktiviteter som kan hjelpe deg. Hvordan hver person velger å håndtere depresjon, avhenger av stressor, kultur, personlige ressurser og unike sosiale situasjoner.

      Behandle klinisk depresjon Trinn 9
      Behandle klinisk depresjon Trinn 9
      • Noen eksempler på gode aktiviteter er å lese, se på film, skrive (i en dagbok eller skrive en novelle), male, skulpturere, leke med dyr, lage mat, spille musikk, sy og strikke.
      • Planlegg denne morsomme aktiviteten i din daglige rutine.
      • Hvis du pleier å være komfortabel med åndelige og religiøse aktiviteter, har disse tingene vist seg å redusere depresjon, spesielt for de som er eldre.
    4. Prøv å løse problemet. Noen ganger er det spesielle hendelser i livet og visse situasjoner som forårsaker stress, og dermed bidrar til eller bidrar til depresjon. Problemløsning som en av innsatsene i slike tilfeller kan bidra til å lindre depresjon. Hvis du står overfor en situasjon, må du fokusere på det du kan kontrollere (for eksempel hvordan du reagerer eller tenker på det), i stedet for å bekymre deg for det du ikke kan kontrollere (for eksempel andres reaksjoner eller reaksjoner).

      Behandle klinisk depresjon Trinn 10
      Behandle klinisk depresjon Trinn 10
      • Noen ganger kan personlig konflikt øke depressive symptomer. Løs konflikten hvis du har et personlig problem med den andre personen. For eksempel, diskuter følelsene dine åpent, men ikke på en aggressiv måte. Uttrykk hvordan du føler deg ved å bruke ord som refererer til deg selv, nemlig "jeg" og "jeg". Si for eksempel "Jeg var trist da du glemte å ringe meg."
      • Unngå å stadig søke ny informasjon for å forsinke den faktiske handlingen. Dette er veldig vanlig for de som lider av depresjon. Prøv å godta det faktum at hvis du vil at ting skal endres, må du iverksette tiltak. Samle informasjon om alternativer som vil hjelpe deg med å ta en avgjørelse, men på et tidspunkt må du gå frem og ta den beslutningen, enten det handler om å avslutte et dårlig vennskap eller prøve å finne en ny terapeut.
      • Fokuser bare på de tingene du kan kontrollere. Fokuser deg selv på å planlegge og løse problemer som kan endres, i stedet for å tenke for mye på feil oppførsel fra andre mennesker eller ting som skjer i miljøet ditt (trafikkork, støyende naboer, etc.).
    5. Trening. Mer fysisk aktivitet er veldig nyttig for å redusere depresjonsnivået. Trening kan hjelpe mot depresjon, uavhengig av medisineringsproblemer og negative hendelser i den lidendes liv.

      Behandle klinisk depresjon Trinn 11
      Behandle klinisk depresjon Trinn 11
      • Gjør den øvelsen du kan, inkludert å gå, jogge, sykle, fjellklatre eller løfte vekter.
      • Prøv morsomme idretter som du aldri har gjort før, som zumba, aerob dans, yoga, pilates og roing.
    6. Gjør oppmerksomhet eller meditasjon. Meditasjon som fokuserer sinnet vil bidra til å øke selvbevisstheten og lindre depresjon. Konsentrasjon er å se tilstanden til selvet på den tiden og på det stedet. Dette er en måte å fokusere på det du gjør, i stedet for å reflektere over fortiden eller bekymre deg for hva som vil skje i morgen.

      Behandle klinisk depresjon Trinn 12
      Behandle klinisk depresjon Trinn 12
      • Mindfulness-øvelser er en fin måte for nybegynnere å ha selvbevissthet. Prøv å gjøre en mindfulness -øvelse ved å spise et stykke frukt (epler, bananer, jordbær eller hvilken frukt du liker) i tankene dine. Vær først oppmerksom på frukten. Hvilke farger og former la du merke til? Deretter berører du frukten. Hvordan er teksturen? Er det mykt eller bølget? Nyt smaken og vær så oppmerksom som mulig på kjøttets tekstur. Deretter lukter du frukten og nyter duften. Ta deretter en bit av frukten. Hva smaker det som? Er det surt eller søtt? Hvordan er teksturen i munnen din? Spis sakte mens du tenker, og fokuser på opplevelsen av å spise frukten. Vær oppmerksom på andre tanker som du kan tenke på og plage deg, og la dem forsvinne uten å dømme disse tankene.
      • Et annet eksempel på en mindfulness -øvelse er å tro at du går. Tenk deg at du går i nabolaget ditt (hvis det er trygt for deg) eller en lokal park. Som øvelsen med frukt, vær oppmerksom på det du ser, lukter, hører og føler på huden og kroppen din.
    7. Gjør "jording" -metoden. Jordingsmetoden, eller avledningsteknikken, er nyttig hvis du midlertidig trenger å distrahere deg selv fra følelsesmessig smerte. Jordingsmetoden lar deg ta en pause fra å føle deg deprimert og reflektere og fokusere oppmerksomheten din på noe annet.

      Behandle klinisk depresjon Trinn 13
      Behandle klinisk depresjon Trinn 13
      • Prøv den mentale jordingsmetoden ved å navngi alle provinsene, fargene eller dyrene du tenker på (fra A til Å).
      • Gjør fysiske jordingsøvelser, for eksempel å løpe i kaldt vann med hendene, ta et boblebad eller klappe et dyr.
      • Det er mange forskjellige typer jordingsøvelser som du kan bla gjennom på nettet.
    8. Unngå negative måter å håndtere depresjon på. Negative måter å håndtere depresjon vil faktisk gjøre depresjon verre. Å håndtere depresjon på negative måter inkluderer å isolere seg fra den sosiale verden (unngå sosiale relasjoner), bruke aggresjon (for eksempel roping, vold eller skade andre), eller inntak av alkohol eller andre potensielt skadelige stoffer.

      Behandle klinisk depresjon Trinn 14
      Behandle klinisk depresjon Trinn 14

      Unngå narkotika og alkohol når du arbeider med deprimert humør eller andre symptomer på depresjon. Bruk av ulovlige rusmidler er noe som vanligvis gjøres av de som lider av depresjon

    Endre depressiv tenkning

    1. Utfør en automatisk omstrukturering av tankene dine. Måten vi nærmer oss og tenker om oss selv, andre og verden, skaper vår unike virkelighet. Tankene vi har er direkte knyttet til følelsene våre. Negativ tenkning vil gjøre oss mer deprimerte. Kognitiv restrukturering endrer negative og destruktive tanker, noe som kan forverre depresjon og erstatte dem med mer realistiske ideer. Hvis du bevisst endrer disse tankene, kan du med hell lindre depresjonen din generelt.

      Behandle klinisk depresjon Trinn 15
      Behandle klinisk depresjon Trinn 15
    2. Bekjemp tanker som er "svart og hvitt". Det betyr at du synes noe er helt ille eller helt bra. Prøv å gi et "mellomrom". Hvis du synes noe eller noen er skikkelig ille, nevner du minst noen positive ting om det og fokuserer på disse aspektene.

      Behandle klinisk depresjon Trinn 16
      Behandle klinisk depresjon Trinn 16
    3. Reduser selvskylden. Selvskyld er tankeformer som: “Dette er min feil. Ingen elsker meg, fordi jeg ikke er et godt menneske. Denne tankegangen er ikke sann, fordi det ikke kan være din skyld, det er alltid andre faktorer i situasjonen.

      Behandle klinisk depresjon Trinn 17
      Behandle klinisk depresjon Trinn 17

      Men ikke alltid klandre andre mennesker heller. Godta ansvaret ditt og prøv å være realistisk i vurderingen av situasjonen

    4. Forhindre deg selv fra å skape katastrofe. Å skape en katastrofe er her ment å tro at det verste vil skje og prøve å forutsi fremtiden.

      Behandle klinisk depresjon Trinn 18
      Behandle klinisk depresjon Trinn 18
      • Tenk på alternative måter situasjonen vil bli bedre på. Hvis du for eksempel tror at du ikke får jobben etter intervjuet, kan du prøve å tenke at personen som intervjuer deg liker deg og at du fortsatt har en sjanse.
      • Prøv å anslå hvor sannsynlig det verste vil skje. Hvis du tenker logisk på det, er sjansene for at verden slutter på grunn av det svært små prosentandeler.
      • Et annet alternativ er å tenke på det mulig verst tenkelige scenariet og bestemme at du vil ha det bra midt i det. Men hvis det verste er at du ikke vil bestå den ekstraordinære testen, er sannheten at du har stor sjanse til å overleve. Du vil ikke dø for ikke å bestå testen. Du vil fortsette å utvikle deg og lære å oppnå bedre resultater i fremtiden. Kanskje situasjonen ikke vil se så ille ut som du tror.
    5. Kutt ned på perfeksjonistiske tanker. Perfeksjonisme, eller tanken på at alt må gå din vei, kan føre til depresjon. Hvis du har urealistisk høye forventninger til deg selv, andre eller miljøet ditt, posisjonerer du deg selv for skuffelse. Kronisk skuffelse kan definitivt sette deg i et deprimert humør og føre til andre symptomer på depresjon (søvnvansker, overdreven vekttap eller gevinst, etc.).

      Behandle klinisk depresjon Trinn 19
      Behandle klinisk depresjon Trinn 19
      • Sett deg realistiske mål og forventninger til deg selv. Hvis du håper å gå ned 8 kilo på tre dager, setter du deg opp for å mislykkes. Det vil være veldig vanskelig og være usunt for kroppen din. Men hvis du setter deg et mer fornuftig mål om å gå ned 8 kg på en måned, er dette et mer oppnåelig alternativ og kan redusere ditt perfeksjonistiske sinn.
      • Prøv å utvide synspunktet ditt til å inkludere dine positive prestasjoner, og ikke bare det du ikke gjorde eller tror du kunne ha gjort bedre. Ikke bare finn feil i handlingene dine, men finn også alle tingene du gjorde riktig eller bra.
      • Gi deg selv en pause. Tenk, “Jeg trenger ikke alltid å gjøre det beste jeg kan ved enhver anledning. Noen ganger kan jeg være syk eller sliten. Jeg tok med vilje fri for å gjenopprette min styrke."
      • Sett tidsfrister for visse prosjekter og hold deg til dem. Hvis du planlegger å bruke en eller to timer på lett skolearbeid, gjør det innen den tiden og stopp når fristen er ute. På den måten analyserer og undersøker du ikke arbeidet ditt kontinuerlig, slik perfeksjonister ofte gjør. Sørg imidlertid for at du gir deg tid til rådighet (for eksempel ikke en time for å fullføre et helt vanskelig essay).
    6. Tro på deg selv. Vær trygg på din evne til å håndtere negative situasjoner og følelser. Positive tanker om din evne til å håndtere depresjon kan faktisk lindre depresjonen din generelt.

      Behandle klinisk depresjon Trinn 20
      Behandle klinisk depresjon Trinn 20

      Hvis du har negative tanker som "Jeg klarer ikke dette. Dette er for mye. Jeg kan ikke takle det, "endre bevisst tankene dine til noe mer positivt og realistisk som:" Dette er vanskelig og jeg føler meg deprimert, men jeg har vært gjennom noe slikt før og jeg kan klare det igjen. Jeg vet at jeg kan takle denne følelsen.”

    7. Godta en trist og deprimert stemning. En person som er deprimert, tror sjelden at situasjonen krever aksept. Imidlertid kan mange situasjoner lettere håndteres ved å godta dem. For eksempel, når du føler en negativ følelse (for eksempel deprimert eller trist humør, aksepterer disse følelsene som normale og naturlige, kan dette hjelpe deg med å håndtere dem på en sunn måte. Noen ganger hindrer ikke å godta disse negative følelsene din evnen til å takle det.). behandle følelsene slik at den naturlig forsvinner. Ved å ikke la deg selv behandle følelsene, vil du oppleve en lengre periode med tristhet og depresjon.

      Behandle klinisk depresjon Trinn 21
      Behandle klinisk depresjon Trinn 21

      Prøv å godta det ved å si eller tenke for deg selv: “Jeg aksepterer at jeg er deprimert. Det gjør vondt, men følelsene mine gir faktisk verdifull informasjon om at noe må endres. Jeg vil finne ut hva som må endres slik at jeg kan føle meg bedre.”

      Advarsel

      Hvis du har selvmordstanker, kan du ringe nødetatene for selvmordsforebyggende hjelp, det lokale nødnummeret eller gå til et sykehus

      1. https://www.dsm5.org/Documents/changes%20from%20dsm-iv-tr%20to%20dsm-5.pdf
      2. https://www.suicide.org/international-suicide-hotlines.html
      3. https://www.researchgate.net/profile/Pim_Cuijpers/publication/222653866_Psychoeducational_treatment_and_prevention_of_depression_The_coping_with_depression_course_thirty_years_later/links/02bfe512789c232670000000.pdf
      4. https://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=185157
      5. https://www.robindimatteo.com/uploads/3/8/3/4/38344023/meta_social_support_.pdf
      6. https://www.researchgate.net/profile/Carolyn_Aldwin/publication/232568978_Depression_and_coping_in_stressful_episodes/links/0deec534f4ec9aa702000000.pdf
      7. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0062396
      8. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0062396
      9. https://www.jchs.edu/jchs-voice-program-healthy-vs-unhealthy
      10. https://www.nytimes.com/2002/09/10/health/some-friends-indeed-do-more-harm-than-good.html
      11. https://www.researchgate.net/profile/Carolyn_Aldwin/publication/232568978_Depression_and_coping_in_stressful_episodes/links/0deec534f4ec9aa702000000.pdf
      12. https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.1.412.7422&rep=rep1&type=pdf
      13. https://www.researchgate.net/profile/Pim_Cuijpers/publication/222653866_Psychoeducational_treatment_and_prevention_of_depression_The_coping_with_depression_course_thirty_years_later/links/02bfe512789c232670000000.pdf
      14. https://www.researchgate.net/profile/Pim_Cuijpers/publication/222653866_Psychoeducational_treatment_and_prevention_of_depression_The_coping_with_depression_course_thirty_years_later/links/02bfe512789c232670000000.pdf
      15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1447722/
      16. https://www.researchgate.net/profile/Pim_Cuijpers/publication/222653866_Psychoeducational_treatment_and_prevention_of_depression_The_coping_with_depression_course_thirty_years_later/links/02bfe512789c232670000000.pdf
      17. https://www.researchgate.net/profile/Douglas_Mcquoid/publication/9060143_The_impact_of_religious_practice_and_religious_coping_on_geriatric_depression/links/53d2619c0cf2a7fbb2e9991f.pdf
      18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1447722/
      19. https://www.researchgate.net/profile/Pim_Cuijpers/publication/222653866_Psychoeducational_treatment_and_prevention_of_depression_The_coping_with_depression_course_thirty_years_later/links/02bfe512789c232670000000.pdf
      20. https://www.researchgate.net/profile/Carolyn_Aldwin/publication/232568978_Depression_and_coping_in_stressful_episodes/links/0deec534f4ec9aa702000000.pdf
      21. https://media.leidenuniv.nl/legacy/garnefski_legerstee_kraaij_et_al_2002.pdf
      22. www.researchgate.net/profile/Ruth_Cronkite/publication/7232765_Physical_activity_exercise_coping_and_depression_in_a_10-year_cohort_study_of_depressed_patients/links/0912f5144ca12e2777000000.pdf
      23. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/smi.2551/full
      24. https://www.infactispax.org/volume2/Brantmeier.pdf
      25. https://ir.nmu.org.ua/bitstream/handle/123456789/141048/53410d0a485679795eeef9f9304e41d0.pdf?sequence=1#page=447
      26. https://www.e-tmf.org/downloads/Grounding_Techniques.pdf
      27. https://media.leidenuniv.nl/legacy/garnefski_legerstee_kraaij_et_al_2002.pdf
      28. https://www.e-tmf.org/downloads/Grounding_Techniques.pdf
      29. https://www.peirsac.org/peirsacui/er/educational_resources10.pdf
      30. https://www.livingwell.org.au/well-being/grounding-exercises/
      31. https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.325.6250&rep=rep1&type=pdf
      32. https://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=482045
      33. https://www.researchgate.net/profile/Pim_Cuijpers/publication/222653866_Psychoeducational_treatment_and_prevention_of_depression_The_coping_with_depression_course_thirty_years_later/links/02bfe512789c232670000000.pdf
      34. https://media.leidenuniv.nl/legacy/garnefski_legerstee_kraaij_et_al_2002.pdf
      35. https://media.leidenuniv.nl/legacy/garnefski_legerstee_kraaij_et_al_2002.pdf
      36. https://media.leidenuniv.nl/legacy/garnefski_legerstee_kraaij_et_al_2002.pdf
      37. https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.325.6250&rep=rep1&type=pdf
      38. https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.325.6250&rep=rep1&type=pdf
      39. https://www.researchgate.net/profile/Carolyn_Aldwin/publication/232568978_Depression_and_coping_in_stressful_episodes/links/0deec534f4ec9aa702000000.pdf
      40. https://media.leidenuniv.nl/legacy/garnefski_legerstee_kraaij_et_al_2002.pdf

Anbefalt: