Hvordan kontrollere det muntlige: 15 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan kontrollere det muntlige: 15 trinn (med bilder)
Hvordan kontrollere det muntlige: 15 trinn (med bilder)

Video: Hvordan kontrollere det muntlige: 15 trinn (med bilder)

Video: Hvordan kontrollere det muntlige: 15 trinn (med bilder)
Video: Bli kjent med AFINO, Senter for Ansvarlig Forskning og Innovasjon i Norge 2024, Kan
Anonim

Du kan ha en vane med å si det du tenker på og ved et uhell forstyrre eller skade andre menneskers følelser. Det er også mulig at det ikke er tungen din som er problemet, men talen til andre mennesker du kjenner og bryr seg om. Uansett om du eller noen andre trenger å kontrollere talen din, kan du prøve å lære å tenke på hva du skal si og virkningen av ukontrollert tale, slik at du kan kontrollere talen din.

Steg

Del 1 av 4: Læring verbal kontroll

Tamme en vill tunge Trinn 1
Tamme en vill tunge Trinn 1

Trinn 1. Ro deg ned

Noen mennesker har en tendens til å snakke rett ut når de er nervøse. Faktisk har studier vist at det er større sannsynlighet for at du stikker feil når du er i en veldig stressende eller stressende situasjon. Ved å roe deg ned, kan du kontrollere talen din.

  • Hvis din nervøsitet får deg til å si ting du senere vil angre på, ta et par dype åndedrag for å roe deg ned.
  • Tenk deg en jevn interaksjon. Tenk hvor rolig du er og hvor mye kontroll du har over deg selv og munnen din.
Tamme en vill tunge Trinn 2
Tamme en vill tunge Trinn 2

Trinn 2. Utnytt pausen på 10 sekunder

Hold deg selv i 10 sekunder før du snakker, slik at du kan tenke på om det du vil si er passende. Hvis du fortsatt føler at det fortsatt er verdt å si etter 10 sekunder, si det. Ved å holde tilbake i 10 sekunder kan chatten også fortsette uten kommentarer eller frekke kommentarer som kanskje ikke er høflige eller relevante hvis de gjøres.

  • Noen ganger venter den andre personen på svaret ditt, og en pause på 10 sekunder kan få ting til å føles vanskelig. Hold deg selv i tre sekunder til å tenke på hva du sier før du svarer til den andre personen.
  • Ta deg tid til å tenke på noe mer passende å si.
  • Ikke glem å holde deg selv i 10 sekunder før du laster opp, kommenterer eller svarer på innlegg på internett. Sørg for at det du laster opp ikke vil bli angret senere.
Tamme en vill tunge Trinn 3
Tamme en vill tunge Trinn 3

Trinn 3. Tenk på konsekvensene

Ta deg tid til å tenke på hvilken innvirkning ordene dine har på den andre personen og den generelle situasjonen. Bruk empatien din og spør deg selv: "Hvordan ville jeg hatt det hvis noen sa det til meg?" eller “Hvilke følelser gir denne kommentaren til andre mennesker?” Ved å være klar over flauheten og såret talen kan forårsake, kan du lære å holde igjen det du vil si.

  • Husk at ord kan skade følelser, og selv om den andre personen tilgir deg, vil de huske hva du gjorde. Han sier kanskje ikke noe med en gang, men det du sier kan ødelegge et forhold til ham.
  • Vil du virkelig gjøre ham sint? Hvis ja, hvorfor? Selv om noen har opprørt deg, er det ikke å gjøre dem verbalt å skade dem. Tvert imot kan problemet bli verre.
  • Negative handlinger vil utløse flere negative handlinger, og det er ikke mye å tjene på å klage eller sette ned noen.
Tamme en vill tunge Trinn 4
Tamme en vill tunge Trinn 4

Trinn 4. Bare tenk på det uten å kaste det ut

Alle har hatt negative eller dårlige tanker om en person eller situasjon på et tidspunkt. Dette er naturlig. Du kan tenke på hva du vil. Problemer oppstår imidlertid bare når disse tankene blir til ord som skader andre. Kontroller talen din ved å tenke på hva du vil, men bare si hva du synes er passende eller passende.

  • Husk alltid dette rådet: "Hvis du ikke kan si noe hyggelig, er det bedre å tie."
  • Hvis du ikke kan si noe positivt, er det bare å smile høflig, nikke med hodet og "subtilt" bytte emne.
  • For eksempel, hvis en venn sier at han har gjort en makeover, og alt du tenker på er at han ser ut som en klovn, ikke kom med den kommentaren. Smil i stedet, nikk med hodet og si for eksempel "Hva fikk deg til å endre utseende?"

Del 2 av 4: Gjøre opp med noen etter en hendelse

Tamme en vill tunge Trinn 5
Tamme en vill tunge Trinn 5

Trinn 1. Innrøm det du sa

Selv om du sier det til deg selv, må du innrømme at du sa noe sårende. Ikke undervurder det og glem det. Å erkjenne at du ikke burde ha kommet med en kommentar er det første trinnet i å slutte fred og kontrollere den skarpe tungen din.

  • Tenk på hva som fikk deg til å si dette og noe bedre å si.
  • For eksempel kan du tenke, "Wow! Holdningen hans fornærmet meg virkelig. Jeg ble defensiv og hånet ham. Jeg burde ha roet meg ned før jeg svarte på ordene hennes.”
  • Ikke vent på at noen andre retter deg. De fleste vet vanligvis når en kommentar blir ansett for å være over streken før noen sier det. Ta ansvar for dine egne ord.
  • Du kan innrømme eller erkjenne din feil ved å si: "Det som kommer ut av munnen min er grusommere enn jeg mener."
Tamme en vill tunge Trinn 6
Tamme en vill tunge Trinn 6

Trinn 2. Beklager umiddelbart

Hvis du vet (eller til og med tror) at en kommentar har vært støtende, frekk eller skadet noen, bør du umiddelbart be om unnskyldning. Å be om unnskyldning med en gang vil bety mye mer for personen du fornærmet enn neste gang du beklager.

  • Anerkjenn hva du sa, og si noe umiddelbart etter for eksempel «Beklager. Jeg mener det ikke. Jeg prøver å kontrollere talen min, men det er fremdeles ingen grunn til det jeg sa tidligere. Jeg vil gjøre mitt beste for å forhindre at noe slikt skjer igjen.”
  • Det kan være mer hensiktsmessig å ta den andre personen et annet sted og be om unnskyldning personlig, avhengig av hva du sier og konteksten i samtalen. Dette vil gi deg muligheten til å forklare nærmere hva du sa tidligere og hvorfor du tok det opp. Du kan også si at du prøver å holde kjeft.
  • Hvis kommentaren ble laget for en bestemt bruker på internett, slett kommentaren hvis mulig og send ham en privat melding om unnskyldning for det du sa.
Tamme en vill tunge Trinn 7
Tamme en vill tunge Trinn 7

Trinn 3. Beklager offentlig om nødvendig

Når ordene dine påvirker noen få mennesker eller feilene dine er kjent for mange, må du kanskje be om unnskyldning offentlig. I tillegg til å hjelpe til med å slutte fred med den fornærmede, kan du også lære å holde kjeft ved å være sjenerøs med en unnskyldning.

  • For eksempel, hvis du kommer med en frekk kommentar foran et stort antall mennesker, må du be alle om unnskyldning på en gang i stedet for å be om unnskyldning til alle personlig.
  • Du kan legge ut en offentlig unnskyldning for en online kommentar du synes er støtende, spesielt hvis du vet at flere mennesker har sett den.
Tamme en vill tunge Trinn 8
Tamme en vill tunge Trinn 8

Trinn 4. Stå opp fra hendelsen du opplevde

I følge det gamle ordtaket kan du ikke skru tiden tilbake. Ta deg tid til å be om unnskyldning, tenk på hva du gjorde og hvorfor, og hvilke kloke skritt du kan ta i fremtiden, og deretter komme ut av situasjonen. Ved å reflektere over problemet, be om unnskyldning og stige med lærdommene fra situasjonen, vil du kunne holde kjeft i lignende situasjoner i fremtiden.

  • Prøv å bli et bedre menneske i fremtiden. Beslut deg om å holde deg tilbake i 10 sekunder før du kommenterer, slik at du bedre kan måle den andres følelser eller tilstand.
  • Prøv å være forsiktig når du snakker, spesielt til visse mennesker (du har hatt problemer med) eller lignende situasjoner en stund.

Del 3 av 4: Tatt i betraktning virkningen av tale

Tamme en vill tunge Trinn 9
Tamme en vill tunge Trinn 9

Trinn 1. Beskytt karrieren din

Å forlate tungen ubevoktet og bruke harde ord på jobben risikerer å gi deg en formell advarsel eller til og med bli sparket fra jobben. Tenk på din fremtidige karriere før du sier noen upassende ting du tenker på.

  • Når du gir tilbakemelding, ikke glem å slippe en kritikk mellom to positive utsagn. For eksempel kan du si, “Jeg kan se din harde innsats i dette. Kanskje det ville være bedre hvis noen tillegg ble inkludert. Denne tilleggsinformasjonen kan peke på de store mulighetene du nevnte tidligere.”
  • I et møte eller en gruppediskusjon, sørg for at du drar fordel av 10 sekunders pause før du snakker.
  • Ikke la deg gå for langt i pausene. Sørg for at uformelle situasjoner ikke lar deg føle deg fri til å snakke. Du er fortsatt på jobb. Derfor, ikke sladre, nedverdig andre, berate og andre.
Tamme en vill tunge Trinn 10
Tamme en vill tunge Trinn 10

Trinn 2. Ta vare på omdømmet ditt

Flere studier har vist at hyppig bruk av harde ord, fornærmelser og sarkasme får deg til å virke uintelligent, moden og i stand til å håndtere stressende situasjoner. Tenk deg omdømmet du vil få, og sørg for at tungen din ikke kommer i veien for at du oppnår det ryktet. Si ting som gjenspeiler din intelligens, modenhet og problemløsningsevner.

Tamme en vill tunge Trinn 11
Tamme en vill tunge Trinn 11

Trinn 3. Vurder forholdene dine

Noen ting som blir sagt når du ikke holder kjeft kan irritere dine nærmeste eller få partneren til å stille spørsmål ved ønsket om å forbli i et forhold til deg. Tenk på virkningen av ordene dine, og det faktum at eksisterende forhold kan bli ødelagt kan hjelpe deg med å holde muntlig ord enda bedre.

  • For eksempel får stigende toner og harde ord partneren din til å føle at du ikke respekterer eller bryr seg om ham eller henne?
  • Har familiemedlemmer noen gang sagt at ordene dine skader deres følelser?
  • Hvis du ikke er sikker, kan du spørre en du er glad i hvis talen din påvirket den (og hvordan den gjorde det).

Del 4 av 4: Gjøre langsiktige endringer

Tamme en vill tunge Trinn 12
Tamme en vill tunge Trinn 12

Trinn 1. Tenk på motivene dine

Ved å finne ut årsakene og når tungen din ikke er våken, kan du beskytte deg mot den ved å gjenkjenne situasjoner som får munnen din til å si krydrede ting. Tenk på forhånd om hva som fikk deg til å si noe frekt eller slemt som din første reaksjon. Tenk på om du er målløs i visse situasjoner eller når du er rundt visse mennesker.

  • Er dette en naturlig reaksjon fra din side? Er du ikke flink til å kommunisere? Har du alltid hatt problemer med å holde kjeft hele tiden?
  • Er du tvunget til å snakke fritt når du er sammen med visse mennesker? For eksempel får en irriterende kollega deg til å rope på henne hele tiden?
  • Leter du etter oppmerksomhet? Føler du at dette er en måte å få oppmerksomhet fra andre? Er oppmerksomheten positiv eller negativ?
  • Skjer dette oftere når du føler deg nervøs, deprimert eller defensiv? For eksempel glipper du ofte når noe støter deg eller er du i en ubehagelig situasjon?
Tamme en vill tunge Trinn 13
Tamme en vill tunge Trinn 13

Trinn 2. Begrens forbruket av alkoholholdige drikker og andre stoffer som senker selvforsvaret

Noen ganger får det reduserte selvforsvaret forårsaket av drikking oss til å si ting vi senere vil angre på. Tenk på om alkoholforbruk er en faktor som utløser den skarpe tungen din, og i så fall begrense eller unngå alkohol i uventede situasjoner (i så fall vil du ikke skli eller miste oversikten over det du snakker om).

For eksempel, hvis du vet at det å drikke alkohol kan senke forsvaret ditt og oppmuntre deg til å si ting du vil angre på, kan det være en god idé å bare ta en drink på en firmafest, eller ikke drikke i det hele tatt. På den måten trenger du ikke være redd hvis du fornærmer sjefen din eller til og med får sparken

Tamme en vill tunge Trinn 14
Tamme en vill tunge Trinn 14

Trinn 3. Vær en lytter

Mange som ofte støter andre snakker mer, og hører ikke mye. Beskytt tungen din ved bevisst å lytte til den andre personen som snakker, i stedet for å tenke på hva du vil si til gjengjeld.

  • Lytt til den andre personen, slik at du kan få et hint om emner du føler er sensitive områder som må unngås.
  • Prøv å stille åpne spørsmål i stedet for å kommentere. Du kan stille spørsmål som "Hva gjorde du etter det?" eller "Hva er dine tanker/følelser om det?"
Tamme en vill tunge Trinn 15
Tamme en vill tunge Trinn 15

Trinn 4. Unngå sensitive temaer

Hold deg unna chatter om økonomi, rase, romantiske forhold, religion, politikk osv. Når du snakker med folk utenfor din vennekrets. Disse temaene er nært knyttet til ens tro og verdier. Det du sier kan utløse sinne og støte den andre personen.

  • Hvis andre mennesker diskuterer disse tingene, kan du prøve å holde deg borte fra samtalen. Om mulig, omdiriger chatten til et tryggere emne.
  • Hvis du trenger å kommentere noe, husk å holde igjen i 10 sekunder for å tenke på hva som må sies og hvilken potensiell innvirkning det vil ha på andre mennesker.
  • Husk at noen ting som sies som vitser eller sarkasme kan anses som diskriminerende.

Anbefalt: