4 måter å hjelpe mennesker med tvangslidelser

Innholdsfortegnelse:

4 måter å hjelpe mennesker med tvangslidelser
4 måter å hjelpe mennesker med tvangslidelser

Video: 4 måter å hjelpe mennesker med tvangslidelser

Video: 4 måter å hjelpe mennesker med tvangslidelser
Video: 10 øvelser på 10 minutter 2024, Kan
Anonim

Obsessiv -kompulsiv lidelse (OCD) kan være veldig frustrerende og vanskelig for den som lider, sine venner og kjære å forstå. Personer med tvangslidelser har visse besettelser, nemlig vedvarende og tilbakevendende tanker, vanligvis om noe ubehagelig. Disse tankene utløser tvang, som er repeterende handlinger eller ritualer som er ment å følge opp besettelsen. Ofte føler mennesker med tvangslidelser at noe fatalt vil skje hvis de ikke klarer å utføre og fullføre sine tvangshandlinger. Du kan imidlertid hjelpe en venn eller en du er glad i med tvangslidelser ved å være støttende, ikke legge til rette for lidelsen, gi oppmuntring og delta i behandlingsprosessen og lære mer om lidelsen.

Steg

Vær støttende

  1. Gi følelsesmessig støtte til sine kjære. Emosjonell støtte er veldig viktig fordi det kan hjelpe folk til å føle seg tilkoblet, våken og elsket. Dette er spesielt viktig for kjære med tvangslidelser.

    Hjelp noen med tvangstanker Trinn 1
    Hjelp noen med tvangstanker Trinn 1
    • Selv om du kanskje ikke har utdanningsbakgrunn innen psykisk helse eller føler deg ute av stand til å "kurere" denne lidelsen, får din støtte og hengivenhet til en du er glad i med tvangslidelser ham til å føle seg mye mer akseptert og trygg.
    • Du kan også vise din kjære støtte ved ganske enkelt å være sammen med dem når de vil snakke om sine tanker, følelser eller tvangstanker. Bare si: "Jeg er her med deg, bare hvis du vil snakke om noe. Vi kan chatte over kaffe eller ta en matbit."
    • Prøv å forklare din kjære at du vil ha det som er best for ham, og be ham fortelle deg om det er noe du har sagt eller gjort som gjorde at han følte seg ukomfortabel. Dette vil hjelpe ham til å åpne seg for deg fordi han føler at du kan stole på deg.
  2. Bruk din empati. Empati er en vanlig praksis i terapi fordi den hjelper mennesker til å føle seg tilkoblet og forstått. Disse tingene er veldig viktige når du kommuniserer med noen med tvangslidelser. Prøv å forstå hva din kjære med tvangslidelser går gjennom.

    Hjelp noen med tvangslidelser trinn 2
    Hjelp noen med tvangslidelser trinn 2
    • Empati vil bli mye bedre hvis den ledsages av forståelse. Tenk deg for eksempel at partneren din må ordne mat i et veldig spesifikt og spesifikt mønster før hvert måltid. Til å begynne med vil du synes det er merkelig, og har en tendens til å prøve å stoppe eller kritisere atferden. Men etter en stund, når du forstår de dypere årsakene og frykten bak partnerens oppførsel, er det mer sannsynlig at du føler empati.
    • Et eksempel på et uttrykk for empati du kan vise i en samtale er: "Du gjorde ditt beste, og jeg vet hvor vondt det er når du prøver ditt beste, men symptomene forsvinner ikke, spesielt når du ikke helt kan kontroller symptomene. Jeg forstår. at du har blitt sint og frustrert i det siste. Kanskje du ikke engang bare føler deg syk, men også sint at du ikke kan komme deg ut av denne distraksjonen."
  3. Bruk en støttende kommunikasjonsstil. Når du kommuniserer med en du er glad i som har tvangslidelser, må du være støttende uten å godkjenne eller rettferdiggjøre oppførselen deres knyttet til lidelsen.

    Hjelp noen med tvangslidelser Trinn 3
    Hjelp noen med tvangslidelser Trinn 3
    • Sørg for at kommentarene dine fokuserer på personen med sykdommen, for eksempel: "Jeg beklager at du går gjennom dette akkurat nå. Hvorfor tror du symptomene dine blir verre nå? Jeg er her med deg, for å støtte deg og lytt til deg. Jeg håper du blir bedre snart."
    • Hjelp din kjære til å revurdere hvor ille de urovekkende tankene er.
  4. Ikke døm eller kritiser personen. Uansett hva du gjør, unngå alltid å dømme og kritisere besettelsene og tvangene til personen med tvangslidelser. Å dømme og kritisere vil sannsynligvis oppmuntre din kjære til å skjule sin irritasjon, og dette gjør det enda vanskeligere for ham å få den riktige behandlingen og et brudd i forholdet til ham. Kanskje vil han føle seg bedre til å snakke med deg hvis du viser aksept.

    Hjelp noen med tvangslidelser trinn 4
    Hjelp noen med tvangslidelser trinn 4
    • Et eksempel på en bebreidende setning er: "Hvorfor kan du ikke bare stoppe alt dette tullet?" Unngå slike personlige fornærmelser for å sikre at du ikke får ham til å føle seg isolert og ensom. Husk at mennesker med tvangslidelser ofte føler at de ikke kan kontrollere lidelsen
    • Konstant bebreidelser vil gjøre din kjære ute av stand til å leve opp til dine forventninger. Dette kan få ham til å stenge og befeste seg fra å ha kontakt med deg.
  5. Endre forventningene dine for å unngå frustrasjon. Hvis du føler deg frustrert eller begynner å hate din kjære, vil det være vanskeligere for deg å gi tilstrekkelig og nyttig støtte.

    Hjelp noen med tvangslidelse Trinn 5
    Hjelp noen med tvangslidelse Trinn 5
    • Forstå at mennesker med tvangslidelser vanligvis er svært vanskelige å endre, og plutselige endringer kan utløse symptomene på denne lidelsen til å "eksplodere".
    • Husk å måle personens fremgang mot sin egen tilstand på forhånd, og oppmuntre ham til å utfordre seg selv. Imidlertid, ikke tving den til å fungere perfekt, spesielt hvis den fremdeles er utenfor kapasiteten den gangen.
    • Det er aldri nyttig å sammenligne din kjære med andre, da dette bare får ham til å føle seg verdiløs og enda mer defensiv.
  6. Husk at alle endrer seg til det bedre i sin egen tid. Det er så mange forskjellige nivåer av symptomens alvorlighetsgrad for tvangslidelser, og det er mange forskjellige behandlinger tilgjengelig.

    Hjelp noen med tvangslidelser Trinn 6
    Hjelp noen med tvangslidelser Trinn 6
    • Vær tålmodig hvis din kjære gjennomgår en bestemt behandling for sin tvangslidelse.
    • Sakte, men gradvise fremskritt er bedre enn for fort, men "opp og ned", så sørg for at du holder deg støttende og ikke motvirker ham ved å vise frustrasjonen din.
    • Unngå sammenligninger fra "i går mot i dag", ettersom de ikke representerer det store bildet.
  7. Finn små fremskritt og gi oppmuntring til det. Anerkjenn selv de minste prestasjonene for å la din kjære vite at du ser på utviklingen deres og er stolt av dem. Dette er en veldig effektiv måte å oppmuntre dine nærmeste til å prøve.

    Hjelp noen med tvangslidelser trinn 7
    Hjelp noen med tvangslidelser trinn 7

    Bare si: "Jeg ser at du ikke vasker hendene så ofte i dag. Det er flott!"

  8. Gi avstand og plass mellom deg og din kjære om nødvendig. Ikke prøv å stoppe oppførselen til personen med tvangslidelser ved å holde øye med ham hele tiden. Dette er verken sunt for ham eller deg. Du trenger litt personlig tid for å friske opp for å forbli støttende og forståelsesfull.

    Hjelp noen med tvangslidelser 8
    Hjelp noen med tvangslidelser 8

    Sørg for at når du er i nærheten av din kjære, snakker du om ting som ikke er relatert til tvangslidelser eller dens symptomer. Du vil ikke at tvangstanker skal være det eneste som forbinder deg med din kjære, gjør du?

    Redusere atferd som letter tvangslidelser

    1. Ikke forveksle støtte med usunn tilrettelegging. Det er viktig at du ikke forveksler støtte med usunn tilrettelegging. Usunn tilrettelegging betyr at du tar imot eller hjelper personen med tvangstvang og utfører sine ritualer. Dette kan forverre symptomer på tvangslidelser fordi du forsterker den tvangsmessige atferden.

      Hjelp noen med tvangslidelser 9
      Hjelp noen med tvangslidelser 9

      Støtte betyr ikke å gå med på personens tvangstanker, det betyr å snakke med ham om frykten og forståelsen, selv om du synes atferden hans er merkelig

    2. Ikke forsterk personens oppførsel med usunn tilrettelegging. Det er vanlig for familier med tvangslidelser å imøtekomme eller til og med etterligne visse atferd, med sikte på å beskytte og hjelpe personen med ritualene å fortsette. For eksempel, hvis din beste venn eller familiemedlem har en tvangstrang til å skille de forskjellige matvarene på tallerkenen din, kan du gjøre dette for maten på tallerkenen. Du tror kanskje at dette er nyttig og støttende, men det er faktisk tvert imot. Denne typen ting blir faktisk usunn tilrettelegging og styrker hans tvangstanker. Selv om målet med din naturlige reaksjon er å "dele byrden", vil personens hele familie eller vennekrets faktisk bli "infisert" med tvangslidelser, for nå deltar alle i personens kompulsive impulser.

      Hjelp noen med tvangstanker Trinn 10
      Hjelp noen med tvangstanker Trinn 10
      • Å hjelpe en kjær til å følge hans tvangstanker viser at hans irrasjonelle frykt er berettiget, og at han har det bra og til og med burde fortsette sin tvangsmessige oppførsel.
      • Uansett hvor vanskelig det er, bør du fortsette å prøve å unngå usunn tilrettelegging for en du er glad i med tvangslidelser, da dette bare vil gjøre din kompulsive tilstand verre.
    3. Ikke hjelp ham med å unngå visse ting. Ikke alltid hjelpe familiemedlemmet eller vennen din med å unngå ting han eller hun ikke liker, spesielt hvis disse tingene er en integrert del av hverdagen. Dette er faktisk en annen form for usunn tilretteleggingsatferd eller imøtekommende tvangstanker.

      Hjelp noen med tvangstanker Trinn 11
      Hjelp noen med tvangstanker Trinn 11

      For eksempel, ikke hjelpe ham med å unngå skitne ting ved aldri å ta ham ut å spise

    4. Ikke tilrettelegge for atferd eller ritualer knyttet til symptomene. Ikke gjør noe for din kjære for å få ham eller henne tilbake til atferd knyttet til symptomene på lidelsen.

      Hjelp noen med tvangstanker Trinn 12
      Hjelp noen med tvangstanker Trinn 12

      Et eksempel er å kjøpe et rengjøringsprodukt han vil ha på grunn av hans besettelse med renslighet

    5. Unngå å endre rutinen din. Hvis du endrer rutinen din for å imøtekomme symptomene på tvangslidelser, vil det endre oppførselen til hele familien for å imøtekomme den underliggende oppførselen til lidelsen.

      Hjelp noen med tvangslidelse Trinn 13
      Hjelp noen med tvangslidelse Trinn 13
      • Ett eksempel er å forsinke starten på middagen til personen med tvangslidelser har fullført ritualet.
      • Et annet eksempel er å slite med å gjøre flere husarbeid fordi din kjære tilstand Obsessive-Compulsive Disorder gjør det vanskelig for ham å fullføre sin del av oppgaven i tide.
    6. Utvikle en handlingsplan for å hjelpe deg selv og andre til å slutte å imøtekomme symptomene på tvangslidelser. Hvis du har hjulpet en du er glad i med tvangslidelser mye og du skjønner at dette er din feil, så gå sakte tilbake fra denne dårlige oppførselen mens du fortsatt overvåker den som lider.

      Hjelp noen med tvangstanker Trinn 14
      Hjelp noen med tvangstanker Trinn 14
      • Forklar at ditt engasjement bare gjør problemet verre. Vær forberedt på at din kjære kan bli skuffet over dette, og håndtere dine egne følelser som et resultat av såret. Hold deg sterk!
      • For eksempel er en familieplan for familier som vanligvis ofte tar imot tvangstanker for tvangstanker ved å vente til personen med lidelsen fullfører sine ritualer før de begynner å spise sammen, og endrer ikke lenger starten på å spise sammen og ikke lenger vaske hender når person med lidelsen vasker hendene.
      • Uansett handlingsplan, sørg for at du er konsekvent.

      Foreslå håndteringstrinn

      1. Hjelp den lidende ved å gi oppmuntring slik at han gjennomgår behandlingstrinnene. En måte å oppmuntre en kjær med obsessiv -kompulsiv lidelse på er å hjelpe dem med å kjenne igjen fordelene og ulempene med endringen. Hvis den lidende fortsatt har problemer med å opprettholde motivasjonen til å gjennomgå spesialbehandling, kan du gjøre ett av følgende:

        Hjelp noen med tvangstanker Trinn 15
        Hjelp noen med tvangstanker Trinn 15
        • Ta med likesinnede referansematerialer.
        • Oppmuntre den lidende til at dette spesielle behandlingstrinnet vil bidra til å lindre problemet.
        • Snakk om hvordan du på mange måter har tatt imot hans tvangstanker.
        • Foreslå henne å bli med i en støttegruppe.
      2. Diskuter de ulike behandlingsalternativene for å begynne å søke profesjonell hjelp. Din støtte er en av de viktigste aspektene for å hjelpe problemene som mennesker med tvangslidelser opplever, fordi dette vil bidra til å lindre noen av byrden de bærer og finne den beste måten å behandle det på. Sørg for at du planlegger å diskutere disse behandlingsalternativene med din kjære, og gi beskjed om at du vil.

        Hjelp noen med tvangslidelser 16
        Hjelp noen med tvangslidelser 16
        • Sørg også for at din kjære vet at tvangslidelser er veldig behandlingsbar og at symptomene og lidelsen kan lindres sterkt.
        • Du kan også be legen din om mer informasjon om behandling av tvangslidelser og en liste over spesialister innen psykisk helse i ditt område.
        • Ikke tving ham noe, men diskuter de forskjellige behandlingsmetodene som er tilgjengelige, og hvilken som er best egnet for hans spesifikke tilstand. Disse metodene inkluderer medisinsk behandling, kognitiv atferdsterapi og familiestøtte og læring. Flere typer medisiner har vist seg å lykkes med å lindre tvangslidelser og er nyttige for å kontrollere symptomene, selv om de ikke helt kan kurere det.
        • Kognitiv atferdsterapi (CBT), eksponeringsterapi og responsforebygging er valgfrie behandlingsmetoder, med eller uten medisinsk behandling. Når det gjelder obsessiv kompulsiv lidelse, er eksponeringsterapi med responsforebygging gunstig for å kontrollere symptomene. Denne terapiformen hjelper gradvis den lidende å holde seg borte fra handlingene med å utføre ritualene. En annen behandlingsmetode som også vil komme hele familien til gode er familieterapi. Denne metoden vil være et trygt sted for hele familien å snakke om sine følelser og tilby støtte.
      3. Følg dine kjære til å besøke en psykiater eller psykolog for å gjennomgå effektive behandlingsmetoder. For å finne den mest effektive behandlingen, må du finne en psykiater (for eksempel med en "MD"), psykolog (for eksempel med en "PhD" eller "PsyD") eller en rådgiver (for eksempel med en " LPC "eller" LMFT "tittel."). Familiens engasjement i denne prosessen har vist seg å lindre symptomene på tvangslidelser.

        Hjelp noen med tvangslidelse Trinn 17
        Hjelp noen med tvangslidelse Trinn 17

        Vi anbefaler at du velger en terapeut som spesialiserer seg på tvangslidelser eller i det minste har erfaring med denne lidelsen. Når du velger terapeut eller lege, må du spørre terapeuten/legen om hvordan du håndterer tvangslidelser

      4. Involver familiemedlemmer i denne behandlingsprosessen. Forskning viser at familiens engasjement i behandlingsmetoder eller atferdsintervensjoner for tvangslidelser reduserer symptomer.

        Hjelp noen med tvangslidelse Trinn 18
        Hjelp noen med tvangslidelse Trinn 18
        • Familieterapi kan bidra til å fremme en fruktbar kommunikasjonsprosess og samtidig redusere sinne.
        • Du kan hjelpe din kjære med å føre dagbok eller registrere tankene sine, noe som vil hjelpe dem med å spore tvangstanker og tvang.
      5. Støtt hennes medisinske behandling som foreskrevet. Selv om det kan være vanskelig å forestille seg at din kjære må ta psykiatriske legemidler, må du sørge for at du støtter legens resultater.

        Hjelp noen med tvangslidelse 19
        Hjelp noen med tvangslidelse 19

        Ikke bryter de medisinske behandlingsinstruksjonene som er gitt av legen

      6. Gå videre med ditt eget liv hvis en du er glad i, nekter å ta affære. Ikke prøv å kontrollere livet til din kjære. Innse at du har gjort alt du kan, og at du ikke helt kan kontrollere eller hjelpe en du er glad i å helbrede på egen hånd.

        Hjelp noen med tvangstanker Trinn 20
        Hjelp noen med tvangstanker Trinn 20
        • Egenomsorg er veldig viktig når man prøver å ta vare på andre. Det er ingen måte du kan ta vare på andre hvis du ikke kan ta vare på deg selv.
        • Sørg for at du ikke støtter symptomene på tvangslidelser, men fortsett å minne ham på at du er her for å hjelpe når han er klar.
        • Fremfor alt, husk at du også har et eget liv og fortjener å leve det.

      Lær mer om tvangslidelser

      1. Bli kvitt dine misoppfatninger om tvangslidelser for å forstå perspektivet til en du er glad i. Berikende perspektiv på denne lidelsen gjennom læring er veldig viktig, fordi det er noen vanlige misoppfatninger om det. Det er veldig viktig at du tenker nytt om denne misoppfatningen, fordi det vanligvis hindrer ditt gode forhold til dine nærmeste.

        Hjelp noen med tvangstanker Trinn 21
        Hjelp noen med tvangstanker Trinn 21

        En av de mest oppfatte misforståelsene er at mennesker med tvangslidelser kan kontrollere tvangstanker og tvangstanker. Faktisk er det motsatte sant. For eksempel, hvis du tror at personen med personen kan endre oppførselen sin når de vil, vil du bare bli frustrert når de ikke gjør det

      2. Lær tvangslidelser for å godta tilstanden til en du er glad i. Å lære om tvangslidelser kan hjelpe deg lettere å godta det at en du er glad i. Denne prosessen kan være smertefull, men når du kjenner sannheten, vil det være lettere for deg å være objektiv i stedet for emosjonell og pessimistisk. Aksept vil gjøre deg mer produktiv og rette oppmerksomheten mot ytterligere behandlingsalternativer.

        Hjelp noen med tvangstanker Trinn 22
        Hjelp noen med tvangstanker Trinn 22
        • Forstå vanlige typer ritualer og tvangstvang, for eksempel håndvask, religiøse ritualer (for eksempel å lese en bønn nøyaktig 15 ganger for å forhindre at noe ille skjer).
        • Unge mennesker med tvangslidelser er mer sannsynlig å forlate aktiviteter eller unngå dem helt på grunn av frykt for tvangsmessig eller tvangsmessig oppførsel. Unge mennesker kan også ha problemer med ulike aktiviteter i dagliglivet (f.eks. Matlaging, vasking, bading, etc.) og oppleve høyere nivåer av generell angst.
      3. Fortsett å lære og søk en dypere forståelse av tvangslidelser for å hjelpe din kjære effektivt. For å kunne hjelpe mennesker med tvangslidelser kan det være nyttig hvis du prøver å forstå denne lidelsen innvendig og utvendig. Du kan ikke forvente å hjelpe noen med tvangslidelser før du vet og forstår litt om tilstanden deres.

        Hjelp noen med tvangslidelser Trinn 23
        Hjelp noen med tvangslidelser Trinn 23
        • Det er mange bøker og informasjon på nett som omhandler dette emnet. Bare sørg for at lesestoffet ditt kommer fra en troverdig akademisk eller medisinsk kilde.
        • Du kan også be legen din eller psykologen din om avklaring.
        1. https://www.getselfhelp.co.uk/ocd.htm
        2. https://ir.uiowa.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=5798&context=etd
        3. https://www.researchgate.net/profile/James_Bennett-Levy/publication/232006134_Conceptualizing_empathy_in_cognitive_behaviour_therapy_Making_the_implicit_explicit/links/0912f50d3c24ce8a8f000000.pdf
        4. https://ir.uiowa.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=5798&context=etd
        5. https://ir.uiowa.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=5798&context=etd
        6. https://ir.uiowa.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=5798&context=etd
        7. https://ir.uiowa.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=5798&context=etd
        8. https://uta-ir.tdl.org/uta-ir/bitstream/handle/10106/1838/Davis_uta_2502M_10097.pdf?sequence=1&isAllowed=y
        9. https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1516-44462003000100009&script=sci_arttext
        10. https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1516-44462003000100009&script=sci_arttext
        11. https://ir.uiowa.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=5798&context=etd
        12. https://ir.uiowa.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=5798&context=etd
        13. https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1516-44462003000100009&script=sci_arttext
        14. https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1516-44462003000100009&script=sci_arttext
        15. https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1516-44462003000100009&script=sci_arttext
        16. https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1516-44462003000100009&script=sci_arttext
        17. https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1516-44462003000100009&script=sci_arttext
        18. https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1516-44462003000100009&script=sci_arttext
        19. https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1516-44462003000100009&script=sci_arttext
        20. https://www.getselfhelp.co.uk/docs/Change.pdf
        21. https://www.researchgate.net/profile/Fugen_Neziroglu/publication/222915251_Family_involvement_in_the_behavioral_treatment_of_obsessive-compulsive_disorder_A_preliminary_investigation/links/00463519d32b3d4c7c000000.pdf
        22. https://www.researchgate.net/profile/Fugen_Neziroglu/publication/222915251_Family_involvement_in_the_behavioral_treatment_of_obsessive-compulsive_disorder_A_preliminary_investigation/links/00463519d32b3d4c7c000000.pdf
        23. https://www.researchgate.net/profile/Fugen_Neziroglu/publication/222915251_Family_involvement_in_the_behavioral_treatment_of_obsessive-compulsive_disorder_A_preliminary_investigation/links/00463519d32b3d4c7c000000.pdf
        24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4198888/
        25. https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1516-44462003000100009&script=sci_arttext
        26. https://www.getselfhelp.co.uk/docs/OCritualsDiary.pdf
        27. https://www.getselfhelp.co.uk/docs/OCDThoughtRecordSheet.pdf
        28. https://www.getselfhelp.co.uk/mobile/docs/BeyondControl.pdf
        29. https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1516-44462003000100009&script=sci_arttext
        30. https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1516-44462003000100009&script=sci_arttext
        31. https://www.researchgate.net/profile/Vladan_Starcevic/publication/236920557_Feather_Support_for_Five_Dimensions_of_Obsessive-Compulsive_Symptoms/links/0deec51a81218d0584000000.pdf
        32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2291297/
        33. https://www.researchgate.net/profile/Vladan_Starcevic/publication/236920557_Feather_Support_for_Five_Dimensions_of_Obsessive-Compulsive_Symptoms/links/0deec51a81218d0584000000.pdf
        34. https://www.getselfhelp.co.uk/ocd.htm

Anbefalt: