3 måter å håndtere narsissisme på

Innholdsfortegnelse:

3 måter å håndtere narsissisme på
3 måter å håndtere narsissisme på

Video: 3 måter å håndtere narsissisme på

Video: 3 måter å håndtere narsissisme på
Video: Hvilke øvelser forbrenner mest fett? 2024, Kan
Anonim

En person som lider av narsissisme eller narsissistisk personlighetsforstyrrelse (NPD) ser ofte ut til å være en karismatisk og vennlig person med høy selvfølelse. Men da den fengslende personligheten forsvant, var det bare en som var egoistisk. Det er veldig vanskelig å være rundt denne typen mennesker. Narsissisme er en av de vanskeligste for psykologer å behandle. Hvis noen med narsissisme er et familiemedlem, sjefen din på jobben eller noen du bryr deg veldig om, bør du vite hvordan du kommer i nærheten av dem. Du kan justere for å tillate deg selv å være i nærheten eller til og med leve med noen som har narsissisme, men det blir ikke lett.

Steg

Metode 1 av 3: Håndtere en narsissist

Godta avvisning når du forteller en venn du elsker dem Trinn 1
Godta avvisning når du forteller en venn du elsker dem Trinn 1

Trinn 1. Bestem først om han er verdt å nærme seg

Denne typen mennesker er ikke interessert i å lytte til deg og bryr seg neppe om dine behov. En person med narsissisme føler at han vet alt. Derfor er avgjørelsen hans mest rimelig ifølge ham. Han vil forvente at du alltid er enig med ham. Hvis du er i et forhold med noen som er narsissistisk, er det stor sjanse for at det blir en kamp om hvem som har mer autoritet og hvem som har mer makt i forholdet ditt.

  • Denne typen mennesker virker følelsesmessig uinteressert i forholdet han er i og vil bli sint på kritikk. Han kan ha avsluttet et forhold før bare på grunn av trivielle ting. Hvis du er fast bestemt på å opprettholde et forhold, hvordan kan du overleve og ikke bli skadet?
  • Bestem deg for om du ikke kan eller vil forlate personen. Hvis han er et nytt bekjentskap, er det sannsynligvis best hvis du forlater ham.
Vær god i gruppediskusjon Trinn 13
Vær god i gruppediskusjon Trinn 13

Trinn 2. Unngå konfrontasjon

Du vil ikke være i stand til å overbevise noen med narsissisme om at han eller hun er skyldig. Velg nøye ut de tingene som er viktige å diskutere, og ikke kast bort tid og krefter på å diskutere spørsmål som angår personens oppførsel fordi det er usannsynlig at de vil endre seg.

  • Hvis partneren din monopoliserer samtalen under familiesammenkomster og gjør deg flau for å fortelle tull, ikke ta det for hjertet. Ta forhåndsregler ved neste familiesamling, kanskje ved å gi ham et sete ved siden av et roligere familiemedlem som liker å høre andres pinlige historier.
  • Hvis problemet i forholdet ditt er relatert til en beslutning du har tatt, for eksempel at du ikke vil at han skal kjøre med deg fordi han har drukket på en fest, bare hold det enkelt og greit. La det stå igjen uten å gi noen forklaring angående din beslutning. Det er oppførselen til mennesker som lider av narsissisme. Så han vil forstå det, og til og med godta det bedre, enn hvis du prøver å berøre hjertet hans.
Spør en beste venn om de liker deg Trinn 4
Spør en beste venn om de liker deg Trinn 4

Trinn 3. Bygg meningsfulle interaksjoner

Folk som lider av narsissisme liker å oppnå noe og skryter av det. Sett deg mål som dekker dine behov, og som også kan være en kilde til stolthet for den personen.

Hvis du tror at din narsissistiske ektemann ikke vil rengjøre terrassen og bakgården, kan du foreslå å holde en grill. Folk som lider av narsissisme ser på seg selv som sosiale ledere. Så en hendelse som en grill ga ham oppmerksomheten han ønsket. Spør hennes mening om hva du skal gjøre, og tilbud om hjelp som å rengjøre innsiden av huset og tilberede drinker. Få ham til å føle stolthet over sin styrke ved å be ham om å rengjøre utsiden av huset. Ironisk nok kan du få mer enn du forventet hvis du foreslår ham å jobbe med et utendørs prosjekt som å bygge en dam, blomsterhage eller fontene. Dette vil tillate ham å skryte under festen

Finn noen til å elske deg ubetinget Trinn 10
Finn noen til å elske deg ubetinget Trinn 10

Trinn 4. Vet hva personen synes er viktig

Husk at noen med narsissisme sannsynligvis ikke vil forstå eller sette pris på dine sentimentale handlinger eller utsagn. Han eller hun vil sannsynligvis avvise alt dette i en holdning som du synes er ille og støter deg.

Lær heller hva personen synes er viktig. Gi ham deretter en pragmatisk gave av tid eller penger som han kan forstå som et ekte uttrykk for din kjærlighet

Vær sivil når du snakker om politikk Trinn 4
Vær sivil når du snakker om politikk Trinn 4

Trinn 5. Foreslå ham å gå i terapi

Den mest effektive måten å håndtere narsissisme med en gang er gjennom terapi. Psykoterapi kan hjelpe noen med narsissisme til å omforme bildet av seg selv i øynene og sin plass i verden. Etter det kunne han tydeligere se sine sanne evner. Dette kan hjelpe ham med å godta seg selv og vurdere andres meninger.

  • Men fordi en person med narsissisme har en tendens til å tenke på seg selv som skyldfri, innser han ofte ikke at han trenger hjelp eller trenger å endre oppførsel.
  • Psykoterapi kan hjelpe en person med narsissisme til å forholde seg bedre til andre slik at han eller hun kan få lykkeligere personlige og profesjonelle forhold.
  • Å overbevise noen med narsissisme om å oppsøke en psykiater, bli med i en terapigruppe og fortsette å prøve til det er virkelig endring er veldig vanskelig. Hvis en person med narsissisme innrømmer at han eller hun trenger psykologisk hjelp, er det vanligvis relatert til depresjon eller selvmordstanker. Denne typen mennesker er vanligvis motvillig til å diskutere ting som krever at han endrer oppførsel.
  • Det finnes ingen kur mot narsissisme. Det er bare medisiner for å kontrollere symptomene eller bivirkningene av narsissisme som depresjon.

Metode 2 av 3: Kjenn egenskapene til en person med narsissisme

Bond med barnet til en affære Trinn 1
Bond med barnet til en affære Trinn 1

Trinn 1. Studer personens barndom

Narsissisme oppleves vanligvis av menn siden ungdomsårene eller når de vokser opp. Eksperter har ennå ikke funnet den eksakte årsaken til narsissisme, men en spekulasjon er at det er flere typer foreldre:

  • Veldig kritisk foreldrestil. Denne typen foreldre kan få barn til å tørste etter ros når de vokser opp.
  • Foreldre som er for mye ros. På den annen side kan foreldre som er for mye ros resultere i at barna føler seg for perfekte og har rett til mange ting på grunn av den perfeksjonen.
  • Det ser ut til at det er mer sannsynlig at foreldre som kombinerer de to ekstreme elementene i altfor kritisk foreldreskap og mye ros, vil føre til at et barn utvikler narsissisme.
Danne sunne forhold når du blir frisk etter psykisk sykdom Trinn 5
Danne sunne forhold når du blir frisk etter psykisk sykdom Trinn 5

Trinn 2. Legg merke til om personen føler at alt han eller hun gjør må være riktig

En person med narsissisme kan i utgangspunktet se ut til å ha høy selvfølelse og selvtillit, samt uovertrufne evner. Over tid vil du oppdage at det virkelig stammer fra hennes tro på at alt hun gjør er riktig og at hennes verdier er bedre enn andres.

Handle når kjæresten din forteller deg at du er vakker Trinn 9
Handle når kjæresten din forteller deg at du er vakker Trinn 9

Trinn 3. Legg merke til om personen føler at han eller hun er sentrum for oppmerksomhet uansett hvor han er

En person som lider av narsissisme, vil føle at han er sentrum for oppmerksomheten til alt som skjer rundt ham, og han vil prøve å opprettholde det for enhver pris. Dette inkluderer monopolisering av samtalen.

Vær hyggelig mot folk som er frekk Trinn 8
Vær hyggelig mot folk som er frekk Trinn 8

Trinn 4. Vær oppmerksom på om han lett blir sint eller liker å fornærme og banne

Når en person med narsissisme ikke får den spesielle behandlingen han føler han fortjener, er det mer sannsynlig at han blir sint og fornærmer eller sverger.

Behandle en stolt person Trinn 6
Behandle en stolt person Trinn 6

Trinn 5. Legg merke til om han er arrogant eller innbilsk

En person med narsissisme blir ofte sett på som arrogant, innbilsk eller egoistisk. Denne typen mennesker har en tendens til å se ned på de under ham (som han i utgangspunktet er alle til), og er i stand til å få andre til å løfte seg selv. Han vil manipulere andre for å få det han vil.

Vær venner med noen som snakker for mye Trinn 10
Vær venner med noen som snakker for mye Trinn 10

Trinn 6. Legg merke til om empatien ikke er stor

Det kanskje største problemet med å være i nærheten av en person med narsissisme er at han eller hun ikke kan føle empati med andre og ikke har tenkt å lære å empatisere.

Slutt med kjæresten din når du er sjenert Trinn 2
Slutt med kjæresten din når du er sjenert Trinn 2

Trinn 7. Legg merke til om hans svar på kritikk er overdrevet

Han vil ikke prøve å dekke andres behov. Faktisk kan han til og med bli sint hvis noen fortalte ham noe om ham fordi han så på det som en kritikk.

  • Tidligere trodde eksperter at mennesker med narsissisme hadde høy selvfølelse fordi de faktisk følte at de hadde lav selvfølelse. I dag tror eksperter at mennesker med narsissisme liker å fantasere og virkelig tror på sin storhet. De føler at de fortjener alles ros, selv om det ikke er tegn på prestasjon i det hele tatt.
  • Derfor, når de mottar kritikk, er det sannsynlig at mennesker med narsissisme overreagerer på det, eller til og med blir aggressive.
Kompliment noen du hater Trinn 2
Kompliment noen du hater Trinn 2

Trinn 8. Legg merke til om han har urealistiske forventninger

Mennesker som lider av narsissisme vil ha overdreven tro på egenvikt, storhet, prestasjon og evner, manipulerende oppførsel som forventer lydighet, beundring og ros fra alle og besettelser med suksess, makt, intelligens, skjønnhet eller noe annet. perfekt match, som nesten er som et eventyr.

Han vil kreve å få eller gi noe av den beste kvaliteten ifølge ham

Konfronter en venn som unngår deg Trinn 3
Konfronter en venn som unngår deg Trinn 3

Trinn 9. Vær oppmerksom på forholdet personen har

Å leve eller jobbe med mennesker med narsissisme er vanskelig. Folk som lider av narsissisme har en tendens til å ha problemer med menneskene rundt seg, enten de er kjære, kolleger eller klassekamerater.

Hvis han merker noen feil, virkelige eller forestilte, i sin perfekte verden, er depresjon ikke uvanlig. Hos noen mennesker kan dette til og med føre til selvmordstanker

Finn ut om partneren din er i fare for HIV eller AIDS Trinn 3
Finn ut om partneren din er i fare for HIV eller AIDS Trinn 3

Trinn 10. Vær oppmerksom på om han bruker narkotika eller drikker ofte

Når livet ikke går som han vil, bruker en person med narsissisme vanligvis narkotika eller drikker mye. Vær nøye med hvor mye og hvor ofte han drikker og om han bruker narkotika.

Metode 3 av 3: Ta vare på deg selv og andre

Kontakt en jente som er sint på deg Trinn 1
Kontakt en jente som er sint på deg Trinn 1

Trinn 1. Søk følelsesmessig støtte andre steder

Bare slipp dine følelsesmessige behov vil ikke bli dekket den personen. Finn en venn eller annen fortrolig (for eksempel en slektning, rådgiver eller pastor) som kan lytte og forstå følelsene dine når du trenger å lufte frustrasjonene dine. Bygg et nettverk av venner som kan fylle det emosjonelle tomrommet i livet ditt.

  • Hvis din mann eller kone er narsissistisk, kan det hende at han ikke blir glad når du blir forfremmet eller forfremmet på kontoret fordi det ikke har en direkte innvirkning på ham. Han kan til og med tenke på det som en negativ ting fordi han ikke var den som ble rost for sitt arbeid denne gangen. Vær forberedt på å motta et ubehagelig svar fra ham.
  • Legg ut dine glade følelser gjennom ord på sosiale medier eller ring noen venner som vil heie på deg deretter.
Date en medarbeider Trinn 1
Date en medarbeider Trinn 1

Trinn 2. Lær om narsissisme og personen for å forbedre livskvaliteten din

Hvert menneske er unikt. Så, i tillegg til å lære inn og ut av narsissisme, lær hvordan narsissisme påvirker personen. Jo mer du forstår ham, jo mer kan du tilpasse deg ham, slik at du kan få de resultatene eller svarene du forventer oftere.

  • Prøv å forutse svaret hans på en bestemt situasjon eller tilstand, og lag deretter scenarier for å få resultatet eller svaret du ønsker. Lær hvordan han virkelig oppfatter deg, og prøv å tilpasse deg den oppfatningen så behagelig du kan.
  • Ikke endre så mye at du er frustrert over deg selv, men juster deg selv for å skape forhold som gjør deg glad. Husk rådene som foreldre alltid gir til folk som ønsker å gifte seg. Partneren din vil gi deg alt du vil hvis han føler at det var hans egen idé.
  • Jo bedre du gjenkjenner og forstår personen med narsissisme, desto mer sannsynlig er det at du bryter gjennom den psykologiske veggen han skapte, slik at du kan vise at du virkelig bryr deg om ham. Dette vil komme begge parter til gode.
Kontakt en jente som er sint på deg trinn 9
Kontakt en jente som er sint på deg trinn 9

Trinn 3. Ikke gi opp følelsen eller rørende handlingene

Du har kanskje lært at mennesker med narsissisme reagerer bedre på ikke-emosjonelle forespørsler, men dette betyr ikke at du må slutte å gjøre handlinger som kommer dypt i hjertet ditt.

  • Faktisk kan han til og med være glad hvis han kunne skryte av kjærlighetsskiltet du la på matpakken hans til sine kolleger. Men husk at du sannsynligvis ikke vil få en takk når han kommer hjem fra jobb.
  • Handlinger som viser at du bryr deg om dem, vil oppfylle ditt behov for å elske noen uten å skade dem, så lenge du ikke forventer at de reagerer på handlingene dine med følelser eller gjør det samme for deg.
Kontakt Old Friends Trinn 4
Kontakt Old Friends Trinn 4

Trinn 4. Søk råd fra andre kilder

Du er allerede på rett spor med å lære inn og ut av narsissisme. Det er mange bøker eller andre ressurser som kan hjelpe deg med å overleve dette utfordrende forholdet.

Date en nerd Trinn 13
Date en nerd Trinn 13

Trinn 5. Del med andre

Ikke glem at du ikke er den eneste personen som påvirkes av hans holdning. Del det med venner og kolleger som også prøver å opprettholde et forhold til ham.

Bond med barnet til en affære Trinn 4
Bond med barnet til en affære Trinn 4

Trinn 6. Observer barna

Hvis han allerede har et barn, må du sørge for at barnet bor trygt hos en narsissistisk forelder. Foreldre som lider av narsissisme liker ofte å trakassere, enten fysisk eller verbalt. Vær oppmerksom på om barnet har problemer med å komme overens på grunn av foreldrenes oppførsel. Prøv å finne måter du kan hjelpe eller lære barnet hvordan de skal komme overens, slik at han ikke har narsissismen foreldrene gjorde.

Tips

De fleste som lider av narsissisme er menn, men dette utelukker ikke at det også er kvinner som lider av narsissisme

Anbefalt: