4 måter å takle bulimi på

Innholdsfortegnelse:

4 måter å takle bulimi på
4 måter å takle bulimi på

Video: 4 måter å takle bulimi på

Video: 4 måter å takle bulimi på
Video: ЛЮБОВЬ С ДОСТАВКОЙ НА ДОМ (2020). Романтическая комедия. Хит 2024, Kan
Anonim

Bulimi er en alvorlig og potensielt livstruende spiseforstyrrelse. Personer som lider av denne lidelsen kan spise store mengder mat, og deretter prøve å gjøre opp for seg ved å tvangs fjerne maten senere. Hvis du for øyeblikket lider av bulimi, er det viktig at du søker profesjonell hjelp umiddelbart. Jo lenger du har bulimi, jo mer skade kan det gjøre på kroppen din, og jo vanskeligere vil vanen være å kurere. Lær trinnene du må ta for å overvinne bulimi og komme deg etter denne dødelige spiseforstyrrelsen.

Steg

Metode 1 av 4: Anerkjennelse av alvorlig fare for bulimi

Bekjemp bulimi Trinn 1
Bekjemp bulimi Trinn 1

Trinn 1. Utdann deg selv om sykdommen din

Den eneste måten å virkelig forstå hvor farlig bulimi er, er å lære mer om denne spiseforstyrrelsen. Bulimia nervosa er preget av å spise store mengder mat i overskudd (noen ganger over en kort periode) og deretter gjøre opp for de overskytende kaloriene ved å kaste opp eller bruke avføringsmidler. Det er to typer bulimia nervosa:

  • Rensing av bulimi eller bulimi med rensing innebærer å forårsake oppkast for seg selv eller misbruke avføringsmidler, klyster og diuretika for å gjøre opp for overspising.
  • Ikke-rensende bulimi aka bulimi uten rensing innebærer bruk av forskjellige andre taktikker for å forhindre vektøkning som streng diett, faste eller overdreven trening.
Bekjemp bulimi Trinn 2
Bekjemp bulimi Trinn 2

Trinn 2. Kjenn de forskjellige risikofaktorene

Hvis du har bulimia nervosa, kan det være visse egenskaper ved deg, tankegangen din eller livet ditt som gjør deg mer utsatt for sykdommen. Noen vanlige risikofaktorer for bulimi inkluderer:

  • Er en jente
  • Er tenåring eller ung voksen
  • Har en familiehistorie med spiseforstyrrelser
  • Faller inn i idealet om en tynn kropp som alltid vises av media
  • Å håndtere psykologiske eller følelsesmessige problemer, for eksempel dårlig selvtillit, dårlig kroppsbilde, angst eller kronisk stress; eller håndtere en traumatisk hendelse
  • Stadig presset av andre til å se perfekt eller perfekt ut som idrettsutøvere, dansere eller modeller
Bekjemp bulimi Trinn 3
Bekjemp bulimi Trinn 3

Trinn 3. Kunne gjenkjenne de forskjellige symptomene

Personer med bulimi, enten de renser eller ikke renser, opplever et unikt sett med symptomer. Du, dine familiemedlemmer eller nære venner kan legge merke til noen av tegnene og symptomene på at du har lidelsen som følger:

  • Mister kontrollen når du spiser
  • Behold hemmeligheter om dine spisevaner
  • Veksle mellom overspising og faste
  • Kjenne igjen den manglende maten
  • Å spise store mengder mat uten å merke en endring i kroppsstørrelse
  • Gå på do etter å ha spist for å rense magen (rensing)
  • Trening er vanskelig
  • Bruk av avføringsmidler, slankepiller, klyster eller diuretika
  • Hyppige svingninger i vekt
  • Kinnene ser oppblåste ut av oppkast gjentatte ganger
  • Har overdreven eller gjennomsnittlig kroppsvekt
  • Viser misfarging av tennene på grunn av regurgitating magesyre
Bekjemp bulimi Trinn 4
Bekjemp bulimi Trinn 4

Trinn 4. Innse at sykdommen kan være livstruende

Det er mange farlige konsekvenser av bulimia nervosa. Vanen med å rengjøre mat eller rense kan føre til dehydrering og elektrolyttubalanser som til slutt kan føre til uregelmessige hjerteslag, hjertesvikt og til og med død. Oppkast regelmessig kan også få spiserøret til å lekke.

  • Noen mennesker med bulimi bruker Ipecac sirup for å forårsake oppkast. Denne sirupen kan samle seg i kroppen og forårsake hjerteinfarkt eller død.
  • Bortsett fra de fysiske risikoene forbundet med bulimi, har personer med spiseforstyrrelser også høy risiko for psykiske problemer, for eksempel alkohol- og rusmisbruk, og selvmordstendenser.

Metode 2 av 4: Få tilgang til profesjonell hjelp

Bekjemp bulimi Trinn 5
Bekjemp bulimi Trinn 5

Trinn 1. Innrøm at du trenger hjelp

Det første trinnet for å kurere bulimi er å godta det faktum at du har et alvorlig problem, og at du ikke kan håndtere det alene. Du kan faktisk tro at hvis du er tilstrekkelig vellykket med å få ønsket vekt eller lykkes med å kontrollere vekten din, vil du være lykkelig. Den eneste måten du kan helbrede på er imidlertid å innrømme at du har et usunt forhold til mat og din egen kropp. Du må åpne øynene og hjertet for muligheten for helbredelse.

Bekjemp bulimi Trinn 6
Bekjemp bulimi Trinn 6

Trinn 2. Se lege

For å starte helbredelsesprosessen, bør du oppsøke lege. Legen kan utføre en grundig undersøkelse og vurdere resultatene av blodprøvene dine for å finne ut hvor mye skade som er gjort på kroppen. Legen din kan også hjelpe deg og dine nærmeste med å bestemme graden av omsorg som er nødvendig for å hjelpe deg med å helbrede.

Bekjemp bulimi Trinn 7
Bekjemp bulimi Trinn 7

Trinn 3. Få en henvisning til en spiseforstyrrelsespesialist

Primærleger er ikke nok til å kurere bulimi alene. Etter at du har din første evaluering, vil han eller hun sannsynligvis henvise deg til en annen profesjonell som har en spesiell bakgrunn i behandling av spiseforstyrrelser. Disse fagpersonene kan være terapeuter, psykologer eller sertifiserte psykiatere.

Bekjemp bulimi Trinn 8
Bekjemp bulimi Trinn 8

Trinn 4. Delta i terapi

Et effektivt behandlingsprogram for bulimi vil fokusere på å hjelpe deg med å identifisere og unngå utløsere, håndtere stress, bygge et bedre kroppsbilde og løse eventuelle psykologiske eller følelsesmessige problemer som bidrar til spiseforstyrrelsen.

En studie har vist at kognitiv atferdsterapi er en av de mest effektive behandlingsmetodene for bulimi. I denne typen terapi jobber pasienter med terapeuter for å bekjempe urealistiske tankemønstre om utseende og kropp, og utvikle et bedre forhold til mat. Finn en kognitiv atferdsterapeut som spesialiserer seg på spiseforstyrrelser for den beste muligheten for kur

Bekjemp bulimi Trinn 9
Bekjemp bulimi Trinn 9

Trinn 5. Få råd om ernæring

Et annet aspekt ved behandling av bulimi er møte med en registrert diettist. Diettisten vil hjelpe deg med å finne ut hvor mange kalorier og næringsstoffer du bør konsumere hver dag, og arbeide for å få deg til å ta sunnere matvaner.

Bekjemp bulimi Trinn 10
Bekjemp bulimi Trinn 10

Trinn 6. Bli med i en støttegruppe

En vanlig klage blant mange som lider av psykiske lidelser som bulimi, er at ingen forstår hva du går gjennom. Hvis du føler det på samme måte, kan det bli beroligende å bli med i en lokal bulimi -støttegruppe eller online.

Foreldre eller kjære kan også dra nytte av å bli med i en familie -støttegruppe. I dette møtet kan deltakerne diskutere og lære om måter å ta bedre vare på deg og fremme vellykket helbredelse

Metode 3 av 4: Behandle symptomene dine

Bekjemp bulimi Trinn 11
Bekjemp bulimi Trinn 11

Trinn 1. Del historien din

Spiseforstyrrelser holdes ofte hemmelig for de rundt deg. Å bryte ut av denne rutinen betyr at du snakker med noen om hva du tenker, føler og gjør hver dag. Finn en god, ikke-dømmende lytter som er villig til å tilby deg støtte og kan være en pålitelig partner.

Bekjemp bulimi Trinn 12
Bekjemp bulimi Trinn 12

Trinn 2. Overvåk din ernæring

Å komme seg etter bulimi vil kreve regelmessige avtaler med en diettist og en innsats hjemme for å sikre at du dekker dine ernæringsbehov. Å lære å lytte til din egen kropp for å identifisere hva som er sult og hva som er et følelsesmessig behov, for eksempel ensomhet eller kjedsomhet, er store aspekter ved ernæringsterapi for bulimi. En diettist kan også veilede deg i valg av mat som vil tilfredsstille din sult og forhindre overspising.

Bekjemp bulimi Trinn 13
Bekjemp bulimi Trinn 13

Trinn 3. Lær alternative strategier for å håndtere bulimi

Tenk på dine problemløsningsevner som en eske med våpen-jo mer atferd du pakker inn, jo mer forberedt vil du være på å bekjempe bulimi. Bli sammen med din terapeut og diettist for å idémyldre ideer for strategier for å håndtere bulimi. Noen av forslagene inkluderer:

  • Ta en hobby eller interesse for å øke din selvtillit
  • Ring en venn når du står overfor en trigger
  • Få kontakt med en venn fra en online støttegruppe
  • Lag en liste over positive bekreftelser for å lese høyt
  • Ta en tur eller lek med kjæledyret ditt
  • Begynn å skrive en journal om takknemlighet
  • Lese en bok
  • Få en massasje
  • Tren hvis det passer inn i helbredelsesprogrammet ditt
Bekjemp bulimi Trinn 14
Bekjemp bulimi Trinn 14

Trinn 4. Unngå forskjellige utløsere

Når du deltar i terapi- og støttegrupper, får du mer innsikt i tingene som utløser overspising. Når du har identifisert disse tingene, hold deg så langt unna som mulig fra dem.

Du må kanskje bli kvitt vekten din, bli kvitt mote- og skjønnhetsmagasiner, melde deg av på nettsteder eller fora som støtter bulimi (pro-mia) og bruke mindre tid på å henge med venner eller familiemedlemmer som ofte snakker dårlig om kroppen sin alene eller besatt av kosthold

Metode 4 av 4: Utvikle et positivt kroppsbilde

Bekjemp bulimi Trinn 15
Bekjemp bulimi Trinn 15

Trinn 1. Tren for å forbedre humøret

Regelmessig fysisk aktivitet gir mange kjente fordeler som større immunfunksjon, forbedret kognitiv funksjon, bedre oppmerksomhet og konsentrasjon, redusert stress, øker selvtilliten og forbedrer humøret. Tallrike studier har vist at moderate mengder trening også kan være til nytte for de som blir friske etter spiseforstyrrelser, og til og med forhindre at de oppstår.

Ikke glem å rådføre deg med behandlingsteamet før du starter en serie øvelser. For ikke-rensende bulimi, kan det hende at trening ikke anbefales hvis den brukes til å gjøre opp for kalorier etter overspising. Arbeid med legen din for å finne ut om trening er et godt alternativ for deg

Bekjemp bulimi Trinn 16
Bekjemp bulimi Trinn 16

Trinn 2. Endre tankene dine om kosthold og vekt

Å ha dysfunksjonelle tanker om kroppen din og ditt negative forhold til mat er to av de største bidragsyterne til bulimi nervosa. Å overvinne denne tankegangen er viktig for helbredelse. I stedet for å falle inn i disse negative tankemønstrene, prøv å endre svaret ditt og vær snill mot deg selv som om du var snill mot en venn. Ved å endre svaret ditt, kan du begynne å elske deg selv mer. Vanlige tankefeil som påvirker mennesker med spiseforstyrrelser inkluderer:

  • Hopp til konklusjon (å trekke konklusjoner uten å gå gjennom den rette tankegangen): "I dag er vanskelig, jeg vil aldri være i stand til å overvinne denne spiseforstyrrelsen." Å forvente det verste kan undergrave eventuelle positive endringer du gjør. Si i stedet noe som "Dette hjertet er tungt, men jeg klarte det. Jeg trenger bare å gjøre det en om gangen."
  • Svarthvite tanker: "I dag spiste jeg søppelmat. Jeg er en fullstendig taper." Å tenke til det ekstreme og tro at i denne verden er det bare rett og galt kan utløse overspising veldig raskt, hvis du ikke er forsiktig. Prøv heller å si til deg selv: "I dag spiste jeg søppelmat, men det er greit. Jeg kan spise junk food nå og da og fortsatt spise sunt. Jeg må spise en sunn middag i kveld."
  • Personalisering: "Mine venner vil ikke henge med meg lenger fordi jeg tenker for mye på helsen min". Å tenke på andres oppførsel og bli fornærmet av det er ikke rettferdig for dem. Vennene dine kan bare være opptatt eller vil gi deg rom til å helbrede. Hvis du savner dem, ring dem og fortell dem at du savner dem.
  • Overgeneralisering: "Jeg trenger alltid hjelp." Å bruke negative mønstre i livet ditt er som å slå deg selv. Du kan finne så mange ting du kan gjøre uten hjelp. Prøv det nå!
  • Bør egentlig, burde, burde: "Jeg må være den enebeste på trening i dag." Slik stiv tenkning er irrasjonell og restriktiv. Selv om du ikke får de beste resultatene, forringer det ikke det faktum at resultatene dine fortsatt er gode.
Bekjemp bulimi Trinn 17
Bekjemp bulimi Trinn 17

Trinn 3. Gjennomfør en følelse av egenverd som ikke er relatert til kroppen din

Det er på tide å revurdere troen på at din egenverdi er knyttet til din form, størrelse eller vekt. Slutt å ødelegge deg selv og bygg deg opp ved å knytte egenverd til andre egenskaper.

  • Grav dypt og finn andre ting du liker om deg selv som ikke har noe med kroppen din eller utseende å gjøre. Lag en liste over dine beste kvaliteter. For eksempel kan du si "Jeg er smart" eller "Jeg er en rask løper" eller "Jeg er en god venn."
  • Hvis du har problemer med å tenke på disse tingene, kan du be dine beste venner eller nærmeste familie om hjelp. Be dem dele noen ting de liker med deg som ikke har noe med utseendet ditt å gjøre.
Bekjemp bulimi Trinn 18
Bekjemp bulimi Trinn 18

Trinn 4. Fokuser på å elske deg selv

I ukene, månedene eller årene som har gått har du vært ond mot deg selv. Erstatt denne forsømmelsen med rikelig medfølelse og kjærlighet til deg selv.

Gi deg selv en "klem". Se din favorittfilm eller les favorittboken din. Bytt negativ snakk om deg selv med positive utsagn om deg selv. Vær snill mot kroppen din ved å gi den massasje, ansiktsbehandling eller manikyr - ikke gjem deg under klærne. Vær forsiktig og nærende ved å behandle deg selv som om du ville vært din beste venn

Tips

  • Søk råd om sunn ernæring i stedet for å spise for mye.
  • Vær forsiktig med deg selv og delta i ulike aktiviteter som hjelper deg med å roe sinn og kropp.

Anbefalt: