Hvordan vite når du har en smittsom sykdom (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan vite når du har en smittsom sykdom (med bilder)
Hvordan vite når du har en smittsom sykdom (med bilder)

Video: Hvordan vite når du har en smittsom sykdom (med bilder)

Video: Hvordan vite når du har en smittsom sykdom (med bilder)
Video: Гениальные Лайфхаки, Которые Действительно Работают ▶3 2024, Kan
Anonim

Å ha en smittsom sykdom får deg til å overføre sykdommen til andre mennesker. Når du føler deg syk, kan det å vite om sykdommen din er smittsom hindre deg i å smitte andre. Øvre luftveissykdommer, som forkjølelse og influensa, er forårsaket av virus og overføres lett til andre mennesker. Mange infeksjoner forårsaket av bakterier kan også være svært smittsomme. Hvis du vet at sykdommen din er smittsom, kan forebyggende tiltak bidra til å forhindre spredning av sykdommen.

Steg

Del 1 av 4: Identifisere symptomer på smittsomme sykdommer

Fortell når du er smittsom Trinn 2
Fortell når du er smittsom Trinn 2

Trinn 1. Kontroller kroppstemperaturen

Det normale temperaturområdet er mellom 36,5 ° til 37,5 ° C. Hvis temperaturen er over det, kan du ha feber og kan infisere andre mennesker. Å få feber med forkjølelse er ikke det samme som feberen forbundet med influensa, men det betyr at sykdommen din er smittsom.

  • Feber er kroppens måte å bekjempe infeksjoner på. Kroppstemperaturen kan måles oralt, anus, i øret eller under armen, og resultatene kan variere noe avhengig av hver metode. Influensarelaterte feber kan variere fra 37,7 ° til 38,8 ° C, og vil være enda høyere hos barn. De som er forårsaket av influensa varer i de fleste tilfeller i 3 til 4 dager.
  • Kroppstemperatur reguleres gjennom en struktur i hjernen som kalles hypothalamus. Når den er infisert, øker hypothalamus kroppsvarmen for å bli kvitt det invaderende viruset eller bakteriene.
Fortell når du er smittsom Trinn 1
Fortell når du er smittsom Trinn 1

Trinn 2. Se etter slim og nesesekresjoner

Tykt eller gult/grønt slim er en sterk indikasjon på at det er en øvre luftveisinfeksjon ledsaget av betennelse i luftveiene. Det betyr også at sykdommen du har mest sannsynlig er smittsom.

  • Spesifikke luftveissykdommer som involverer tykt eller misfarget slim og nesesekresjoner inkluderer forkjølelse, bihulebetennelse (bihulebetennelse), epiglottitt (betennelse i epiglottitt), laryngitt (betennelse i strupehodet og bronkitt (betennelse i bronkiene).
  • Immunsystemet øker slimproduksjonen i nesen for å utvise sykdom. Dette får nesen til å føle seg tett, og indikerer at sykdommen er smittsom.
  • Se legen hvis tykt eller misfarget slim ikke forsvinner på omtrent en uke. Legen din kan utføre tester for å evaluere årsaken til symptomene dine, foreskrive behandling og avgjøre om sykdommen er smittsom.
Fortell når du er smittsom Trinn 3
Fortell når du er smittsom Trinn 3

Trinn 3. Se etter hudutslett

Enkelte hudutslett er ofte et tegn på en smittsom sykdom. Et utslett som sprer seg over det meste av kroppen kan være en allergi eller et virus. Et viralt utslett indikerer at du har en smittsom sykdom, som vannkopper eller meslinger.

  • Det er to måter det virale utslettet sprer seg på. Det virale symmetriske utslettet starter fra ekstremitetene, i begge ender av kroppen, og sprer seg deretter til midten av kroppen. Det virale utslettet starter fra brystet eller ryggen, og sprer seg deretter til de ytre delene av kroppen, for eksempel armer og ben.
  • Viral utslett følger et spredningsmønster, enten utover eller innover, som nettopp beskrevet. Utslett forårsaket av allergi kan vises hvor som helst på kroppen og har ikke et spesifikt fordelingsmønster.
Fortell når du er smittsom Trinn 4
Fortell når du er smittsom Trinn 4

Trinn 4. Se opp for diaré ledsaget av lav feber

Diaré kan være et tegn på en smittsom sykdom, spesielt hvis den er ledsaget av oppkast og lav feber. Diaré, oppkast og lav feber kan være tegn på gastroenteritt, ofte referert til som mageinfluensa, eller tegn på rotavirus eller coxsackievirus, som alle er smittsomme.

  • Det er to typer diaré: akutt og ikke-akutt. Symptomer på ikke-akutt diaré inkluderer oppblåsthet eller kramper i magen, løs avføring, en presserende følelse av å ha avføring, kvalme og oppkast. Vanligvis fører diaré til at du har avføring minst 3 ganger om dagen.
  • Akutt diaré inkluderer alle symptomene på ikke-akutt diaré pluss blod, slim eller ufordøyd mat i avføringen, ledsaget av feber og vekttap.
Fortell når du er smittsom Trinn 5
Fortell når du er smittsom Trinn 5

Trinn 5. Se etter smerter bak pannen, kinnene og i nesen

En normal hodepine er vanligvis ikke en indikasjon på en smittsom sykdom. Noen typer hodepine (smerter i ansikt og panne) kan imidlertid være en advarsel om at du har en smittsom sykdom.

Hodepine som følger med influensa, og noen ganger forkjølelse, skyldes vedvarende smerter i pannen, kinnene og nesebroen. Hevelse og oppbygging av slim i bihuleområdet forårsaker ubehag. Hodepinen vil bli verre og kan bli verre når du bøyer deg

Fortell når du er smittsom Trinn 6
Fortell når du er smittsom Trinn 6

Trinn 6. Legg merke til om halsen er ledsaget av en rennende nese

Hvis du har en smittsom sykdom, som for eksempel influensa eller forkjølelse, blir ofte halsbetennelse ledsaget av rennende nese.

  • En halsbetennelse er noen ganger forårsaket av opphopning av slim, ettersom væske fra bihulene drypper ned i baksiden av halsen og forårsaker rødhet og irritasjon. Halsen føles hovent, irritert og smertefull.
  • Når ondt i halsen og rennende nese er ledsaget av piping og kløende, rennende øyne, er det en god sjanse for at du har en allergi og ikke et smittsomt virus. Ubehag i halsen forårsaket av allergi kommer fortsatt fra slimdannelse, men halsen føles tørr og kløende.
Fortell når du er smittsom Trinn 7
Fortell når du er smittsom Trinn 7

Trinn 7. Se etter døsighet og tap av matlyst

Smittsomme sykdommer kan føre til at du føler deg veldig sliten eller søvnig og mister appetitten. Å sove mye og spise mindre er to måter kroppen sparer energi på for å bekjempe infeksjoner.

Del 2 av 4: Å sette symptomer sammen

Trinn 1. Gjenkjenne symptomene på influensa eller influensa

Symptomer på influensa inkluderer feber, hodepine, generelle smerter, ekstrem tretthet og noen ganger nesestopp, rennende nese, nysing, hoste og tetthet i brystet. Ved influensa eller influensa starter symptomene mer plutselig, utvikler seg raskere og er mer alvorlige enn forkjølelsessymptomer. Influensa kan også forårsake alvorlige komplikasjoner.

En person som har influensa vil være smittsom en dag eller to før symptomene begynner, og vil forbli smittsomme i 5 til 7 dager etter at de dukker opp. CDC anser sykdommen som smittsom til feberen går tilbake til det normale, uten hjelp av medisiner, i 24 til 48 timer. Hvis andre symptomer vedvarer, for eksempel problemer med hoste, rennende nese og nysing, kan du fortsatt være smittsom

Trinn 2. Identifiser symptomene på forkjølelse

Typiske symptomer som oppstår ved forkjølelse inkluderer sår hals, tett eller rennende nese, lunger, nysing, mild tetthet i brystet, tretthet og vondt i kroppen. Forkjølelse er smittsom fra 1-2 dager før symptomene oppstår, og fortsetter deretter å være smittsomme de neste 2 til 3 dagene når symptomene er på topp.

  • Mer enn 200 virus er identifisert som får folk til å bli forkjølet. Denne typen øvre luftveissykdom får deg til å føle deg dårlig, irritert og ubehagelig, men er vanligvis ikke forbundet med alvorlige komplikasjoner. Symptomene kan vare opptil 10 dager, men den mest smittsomme tiden er de første dagene da symptomene er spesielt sterke.

    Fortell når du er smittsom Trinn 8
    Fortell når du er smittsom Trinn 8
Fortell når du er smittsom Trinn 11
Fortell når du er smittsom Trinn 11

Trinn 3. Se etter kombinerte symptomer

En klynge av symptomer som diaré, kvalme og oppkast sammen med muskelsmerter og hodepine kan signalere at du har gastroenteritt, noen ganger kalt mageinfluensa, eller til og med matforgiftning. Gastroenteritt og matforgiftning har lignende symptomer. Det er vanskelig å si hvilken du lider av. Imidlertid er mageinfluensa eller gastroenteritt smittsom, mens matforgiftning ikke er det.

Trinn 4. Vær oppmerksom på de rundt deg som har vært syke

De fleste smittsomme sykdommer kan vare i 1 eller 2 dager før symptomene oppstår. Det vil være lettere å finne ut hvilken sykdom du har ved å forstå sykdommen som noen rundt deg nylig har hatt, selv om de ikke allerede var syke da du var rundt dem.

Vurder også årets sesong. Mange smittsomme sykdommer er mer vanlige på bestemte tider av året. Influensasesongen i USA er vanligvis fra november til mars. Andre sykdommer kan forekomme på bestemte tidspunkter i visse land eller regioner. I tillegg kan sesongens allergener variere avhengig av hvor du bor

Trinn 5. Utelukk sesongmessige allergier

Noen mennesker har et sterkt øvre luftveis forårsaket av sesongbårne luftbårne allergener. Denne typen sykdom er ikke smittsom. Allergi symptomer er nesten det samme som influensa og forkjølelsessymptomer.

  • Symptomer på allergi inkluderer tretthet, tett nese, rennende nese, nysing, ondt i halsen og hoste. Selv om allergisymptomer kan få deg til å føle deg dårlig, bærer du ikke på en smittsom sykdom. Legen din kan hjelpe deg ved å utføre laboratorietester for å identifisere årsaken til allergien din, og ved å foreskrive riktig medisin.
  • I begynnelsen kan det være vanskelig å se forskjell på symptomer på forkjølelse, influensa eller sesongmessige allergier. Etter en eller to dager vil symptomene endres. Hastigheten som symptomene dine endres på og tillegg av nye som utvikler seg kan hjelpe deg med å avgjøre om symptomene dine er fra en smittsom sykdom som forkjølelse eller influensa, eller som er forårsaket av sesongbårne luftbårne allergener som ikke er smittsomme.

    Fortell når du er smittsom Trinn 10
    Fortell når du er smittsom Trinn 10
  • Allergi er forårsaket av et overaktivt immunsystem. Enkelte stoffer som pollen, støv, dyreflekker og noen matvarer utløser immunsystemet for å bekjempe dem som om de var skadelige stoffer i kroppen vår.
  • Når det skjer frigjør kroppen histamin for å bekjempe inntrengerne. Histamin forårsaker symptomer som ligner på luftveisinfeksjon, som nysing, hoste, rennende nese, tett nese, kløende og rennende øyne, ondt i halsen, hvesenhet og hodepine.

Del 3 av 4: Forebygge spredning av smittsomme sykdommer

Trinn 1. Skaff deg den årlige influensavaksinen

Forskere forsker og utvikler influensavaksiner designet for å forhindre infeksjon fra mulige influensavirus. Hvert år vil vaksinen være annerledes, så å få vaksinen ett år beskytter deg ikke mot influensasesongen året etter. Å få influensavaksinen er nøkkelen til å kontrollere spredningen av influensa.

Influensavaksinen beskytter deg mot influensa, ikke mot andre smittsomme sykdommer du kan få

Trinn 2. Vask hendene

Øvre luftveissykdommer, som forkjølelse eller influensa, spres fra person til person. En vanlig måte sykdommen spres på er å berøre noen eller noe som har blitt forurenset med viruset.

Trinn 3. Bruk såpe og vann

Vask den av med varmt vann, og legg såpen i håndflaten. Lag et skum ved å gni såpen i minst 15 sekunder. Sørg for at skummet dekker hele håndflaten, inkludert mellom fingrene. Skyll deretter hendene grundig, bruk et tørt tørkepapir og bruk et vev for å slå av kranen. Kast vevet i søpla.

Trinn 4. Rengjør hendene med alkoholgel

Hell alkoholgel over tørre håndflater. Gni hendene over hele overflaten til gelen tørker. Dette tar omtrent 15 til 20 sekunder.

Trinn 5. Unngå kontakt med mennesker som er syke

Influensaviruset kan spre seg fra en syk person så langt som 1,8 m. Hoster og nyser skaper små dråper som kan fly gjennom luften og deretter lande på en persons hender, munn, nese eller inhaleres direkte i lungene.

Trinn 6. Vær oppmerksom på overflaten du berører

Dørhåndtak, skrivebord, blyanter og andre gjenstander kan bære bakterier fra en person til en annen. Etter at du har berørt et objekt som er forurenset med viruset, er det svært sannsynlig at du kommer til å berøre munnen, øynene eller nesen. Denne metoden får uønskede virus til å komme inn i kroppen din. Influensaviruset kan leve i 2 til 8 timer på overflater.

Trinn 7. Beskytt deg selv og andre mot eksponering

Hvis du er syk, unngå kontakt med andre mennesker til symptomene dine forsvinner eller legen din sier at du ikke lenger er smittsom.

I USA antyder estimater at mellom 5% og 20% av befolkningen får influensa hvert år. Mer enn 200 000 mennesker blir innlagt på sykehus hvert år for komplikasjoner, og hvert år dør tusenvis. Eldre, gravide og personer med lavt immunsystem har størst risiko for å utvikle komplikasjoner. Å beskytte deg selv mot eksponering, og forhindre at sykdom smitter andre, kan redde liv

Fortell når du er smittsom Trinn 13
Fortell når du er smittsom Trinn 13

Trinn 8. Bli hjemme, isolert fra andre

Prøv å holde deg innendørs mens du er hjemme, skilt fra andre familiemedlemmer (spesielt barn) for å unngå å spre sykdom.

Fortell når du er smittsom Trinn 14
Fortell når du er smittsom Trinn 14

Trinn 9. Dekk til munnen når du hoster eller nyser

Dekk den med et vev når du hoster eller nyser, eller til og med med armen nær albuen, slik at du ikke sprer infiserte dråper ut i luften.

Fortell når du er smittsom Trinn 15
Fortell når du er smittsom Trinn 15

Trinn 10. Unngå å dele ting

Sengetøy, håndklær, servise og kjøkkenutstyr må vaskes nøye før de brukes av andre.

Del 4 av 4: Vær oppmerksom på andre smittsomme sykdommer

Trinn 1. Vær forsiktig med andre smittsomme sykdommer

Mens influensa og forkjølelse er vanlig for de fleste, er det mange andre smittsomme sykdommer, noen av dem alvorlige, som ikke bør ignoreres. Leger eller andre helsepersonell er en god ressurs for å gjenkjenne sykdom eller symptomer som kan være smittsom.

Trinn 2. Vær forsiktig med de rundt deg som har fått diagnosen alvorlig infeksjon

Noen former for hepatitt kan være smittsom, det samme kan noen former for meningitt. Denne tilstanden er alvorlig og bør ikke ignoreres. Hvis noen du kjenner er diagnostisert med en smittsom sykdom, snakk med legen din for å se om du er i fare.

Trinn 3. Identifiser smittsomme barndomsinfeksjoner

De fleste barn får vaksinasjoner i en tidlig alder for å unngå å bli påført alvorlige sykdommer, men noen ganger kan smittsomme sykdommer fortsatt være et problem. Diskuter bevis på infeksjon eller sykdom med legen din eller barnelege.

Tips

  • De fleste arbeidsgivere, skoler og barnehager har publisert retningslinjer for hva du skal gjøre hvis du har en smittsom sykdom.
  • Centers for Disease Control and Prevention anbefaler å bo hjemme, borte fra andre mennesker, i minst 24 timer etter at feberen er normal igjen uten hjelp av medisiner.
  • Helsetilbud, som sykehus og sykehjem, har regler og retningslinjer for besøkende for å forhindre spredning av smittsomme sykdommer.
  • Personer som ønsker å besøke noen som er syke, enten hjemme eller på et sykehusanlegg, bør følge anleggets retningslinjer, eller vurdere å besøke når den smittsomme perioden har gått.
  • Smittsomme sykdommer utvikler seg fra inkubasjonstiden når symptomene har forsvunnet. De fleste smittsomme sykdommer har en tidlig periode da sykdommen begynner å spre seg og folk ennå ikke er klar over at de har den.
  • Når du er i tvil, er det bedre å vurdere deg selv som smittet og holde deg borte fra andre mennesker til sykdommen din er helbredet.
  • Besøk en lege for å bli testet om sykdommen din er smittsom eller ikke. Det er vanskelig å skille mellom forkjølelse, influensa og allergi og mellom mageinfluensa og matforgiftning.

Anbefalt: