Hvordan oppdage en blodpropp i føttene: 14 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan oppdage en blodpropp i føttene: 14 trinn (med bilder)
Hvordan oppdage en blodpropp i føttene: 14 trinn (med bilder)

Video: Hvordan oppdage en blodpropp i føttene: 14 trinn (med bilder)

Video: Hvordan oppdage en blodpropp i føttene: 14 trinn (med bilder)
Video: Смерть в отеле: Что произошло с девушкой, которую никто не знал? 2024, April
Anonim

Dannelsen av en blodpropp i beinet er også kjent som dyp venetrombose (DVT) eller dyp venetrombose. DVT er en alvorlig tilstand som krever legehjelp fordi blodproppen kan fortynnes og bevege seg til lungene og forårsake lungeemboli (PE), som kan være dødelig. Lungeemboli kan raskt drepe den som lider hvis embolien er stor nok, med statistikk om at 90% av pasientene dør i løpet av de første timene. Tilstedeværelsen av små embolier er mye mer vanlig og behandles vellykket i de fleste tilfeller. Selv om DVT ikke har noen tegn, kan du ved å identifisere symptomene og få riktig legehjelp oppdage en blodpropp i beinet.

Steg

Del 1 av 3: Gjenkjenne symptomene på DVT

Bli kvitt benkramper Trinn 5
Bli kvitt benkramper Trinn 5

Trinn 1. Se etter hevelse i bena

Fordi blodproppen kan blokkere blodstrømmen, vil blod bygge seg opp. Avbrudd i blodstrømmen på grunn av tilstedeværelsen av denne blodproppen kan forårsake hevelse i bena. Noen ganger er symptomene på DVT bare indikert ved hevelse.

  • Vær oppmerksom på at hevelse vanligvis bare er i ett ben, selv om det også kan være i armen.
  • Berør forsiktig foten og sammenlign den med det sunne benet. Hevelsen kan være liten og ikke merkbar å ta på, men du kan se det ved å bruke bukser, sportsutstyr eller høye støvler.
  • Sørg for at du også sjekker og kjenner venene i beina.
Cure Bow Legs Trinn 9
Cure Bow Legs Trinn 9

Trinn 2. Legg merke til om foten er vond eller sår

Mange mennesker med DVT opplever også smerter i beina. I mange tilfeller beskriver de følelsen som kramper eller muskelspasmer.

Legg merke til når foten er vond eller sår for å utelukke andre årsaker som skade. Skriv ned om kramper eller muskelspasmer oppstår under eller etter trening, eller når du bare går eller sitter. Kanskje du bare føler smerte når du står eller går. I de fleste tilfeller starter smerten i leggen og sprer seg derfra

Bli kvitt benkramper Trinn 6
Bli kvitt benkramper Trinn 6

Trinn 3. Føl om føttene dine er varme

I noen tilfeller føles beinet eller armen varm ved berøring. Når du ser etter andre symptomer, legg en hånd på hvert ben for å se om det ene området føles varmere enn det andre.

Vær oppmerksom på at varmen bare kan være i området som er hovent eller smertefullt. Det er imidlertid en god idé å føle hele foten, slik at du lettere kan oppdage hvor det er varmt kontra området der temperaturen ikke er annerledes

Oppdag en blodpropp i beinet Trinn 2
Oppdag en blodpropp i beinet Trinn 2

Trinn 4. Se om det er noen fargeendring

Huden på føttene med DVT viser også misfarging. En rød eller blåaktig hudflekk kan indikere blodpropp.

Vær oppmerksom på at denne misfargingen kan se ut som et blåmerke som ikke vil forsvinne. Sørg for å være oppmerksom på om fargen endres eller forblir rød eller blå. Hvis det ikke endres, kan det være et tegn på blodpropp

Unngå Legionella Trinn 3
Unngå Legionella Trinn 3

Trinn 5. Gjenkjenne symptomene på PE

En blodpropp i beinet viser kanskje ingen åpenbare tegn eller symptomer. Imidlertid, hvis hele eller deler av blodproppen fortynnes og kommer inn i lungene, kan du oppleve pusterelaterte symptomer. Oppsøk lege umiddelbart hvis du opplever noen av følgende symptomer:

  • Plutselig kortpustethet
  • Skarp smerte når du puster, som blir verre når du puster dypt
  • Veldig rask puls
  • En plutselig hoste, som kan være ledsaget av blod eller slim
  • Svimmelhet eller hodepine
  • Svime av
Unngå Legionella Trinn 2
Unngå Legionella Trinn 2

Trinn 6. Identifiser risikofaktorene for DVT

Nesten hvem som helst kan utvikle en blodpropp i beinet. Det er mange risikofaktorer som bidrar til DVT. Risikoen din kan være høyere hvis du har en eller flere av følgende risikofaktorer:

  • Har du blitt operert, men spesielt operasjon i bekken, mage, hofter eller knær?
  • Røyk
  • Ta p -piller
  • Brutt lårbein
  • Gjennomgår hormonbehandling
  • Må hvile lenge i sengen
  • Skade
  • Overvekt eller fedme
  • Gravid eller fødende
  • Har kreft
  • Lider av inflammatorisk tarmsykdom
  • Har hjertesvikt eller hjerteinfarkt
  • Ha en personlig eller familiehistorie
  • Har du noen gang fått et slag?
  • Over 60 år gammel
  • Sitter lenge, spesielt når du kjører eller flyr

Del 2 av 3: Få en medisinsk diagnose

Cure Bow Legs Trinn 6
Cure Bow Legs Trinn 6

Trinn 1. Rådfør deg med lege

Den eneste sikre måten å fortelle om du har blodpropp i beinet er med en medisinsk diagnose. Hvis du opplever symptomer på blodpropp i beinet uten tegn på PE, må du avtale en avtale med legen din så snart som mulig. Sørg for at klinikken eller sykehuset kjenner årsakene dine, slik at de kan planlegge time uten forsinkelse. Legen vil utføre en fullstendig undersøkelse, diagnostiske tester og foreskrive eller foreslå passende behandling basert på tilstanden din.

Svar på alle legens spørsmål om symptomene dine, når de startet og hva som kan gjøre symptomene dine verre eller bedre. Sørg for at legen din vet hvilke medisiner du tar, enten du har hatt kreftbehandling, eller har blitt operert eller skadet

Cure Bow Legs Trinn 5
Cure Bow Legs Trinn 5

Trinn 2. Få en fysisk undersøkelse

Før du foreslår andre, mer grundige tester, vil legen utføre en fysisk undersøkelse for å se etter tegn på DVT som du kanskje ikke oppdager. Føttene dine vil bli undersøkt. I tillegg vil legen også måle blodtrykk og høre hjerteslag og lunger.

Fortell dem om noen del av undersøkelsen forårsaker smerte, for eksempel smerter når du tar dype åndedrag mens legen din lytter til hjertet og lungene dine med et stetoskop

Bli kvitt benkramper Trinn 27
Bli kvitt benkramper Trinn 27

Trinn 3. Kjør diagnostiske tester

Legen din kan foreslå ytterligere tester for å avgjøre om du har en DVT eller fastslå hvor alvorlig tilstanden er. De vanligste diagnostiske testene for DVT er:

  • Ultralyd, som er den vanligste DVT -testen. Denne prosedyren tar bilder av venene og arteriene i beina, slik at legen bedre kan undersøke blodproppen.
  • D-dimer-testen, som måler et stoff i blodet som frigjøres når blodproppen fortynnes. Et høyt nivå indikerer en dyp venøs blodpropp.
  • Spiral CT -skanning av brystet eller ventilasjon/perfusjon (VQ) for å utelukke tilfeller av lungeemboli.
  • Venografi, som utføres når ultralyd ikke gir en klar diagnose. Denne prosedyren innebærer en injeksjon av fargestoff og en røntgenstråle som belyser venen. Røntgenstråler kan indikere om blodstrømmen er avtagende, noe som er et tegn på en dyp blodpropp.
  • Magnetisk resonansavbildning (MR) eller datatomografi (CT) skanner for å ta bilder av organer. Denne testen er uvanlig for DVT, men er mer vanlig for diagnosen PE.

Del 3 av 3: Behandling av blodpropper i føtter

Eliminer benkramper om natten, trinn 21
Eliminer benkramper om natten, trinn 21

Trinn 1. Ta antikoagulantia

Hvis du har fått diagnosen DVT, vil legen din prøve å stoppe blodproppen fra å vokse, forhindre at blodproppen sprekker og reiser til lungene, og reduserer sjansen for at en annen blodpropp dannes. Den vanligste måten leger gjør er å foreskrive antikoagulantia eller blodfortynnende midler. Dette stoffet er tilgjengelig som en pille, injeksjon under huden eller intravenøst. Pasienter med akutt DVT bør legges inn på sykehus for antikoagulant terapi.

  • Sørg for å spørre om blodforhandleren å drikke. De to vanligste typene er warfarin og heparin. I utgangspunktet kan du begynne med heparin og deretter fortsette med warfarin. Warfarin gis i pilleform og kan forårsake bivirkninger som hodepine, utslett og hårtap. Heparin er tilgjengelig i forskjellige former, legen din vil diskutere det beste alternativet for deg. Heparin har også bivirkninger som blødning, hudutslett, hodepine og urolig mage.
  • Vær oppmerksom på at legen din kan foreskrive heparin og warfarin samtidig. Du kan også bli foreskrevet en injiserbar blodforhandler som enoxaparin (Lovenox), dalteparin (Fragmin) eller fondaparinux (Arixtra).
  • Følg legens instruksjoner slik at behandlingen din er effektiv. Å ta mer eller mindre av stoffet vil få alvorlige bivirkninger. Sjekk inn ukentlig for blodprøver eller som beskrevet av legen din.
Cure Bow Legs Trinn 8
Cure Bow Legs Trinn 8

Trinn 2. Godta filterimplantatet

Noen mennesker kan ikke ta blodfortynnere, eller antikoagulantia er ikke effektive for å behandle blodpropper. I dette tilfellet kan legen foreslå en prosedyre for å sette et filter inn i vena cava, som er en stor vene i magen. Dette filteret kan forhindre at blodpropper som har sprukket i beina, beveger seg til lungene.

Cure Bow Legs Trinn 11
Cure Bow Legs Trinn 11

Trinn 3. Bryt blodproppen med trombolytikk

Alvorlige tilfeller av DVT krever medisiner som kalles trombolytika, som også kalles blodproppsbrytere. Denne medisinen bryter ned blodpropper, som kroppen vanligvis gjør sammen med andre medisiner.

  • Vær oppmerksom på at trombolytika har høy risiko for å forårsake blødning, og at de bare skal gis i alvorlige eller livstruende tilfeller.
  • Vær oppmerksom på at på grunn av deres alvor, er trombolytikk bare gitt på intensivavdelinger på sykehus. Legen din vil gi denne medisinen gjennom en IV eller et kateter plassert direkte i blodproppen.
Reduser hevelse i føttene Trinn 8
Reduser hevelse i føttene Trinn 8

Trinn 4. Ta på kompresjonsstrømper

Som et supplement til DVT -behandling kan legen din anbefale at du bruker kompresjonsstrømper. Disse strømpene kan forhindre hevelse så vel som opphopning og blodpropp i beina.

  • Få strømper i størrelse av legen din eller leverandøren av medisinsk utstyr. Dette sikrer at du har nok press til effektivt å forhindre blodpropper. Strømper i alle størrelser er kanskje ikke like effektive som strømper spesielt laget for deg.
  • Bruk strømper i to til tre år, hvis mulig.
Behandle forstoppelse etter brokkirurgi Trinn 18
Behandle forstoppelse etter brokkirurgi Trinn 18

Trinn 5. Kjør operasjonen

Trombektomi er en type operasjon som brukes for å fjerne en blodpropp fra beinet. Denne prosedyren utføres i sjeldne tilfeller, for eksempel hvis blodproppen er veldig alvorlig, forverres eller ikke reagerer på medisiner.

Anbefalt: