3 måter å fjerne flekker fra fliser

Innholdsfortegnelse:

3 måter å fjerne flekker fra fliser
3 måter å fjerne flekker fra fliser

Video: 3 måter å fjerne flekker fra fliser

Video: 3 måter å fjerne flekker fra fliser
Video: Jukser På Eksamen🚨✋ EPISODE 2 👮‍♀️ 2024, Kan
Anonim

Generelt er fliser ganske motstandsdyktige mot flekker. Væsker eller gjenstander som blod, tyggegummi, olje, blekk og neglelakk kan imidlertid etterlate permanente flekker. Det finnes en rekke måter å fjerne flekker fra fliser ved å bruke en rekke produkter, fra brus til hydrogenperoksid. Noen metoder er imidlertid funnet å være mer effektive for visse flekker. Husk å teste flekkfjerningsproduktet/materialet på en iøynefallende del av flisen først for å se om flisen utviser en negativ reaksjon på kjemikaliene i det valgte materialet/produktet.

Steg

Metode 1 av 3: Bruk av husholdningsrengjøringsprodukter

Fjern flekker fra fliser Trinn 1
Fjern flekker fra fliser Trinn 1

Trinn 1. Fjern flekken med en 3 prosent konsentrasjon av hydrogenperoksid

Hydrogenperoksid er et kraftig rengjøringsmiddel, selv når det er fortynnet. Bruk derfor en liten mengde hydrogenperoksid for å løfte flekken. Dette materialet er lett etsende, så du må skylle flisens overflate grundig med vann når flekken er fjernet.

  • Hvis flekken vedvarer, må du bruke et lappeteppe dynket i hydrogenperoksid på flekken. La den stå i 1-2 timer. Fjern deretter kluten og gni flekken. Før du bruker denne teknikken til å fjerne flekker fra fliser i synlige områder, må du først teste hydrogenperoksid på skjulte områder av flisen for å sikre at materialet ikke skader flisene.
  • Hydrogenperoksid kan fjerne kaffeflekker, neglelakk og blod på keramiske fliser eller overflater.
  • Hydrogenperoksid er et blekemiddelaktig stoff. Derfor, før du bruker en spray eller annen rengjøringsblanding på kjøkkenet, tørk og skyll flisen grundig med vann for å fjerne eventuelt resterende hydrogenperoksid.
Fjern flekker fra fliser Trinn 2
Fjern flekker fra fliser Trinn 2

Trinn 2. Løs opp blekemiddel i kaldt vann for å fjerne dype eller organiske flekker

Hell en hette med blekemiddel i en bøtte med kaldt vann (4 liter) og rør. Deretter bruker du en hvit vaskeklut til å løfte og gni flekken på flisen. Hvis blandingen ikke er sterk nok, tilsett ytterligere 1 hette blekemiddel og prøv å løfte flekken igjen. Vær imidlertid forsiktig med mengden blekemiddel du bruker, da det kan lekke ut eller skade andre ting.

  • Blekemiddel kan effektivt fjerne blekk, kaffe, juice og blodflekker. I utgangspunktet kan flekker som er vanskelige å fjerne ved hjelp av vanlige rengjøringsprosesser fjernes med blekemiddel.
  • Blekemiddel er kjent for å reagere med andre rengjøringsmidler/blandinger, spesielt ammoniakkbaserte produkter. Sørg for at flisen er grundig skylt og at det ikke er blekemiddel igjen, og tørk den rengjorte flisen/området i noen timer før du påfører en annen rengjøringsblanding/et produkt rundt det rengjorte området.
Fjern flekker fra fliser Trinn 3
Fjern flekker fra fliser Trinn 3

Trinn 3. Bruk skurepulver for å fjerne den flytende flekken fra flisen

Fukt flekken med litt vann, og dryss deretter nok skurepulver til å dekke flekken. Bland pulveret med vann og la massen sitte på flekken i noen minutter. Etter det børster du og fjerner flekken med en slipende svamp eller lappeteppe.

  • Skrubbe pulver kan rengjøre flekker som ofte fester seg til gulvet, for eksempel olje/fett flekker, mat og vann effektivt.
  • Hvis du trenger å prøve en annen flekkfjerningsteknikk, rengjør og tørk flisen først med vann, da noen av kjemikaliene i pulveret kan reagere negativt når de blandes med andre rengjøringsmidler.
Fjern flekker fra fliser Trinn 4
Fjern flekker fra fliser Trinn 4

Trinn 4. Bland boraks og vann for å fjerne flekker fra fliser

Borax er et ganske populært materiale for rengjøring av klær. Tilsynelatende er dette materialet også effektivt for rengjøring av kjøkkenfliser. Bland 400 gram boraks med 60 ml vann, og dypp deretter en slipende svamp i blandingen. Børst den skitne delen av flisen til flekken er løftet. Du må kanskje børste hardere for sta flekker.

  • Bruk borax på glaserte fliser som keramikk, porselen eller marmor.
  • Bland 2 ss (50 gram) boraks med 4 liter vann for å lage en blanding/mopp som du kan bruke regelmessig. På denne måten kan du forhindre at flekker utvikler seg på flisene fra starten.
Fjern flekker fra fliser Trinn 5
Fjern flekker fra fliser Trinn 5

Trinn 5. Kjøp en marmoromslag for marmorfliser hvis andre rengjøringsmetoder ikke fungerer

Bare påfør pastaen/fjærfeet på flekken med en tykkelse på omtrent 0,5 centimeter, dekk til området som er belagt med plast, og la det sitte i 1-2 dager. Fjern limen og sjekk om flekken har løftet seg.

  • Marmorfliser har en annen struktur og materiale enn andre fliser. Mens du vanligvis kan bruke blekemiddel og hydrogenperoksid, er marmoromslag en ingrediens spesielt formulert for rengjøring av marmorfliser.
  • Påfør omslag igjen etter behov hvis flekken ikke har blitt absorbert, og la den sitte i mer enn et døgn hvis flekken har trengt dypere inn i flisen.

Metode 2 av 3: Bruk av naturlige ingredienser

Fjern flekker fra fliser Trinn 6
Fjern flekker fra fliser Trinn 6

Trinn 1. Hell brusen over flekken og la den sitte for å fjerne sukker eller fettflekk

Velg vanlig (usøtet) brus, ettersom kullsyreholdig vann alene er nok til å løfte flekken. Hell nok brus på flekken til den svømmer, la den sitte og la brusen reagere i noen minutter. Kullsyre kan fjerne flekker effektivt. Tørk deretter av den gjenværende brusen og pensel flekken med en slipende svamp.

Brus er mest effektivt for å fjerne olje- og fettflekker. Du kan imidlertid også bruke den til å rydde opp flekker og andre sukkerholdige søl, for eksempel brus

Fjern flekker fra fliser Trinn 7
Fjern flekker fra fliser Trinn 7

Trinn 2. Bruk eddik til å rengjøre flekken på flisemassen

Hell eddik på en slipende svamp og gni kraftig på fugemørtelinjene for å fjerne smuss eller svarte flekker. Imidlertid må du ikke blande eddik med natron eller andre rengjøringsmidler slik at rengjøringskjemikaliene i begge ingrediensene ikke blir skadet/ødelagt. Hvis det fortsatt er skittent, skyll fugemassen først med vann for å fjerne overflødig eddik før du prøver andre rengjøringsmetoder.

  • Eddik er egnet for rengjøring av fugemasse, og er effektiv til rengjøring av keramiske husholdningsredskaper som badekar, skap og vasker. I tillegg kan eddik også fjerne flekker fra hardt vann.
  • Sørg for at du bruker sterk eddik for å øke effektiviteten ved fjerning av flekker. Se etter sterke eddikprodukter i segmentet for rengjøringsprodukter, ettersom matlaging av eddik vanligvis er mindre effektivt for å fjerne flekker.
Fjern flekker fra fliser Trinn 8
Fjern flekker fra fliser Trinn 8

Trinn 3. Bruk en blanding av natron og vann til å rengjøre ikke-keramiske fliser

Fliser som keramikk, marmor og andre materialer med en overflate er enkle å rengjøre ved hjelp av de andre metodene som er beskrevet i denne artikkelen. Imidlertid bør skifer eller ubelagte fliser rengjøres med en blanding av natron og vann. Kombiner natron og vann i et 3: 1 -forhold i en bolle, rør til det danner en pasta, og skrubb flekken med en tannbørste.

  • En blanding av natron og vann er mer egnet for rengjøring av skiferfliser fordi den ikke etterlater permanente flekker som vanligvis lett kan fjernes på keramiske eller polstrede fliser.
  • Baking soda er flott for å fjerne små, klebrig flekker. Imidlertid kan du også bruke den til effektivt å løfte større flekker med en sterkere skrubbe.
  • Etter rengjøring av flisene med natron, vil du vanligvis se en hvit blank overflate på flisbelegget. For å forhindre at dette laget dannes, skyll flisen grundig og tørk igjen 2-3 ganger med et rent lappeteppe.
Fjern flekker fra fliser Trinn 9
Fjern flekker fra fliser Trinn 9

Trinn 4. Spray sitronsaft på den harde vannflekken på den malte flisen

Sitronsaft er svært surt og kan lett fjerne harde vannflekker fra glaserte fliser. Bare spray sitronsaft på flekken, eller dypp et lappeteppe eller svamp i saften, og gni den deretter over flisen til flekken løfter seg.

Bruk bare sitronsaft på polstrede fliser som keramikk eller porselen. Bruk aldri sitronsaft på stein- eller skiferfliser, ettersom syreinnholdet i sitroner kan etterlate flekker som ikke kan fjernes fra flisoverflaten

Metode 3 av 3: Bruk is til å fjerne klebrig flekker

Fjern flekker fra fliser Trinn 10
Fjern flekker fra fliser Trinn 10

Trinn 1. Fyll en plastpose med is og legg den over voks, tyggegummi eller tjæreflekker

Forbered en forseglet plastpose på størrelse med flekken som skal fylles med is. Vanligvis krever små flekker bare en plastpose på størrelse med en sandwich. Imidlertid må du kanskje bruke en frysepose av plast for å dekke store flekker helt. Frys isen tidlig, slik at du kan fylle plastposen raskt og løfte flekken av flisen umiddelbart.

  • Denne metoden bør bare følges for flekker som er klissete og elastiske, inkludert tjære-, voks- og limflekker, da de kan herde flekken og gjøre det lettere å løfte eller skrape av. Ikke frys flytende flekker. Ellers vil du bli skuffet over ineffektiviteten til denne metoden.
  • Flytende nitrogen har vist seg å være effektivt for å fjerne klebrig gummiflekker, men bruken er vanskelig å håndtere og kan forårsake skade på fliser. Bruk derfor ikke flytende nitrogen.
Fjern flekker fra fliser Trinn 11
Fjern flekker fra fliser Trinn 11

Trinn 2. Skrap flekken med en pinne eller en trepinne etter at den har stivnet

Fjern ispakken etter å ha forlatt den på flekken i omtrent -1 time, og sjekk om flekken er herdet. Ta i så fall en pinne/pinne (f.eks. Popsicle stick) og lirke flekken. Ikke bekymre deg hvis du ikke kan fjerne hele flekken med en gang. Bare lirke og løft den herdede flekken så mye som mulig fra gulvet.

Ikke bruk pinner/pinner av metall eller keramikk, da de kan skrape overflaten på flisen og forårsake andre problemer. Av samme grunn anbefales det også at du bruker en trespatel når du lager mat med gryter/panner i metall

Fjern flekker fra fliser Trinn 12
Fjern flekker fra fliser Trinn 12

Trinn 3. Fjern eventuelle gjenværende flekker med tynnere maling

Hell en liten mengde tynnere på lappeteppet for å fjerne eventuelle gjenværende flekker fra flisoverflaten. Flekker kan fjernes mer effektivt når du bruker en slipende svamp. Sørg imidlertid for å kjøpe en svamp som er designet i henhold til materialet/flisematerialet. Ikke bruk stålull til å børste flisene.

  • Du kan kjøpe tynnere fra en hobbyvare eller jernvarehandel.
  • Hvis flekken vedvarer, påfør ispakken på flekken igjen i 1 time og prøv å skrape av flekken. Husk at gummi, voks eller tjære som utsettes for varme vil bli klissete igjen.

Tips

Noen flekkfjerningsmetoder er mer effektive enn andre. Ikke bli motløs hvis metodene du har prøvd ikke fungerer. Sørg for å rengjøre og skylle det behandlede området grundig med rengjøringspulver eller blanding før du prøver andre metoder

Advarsel

  • Bruk hansker når du bruker hydrogenperoksid og blekemiddel for å forhindre hudskader. Selv blekemiddel og fortynnet hydrogenperoksid kan fremdeles utløse tørr hud. Hvis disse to ingrediensene kommer under neglene og du ved et uhell biter neglene, risikerer du forgiftning.
  • Hvis du ved et uhell inhalerer et kjemikalie eller produktet som kommer i øynene eller nesen, må du kontakte legen din/nødetatene umiddelbart og skylle den berørte kroppsdelen med vann i minst 10 minutter.

Anbefalt: