Hvordan ta harde avgjørelser for deg selv (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan ta harde avgjørelser for deg selv (med bilder)
Hvordan ta harde avgjørelser for deg selv (med bilder)

Video: Hvordan ta harde avgjørelser for deg selv (med bilder)

Video: Hvordan ta harde avgjørelser for deg selv (med bilder)
Video: Hvordan trene hunden din til å møte andre hunder 2024, Kan
Anonim

I livet står vi ofte overfor vanskelige beslutninger. Å ta beslutningen om å gjøre noe nytt får oss vanligvis til å ofre noe annet. Det er det som gjør denne prosessen vanskelig, det er tap å håndtere, så vel som usikkerheten om fremtiden. Imidlertid overvurderer vi ofte hvor stor innvirkning disse avgjørelsene har på vår lykke og velvære. Ved å ta beslutninger med et sunt tankesett og huske at sjelden noen blir fanget opp i de avgjørelsene som allerede er tatt, blir det lettere for deg å ta beslutninger for deg selv, selv de tøffe.

Steg

Del 1 av 3: Utvikle riktig tankesett

Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 1
Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 1

Trinn 1. Skriv ned tvilen din

Hvis du føler deg fast og ikke klarer å ta vanskelige beslutninger, skriv ned årsakene som tynger deg på papir. Spør deg selv om du ikke klarer å ta en beslutning fordi du er redd for resultatet. Hvis du føler det slik, husk at vi vanligvis overvurderer hvordan beslutninger påvirker følelser. Dette kalles "affektiv prognose" og generelt er mennesker veldig gode på det.

Imidlertid vil avgjørelsene du ender med å ta sannsynligvis ha mindre innvirkning på din generelle lykke enn du kanskje tror, når du blir vant til det. På en eller annen måte kan du bruke denne muligheten til å legge til side frykten for å ta beslutninger

Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 2
Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 2

Trinn 2. Sammenlign det du vet og det du helst bør vite

Vurder begge sider av saken som står på spill i beslutningen. For eksempel, hvis du tenker på å finne en ny jobb, og en ting som tiltrekker deg er en lønn, tenk på om du vet hvor mye lønn du vil få.

  • Hvis du mangler informasjon, kan du studere emnet ved å søke på internett for informasjon og sjekke gjennomsnittlig lønnsinformasjon (Google -søk "gjennomsnittslønn + X", hvor X er stillingen du vil ha), spør kollegaer om lønnsinformasjon, og om nødvendig. tiden er riktig, spør den potensielle arbeidsgiveren direkte.
  • Du kan også samle informasjon ved å spørre folk som har tatt lignende beslutninger, eller som har vært i samme vanskeligheter. For eksempel, hvis du kjenner noen som har fått jobben du vurderer, kan du spørre hvordan de hadde det. Sørg for å vurdere og sammenligne situasjonen med din.
  • Hvis han virkelig liker den nye jobben og liker å flytte til en ny by, men han er singel mens du skal forlate partneren din i et år eller mer, kan det hende at din glede i å bytte jobb ikke er den samme som hans.
Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 3
Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 3

Trinn 3. Tenk på om noen holder deg tilbake

Noen ganger er vi redde for å ta avgjørelser fordi vi bekymrer oss for hva andre mennesker vil synes. Hvis du setter lykken din først og vil bestemme din egen vei i livet, husk at du på slutten av dagen må ta avgjørelsene selv.

  • Tenk på om du ofte bekymrer deg for hva andre vil tenke før du handler. I så fall kan andre mennesker komme i veien for din beslutning.
  • Hvis frykten for sosial misbilligelse holder deg tilbake, tenk på hvordan du føler om beslutningen. Prøv imidlertid ikke å tenke på mennesker som kan dømme deg for de avgjørelsene du tar.
Ta tøffe beslutninger for deg selv Trinn 4
Ta tøffe beslutninger for deg selv Trinn 4

Trinn 4. Kartlegg den endelige effekten av beslutningen

Noen ganger nøler vi med å ta en beslutning fordi vi tror at beslutningen ikke kan angres. Bare for å være sikker, noen ganger er det sant. Men ofte kan vi omgjøre en beslutning, helt eller delvis. Så det er sant at beslutningstaking ikke skal føles som en stor byrde som skaper emosjonell uro.

Vurder den endelige effekten av din beslutning nøye. For eksempel kan du stille deg selv følgende spørsmål om den nye jobben: Kommer du til å bli sittende fast der for alltid, eller kan du søke på den gamle jobben igjen eller en annen jobb der du bodde? Kan du søke på samme stilling i en annen by hvis du oppdager at du ikke liker byen du jobber i?

Ta tøffe beslutninger for deg selv Trinn 5
Ta tøffe beslutninger for deg selv Trinn 5

Trinn 5. Se etter depresjon som kan være tilstede

Når du føler deg forvirret, er det absolutt vanskelig å ta avgjørelser. Våre kognitive evner føles tappet og selv de minste oppgavene eller enkle beslutninger føles overveldende.

For å finne ut om du føler deg deprimert, tenk på hvor ofte du føler deg uorganisert. Hvis du har følt det lenge (mer enn to uker), eller hvis du føler at du ikke liker det du pleide å like, kan du være deprimert. Men husk at den eneste riktige måten å diagnostisere depresjon er å oppsøke en psykolog

Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 6
Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 6

Trinn 6. Ta en pause

Noen ganger kan vi ikke identifisere alle kilder til vanskeligheter eller ta en vellykket beslutning, og det er normalt. Ta en pause og husk at underbevisstheten din fortsatt kan jobbe med å løse problemer, selv om du ikke er klar over det.

Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 7
Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 7

Trinn 7. Slipp troen på at det er perfekte beslutninger

Perfeksjonisme skaper et urealistisk syn på verden og kan føre til angst og skuffelse fordi du setter urimelige standarder. Uansett avgjørelse eller miljø, vil det alltid være vanskelige ting og vil helst ikke bli møtt hvis du kunne. Hvis du er usikker fordi du venter på at det perfekte valget skal komme, husk at den perfekte veien sannsynligvis ikke eksisterer.

For å oppnå dette, må du minne deg selv på at ingen beslutningsvalg vil være perfekte, at det sannsynligvis vil være noen feil i hver stor beslutning du tar

Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 8
Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 8

Trinn 8. Prøv å finne alternative alternativer

En av grunnene til at beslutninger er så vanskelige å ta, er at vi ofte begrenser oss til bare to valg. For eksempel, hvis du vurderer en ny jobb, kan tankene dine være noe slikt: "Ta en ny jobb som jeg egentlig ikke liker, eller bli der jeg sitter fast." Men hvis du ser etter alternative alternativer, vil du oppdage at dette ikke er de eneste to alternativene du har. Du kan ha andre alternativer, for eksempel å ta en ny jobb og fortsette å lete etter en bedre stilling, eller avslå jobben og fortsette å lete etter en bedre.

Studier viser at hvis du kan legge til ett alternativ, er det mer sannsynlig at du tar en god beslutning. Dette kan være fordi du ikke tenker i begrensede situasjoner og er lite fleksibel, så du er mer åpen for muligheter som andre situasjoner ikke ville vurdere

Del 2 av 3: Veiebeslutninger fra begge sider

Ta tøffe beslutninger for deg selv Trinn 9
Ta tøffe beslutninger for deg selv Trinn 9

Trinn 1. Lag en liste over fordeler og ulemper

Noen ganger er vanskelige beslutninger overveldende, og du kan ikke se fakta, fordeler og ulemper tydelig. For å redusere forvirring, skriv ned alt konkret.

Lag en to-kolonne-tabell, en kolonne for profflisten (alt som ville eller ville gå bra hvis beslutningen ble tatt) og en kolonne for ulemper-listen (alt som ville eller kan gå dårlig hvis beslutningen ble tatt)

Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 10
Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 10

Trinn 2. Estimer sikkerheten til hvert element med fordeler og ulemper

Ikke alle gode eller dårlige ting i den avgjørelsen vil være de samme. Tenk på dette (overdrevne) eksemplet: hvis du har mulighet til å flytte til Hawaii, men du er redd for en vulkansk eksplosjon, og fordi sannsynligheten for at det skjer er veldig liten, bør det ikke tas i betraktning i beslutningsprosessen.

  • For eksempel, hvis du vil bestemme om du vil godta en ny jobb, inkluderer elementer som kan legges inn i proffkolonnen et nytt miljø, muligheten til å få nye venner og en lønnsøkning.
  • Ting du kan skrive i motkolonnen inkluderer å måtte flytte, ha problemer med å starte en ny jobb når du er komfortabel med den gamle jobben, fremtiden er mer usikker enn nå.
Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 11
Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 11

Trinn 3. Vær oppmerksom på subjektiviteten til fordeler og ulemper du skrev ned

Noen mennesker kan føle at det er en proff å flytte til en ny by, mens andre foretrekker å bo på samme sted og ikke liker flyttingen.

  • Når du vurderer usikkerheten til hvert element på listen, må du huske på at du kan komme for en hyggelig overraskelse. Du kan for eksempel oppdage at det å flytte til en ny by ikke er så negativt som du trodde.
  • Du kan veie varesikkerhet på følgende måte. For profflisten vil du definitivt være i et nytt miljø (100%).
Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 12
Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 12

Trinn 4. Vei hver fordel og ulempe

Vurder hvor viktig hver av fordeler og ulemper med hvert element er for deg på en skala fra 0 til 1.

For eksempel, hvis du føler at det nye miljøet bare er moderat attraktivt, kan du tilordne verdien 0,3 til nivået på denne variabelen

Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 13
Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 13

Trinn 5. Beregn verdien

Multipliser usikkerheten til variabelen med hvor viktig det er for deg å få en ide om hva elementets "verdi" er.

  • For eksempel, siden du er nødt til å bo i et nytt nabolag hvis du bytter jobb, og du vurderer 'nytt nabolag' 0,3, multipliserer du 0,3 (verdi) med 100 (sikkerhet) for å få 30. Så verdien av å bo i det nye nabolaget er +30.
  • Et annet eksempel, hvis sikkerhetsverdien for å få nye venner er 60%, men det er veldig viktig for deg å utvikle et vennennettverk, kan du vurdere viktigheten av 0,9, deretter multiplisere 60 med 0,9 og få 54. I dette tilfellet, til og med hvis du ikke har det, vil du definitivt få nye venner og gitt at det er viktig, bør du legge mer vekt på dette når du tar beslutninger.
  • Legg deretter til 30 + 54, pluss de andre pro -element -poengsummene, for å få den totale poengsummen på proffsiden.
  • Deretter gjør du det samme for motsiden.
Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 14
Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 14

Trinn 6. Vær forsiktig før du bestemmer deg

Å lage en liste over fordeler og ulemper er ikke alltid det beste alternativet for å ta en beslutning, fordi det er en rekke ulemper. Hvis du velger å ta avgjørelser på denne måten, må du passe på at du ikke faller inn i noen av disse ulempene.

  • Sørg for at du ikke overanalyserer situasjonen ved å komme med fordeler og ulemper som kan virke gode eller dårlige utenfra, men egentlig ikke er ting du personlig bryr deg om.
  • I tråd med denne ideen, ikke ignorere instinktene dine når du lager lister. Noen ganger er instinktene våre så vanskelig å sette ord på at de ikke kan listes opp, men følelser er ekte og bør vurderes nøye og vurderes.
Ta tøffe beslutninger for deg selv Trinn 15
Ta tøffe beslutninger for deg selv Trinn 15

Trinn 7. Ikke behandle for mye informasjon

Noen ganger kan for mye informasjon faktisk hindre muligheten til å ta beslutninger. For eksempel gjør en svært kompleks liste over fordeler og ulemper det vanskelig for deg å holde oversikt over alle de involverte variablene og alle deres vurderinger og kompleksiteter. Å bli overveldet av for mye informasjon kan faktisk gjøre beslutningsprosessen vanskeligere.

Vurder å starte med 5 fordeler og 5 ulemper. Når du tenker på de to, trenger du ikke mye korn for å ta en beslutning

Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 16
Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 16

Trinn 8. Bestem etter verdi

Hvis verdien for pro -siden er større enn verdien for ulemper, kan du velge å ta en beslutning basert på den verdien. I så fall virker det bedre å ta en avgjørelse enn ikke.

Del 3 av 3: Unngå vanlige feil

Ta tøffe beslutninger for deg selv Trinn 17
Ta tøffe beslutninger for deg selv Trinn 17

Trinn 1. Se etter bekreftelse

Denne typen skjevhet er veldig vanlig. Dette skjer når du leter etter informasjon som bekrefter det du allerede vet (eller tror du vet) om en situasjon. Dette kan føre til at du tar feil avgjørelse fordi all relevant informasjon ikke blir vurdert.

En liste over fordeler og ulemper vil hjelpe, men bare i den grad fordi det er en tendens til å ignorere informasjon du ikke vil være nøye med. Be om andres vurderinger og meninger for å være sikker på at du har tatt hensyn til alt. Du trenger ikke å basere dine beslutninger på andres tanker, men å ta hensyn til deres synspunkter kan bidra til å bekjempe skjevhet

Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 18
Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 18

Trinn 2. Ikke sats

Skjevhet oppstår når du forventer at tidligere hendelser påvirker eller gjenskaper fremtidige hendelser. For eksempel, hvis forsiden av mynten vender oppover 5 ganger på rad, kan du begynne å forvente at den neste kommer ut foran igjen, selv om oddsen for hvert myntkast faktisk er 50/50. Når du tar vanskelige beslutninger, må du ta hensyn til tidligere erfaringer, men ikke la dem påvirke oppfatningene dine feil.

For eksempel, hvis du prøver å bestemme deg for å gifte deg med noen og du har mislyktes i ekteskapet tidligere, kan du la det komme i veien for din beslutning. Men her må du vurdere alle dataene. Er ditt nåværende jeg annerledes enn det du var i ditt første ekteskap? Er partneren din forskjellig fra den forrige partneren? Hva slags forhold er du i nå? Alt dette vil hjelpe deg med å ta en gjennomtenkt beslutning

Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 19
Ta tøffe avgjørelser for deg selv Trinn 19

Trinn 3. Vær oppmerksom på feil på grunn av pengene som er investert

I prosessen med å ta en vanskelig beslutning, kan du bli tatt i en feil fordi du ikke vil tape. Dette skjer når du fokuserer for mye på det du har investert i en usett situasjon, mens det ville være klokere å bare la det alternativet gå. Økonomisk kalles dette vanligvis "å bruke penger på problematiske alternativer".

  • For eksempel, hvis du satser 1 million dollar i et pokerspill og motstanderen din fortsetter å spille, vil du kanskje ikke engang legge merke til at kortene dine er dårlige. Du fortsetter å øke innsatsen fordi du har investert mye penger, selv om kortene dine ikke lenger er de sterkeste.
  • Et annet eksempel, la oss si at du har kjøpt operabilletter. Natten til showet føler du deg syk og vil virkelig ikke dra. Men siden billettene allerede er kjøpt, går du fremdeles. Fordi du er uvel og egentlig ikke vil dra, kan du ikke nyte det. Gå eller ikke, pengene er brukt. Så det kanskje beste alternativet er å bli hjemme og hvile.
  • Hvis du føler at du lener deg mot den ene siden av en beslutning fordi du har "investert" mye tid, krefter eller penger i den, må du vurdere beslutningen på nytt. Selv om det ikke er en dårlig ting å forplikte seg til et valg, ikke la denne feilen holde deg fast i en avgjørelse som egentlig ikke er lønnsom.

Anbefalt: