Hvordan male en utendørs betongterrasse (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan male en utendørs betongterrasse (med bilder)
Hvordan male en utendørs betongterrasse (med bilder)

Video: Hvordan male en utendørs betongterrasse (med bilder)

Video: Hvordan male en utendørs betongterrasse (med bilder)
Video: Stjæler slik fra vores forældre 2024, Kan
Anonim

Betong er et sterkt og holdbart materiale for utendørs bruk på terrassen. Vanlig betong ser imidlertid lite attraktiv ut og virker ikke egnet for visning på forsiden eller bakgården. For å få det til å se mer attraktivt ut, kan du male en uteplass i betong, men det er noen spesielle ting du må huske på når du gjør dette. Å male betong er ikke så enkelt som det ser ut til. Men med god forberedelse kan du forhindre problemer og ha en morsom uteplassmaleropplevelse som ikke koster mye tid eller penger.

Steg

Del 1 av 3: Rengjøring av betongterrassen

Mal en utendørs betongterrasse Trinn 1
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 1

Trinn 1. Kontroller fuktigheten i betongen

Før du maler terrassen, må du kontrollere at malingen kan feste seg. All betong er porøs og absorberer fuktighet. Men hvis betongterrassen er for fuktig, kan du ikke male den før fuktigheten er riktig.

  • Ta et tynt aluminiumsark eller tykk plast, form det til en firkant på 0,4 x 0,4 meter og teip de fire sidene sammen med tape.
  • Vent 16 til 24 timer. Fjern deretter aluminiums- eller plastplaten og inspiser betongoverflaten og bunnen av esken for kondens eller fuktighetsnivå.
  • Fortsett med rengjørings- og malingsprosessen hvis betongoverflaten ser tørr ut.
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 2
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 2

Trinn 2. Rengjør betongoverflaten

Fjern alle møbler, dekorasjoner, planter, blomsterpotter, leker og andre ting på terrassen. Du må sette alle disse tingene til side, slik at terrassen kan rengjøres ordentlig og males jevnt.

Mal en utendørs betongterrasse Trinn 3
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 3

Trinn 3. Reparer sprekker i betong

Rengjør sprekker med en stålbørste. Støvsug eller blåse bort støv og smuss, eller bruk en kost for å rengjøre sprekker. Fyll sprekker med betongfyll. Avhengig av merke, kan du påføre et betongfyllmiddel med gasbind eller kittpistol om nødvendig. For å fylle ut et dypere eller bredere gap, fyll ut 6 mm fjærer om gangen og vent til det tørker før du påfører neste strøk.

  • La fyllstoffet for betongspalte tørke så lenge det er anbefalt i bruksanvisningen.
  • Slip sement- eller betonggapfyllmaterialet med fint sandpapir (ikke slip selvnivellerende tetninger eller latexbaserte tetninger).
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 4
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 4

Trinn 4. Fjern mose, røtter og vinstokker

Fjern eventuell vekst på betongoverflaten og spray terrassen med en høytrykks vannspray hvis tilgjengelig. Hvis du ikke har en, må du bare rengjøre den for hånd, feie terrassen og spray den med vann for å fjerne eventuelle klumper, smuss eller rusk.

Lån en høytrykks vannspray fra en nabo eller leie den fra en utstyrsutleie eller byggevarebutikk hvis du ikke har en. Et høytrykks vannspray er flott for rengjøring og skylling av betongterrasser før maling

Mal en utendørs betongterrasse Trinn 5
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 5

Trinn 5. Rengjør betongoverflaten

Betong kan absorbere og fange opp smuss og olje. For å sikre at overflaten er helt ren for malingen å feste seg til, børster du betongen med et produkt som fjerner smuss, for eksempel trinatriumfosfat, saltsyre eller fosforsyre. Dette produktet vil også hjelpe til med å fjerne gammel maling som må rengjøres før du maler på nytt.

  • Skyll betongen slik at overflaten blir våt.
  • Dryss rengjøringsløsning (syre, trinatriumfosfat eller annet rengjøringsmiddel) i henhold til instruksjonene på pakken.
  • Skrubbe betongen med en grov pensel.
  • Hvis du bruker saltsyre eller fosforsyre, kalles prosessen "riper" og betongen vil ha en slipende tekstur som gjør at malingen kan feste seg fastere. Skraping må gjøres før ny eller vanlig betong males.
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 6
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 6

Trinn 6. Skyll betongoverflaten

Sprøyting med høytrykks vannspray er det beste alternativet, da det kan vaske bort eventuelt rusk, gammel maling og krystallisering (dvs. hvitaktig saltavleiring som dannes på overflater som betong og stukk). Hvis det er litt gammel maling igjen på betongen, skrubb den med en stålbørste og spray den med en høytrykks vannspray til den er ren.

  • Hvis du bruker en sur løsning for å rengjøre betong, nøytraliserer du overflatenes pH ved å drysse den med natron før du skyller den.
  • Etter skrapeprosessen, skyll med vann til det ikke er noe hvitt pulver igjen når du berører betongoverflaten med fingeren.

Del 2 av 3: Forberedelse til maling

Mal en utendørs betongterrasse trinn 7
Mal en utendørs betongterrasse trinn 7

Trinn 1. Velg en maling

Siden malt betong er utendørs, bør du vite at ikke alle malinger er egnet for bruk. Vanlig utvendig maling vil lett sprekke på betongoverflaten og skrelle av umiddelbart etter påføring. Det finnes flere typer maling som er egnet for uteplasser i betong, inkludert:

  • Betongmaling som inneholder en tetning eller vanntett materiale som er spesielt laget for å motstå vann, salt, olje og fett. Denne typen maling er det riktige valget fordi den er laget for utendørs betong som er motstandsdyktig mot værangrep og andre elementer.
  • Velg en latex-, vann- eller oljebasert utvendig maling laget spesielt for gulv, terrasser eller verandaer. Denne typen maling er også et godt valg fordi den er laget for utvendig bruk og er motstandsdyktig mot menneskelig fottrafikk.
  • Velg murmaling som inneholder et bindemiddel og en epoxy. Selv om denne typen maling vil feste seg godt til betongen, beskytter den ikke betongen mot værfaktorer og andre elementer.
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 8
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 8

Trinn 2. Velg en malingsfarge

For å finne ut hvilken farge som er egnet for terrassen, kan du vurdere alternativer som matcher husets utvendige farge og fargen på møblene plassert på terrassen. Ta et utvalg av fargen til en malingsbutikk for å sammenligne den med de tilgjengelige alternativene. Be gjerne om hjelp og råd fra en malingsekspert.

Mal en utendørs betongterrasse Trinn 9
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 9

Trinn 3. Bruk en grunning (grunnmaling)

Grunnbetong eller blokk vil gjøre overflaten jevn og jevn, sammenlignet med overflaten til ikke-primær betong som er ujevn og porøs. Grunning vil også redusere antall strøk som trengs for å dekke hele overflaten godt og godt.

Velg en utvendig primer hvis du skal bruke den, og sørg for at den er spesielt designet for betong. Betongprimere blir ofte referert til som murprimere eller bindingsprimere

Mal en utendørs betongterrasse Trinn 10
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 10

Trinn 4. Bestem hvor mye maling du trenger

Når du har bestemt hvilken type maling du skal bruke, gjør du noen grunnleggende beregninger for å finne ut hvor mange bokser med maling du trenger for å dekke hele terrassen. Sjekk instruksjonene på malingsboksen eller på produsentens nettsted for hvor mye område en kan dekke, og sammenlign det deretter med kvadratmeteren på terrassen din.

  • Kvadratmeter bestemmes ved å multiplisere lengden med bredden på området som skal males. Hvis terrassen din ikke er firkantet eller rektangulær, ikke bekymre deg, du trenger bare det grunnleggende multiplikasjonskonseptet.
  • Ikke glem å telle om du skal male flere strøk. Når du har grunnet, trenger du ikke påføre mer enn ett eller to strøk maling.
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 11
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 11

Trinn 5. Forbered alt utstyr

Samle alt utstyret som skal brukes til maling før du begynner. De beste verktøyene for maling er murbørster, store malingsvalser eller teksturerte ruller. Utstyret du trenger inkluderer:

  • Grunning (valgfritt) og maling
  • Mal rullehåndtak og skum
  • Malingsbrett
  • Rullehåndtak og børsteforlenger
  • Papirbånd eller spesialmalingstape
  • Store og små børster.
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 12
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 12

Trinn 6. Beskytt overflater som ikke skal utsettes for maling

Bruk maskeringstape til å dekke overflater som strekker ut betongterrassen, for eksempel endene på verandaen, yttervegger, dører eller vinduer og andre områder som ikke skal males ved et uhell.

Mal en utendørs betongterrasse Trinn 13
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 13

Trinn 7. Velg riktig dag

Ideelt sett bør du begynne å male på en solrik dag som ikke har regnet de siste 24 timene, og som neppe kommer til å regne igjen de neste dagene. Den beste temperaturen for å male utendørs er rundt 10 grader C.

Del 3 av 3: Maling av en betongterrasse

Mal en utendørs betongterrasse Trinn 14
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 14

Trinn 1. Påfør primer

Sørg for at terrassen din er helt tørr før du begynner å påføre grunning. Hell primeren i malingsbrettet. Ta en liten børste og dypp den i primeren noen ganger. Sveip overflødig maling på innsiden av brettet og sørg for at penselen er jevnt belagt med maling.

  • Begynn å påføre primeren med en pensel på alle sider eller kantene på terrassen som grenser til bygningen eller andre deler av huset.
  • Bruk en større rulle eller børste og et lengre håndtak for å påføre primeren over hele terrassen.
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 15
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 15

Trinn 2. La primeren tørke

Mens primeren tørker om to timer, må du vente minst 8 timer før du begynner å male. Ikke la primeren stå i mer enn 30 dager.

Hvis du bruker en gammel børste, rulle og brett, må du rengjøre dem alle og la dem tørke før du bruker dem igjen

Mal en utendørs betongterrasse Trinn 16
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 16

Trinn 3. Hell malingen i brettet

Brettet vil gjøre det lettere for penselen eller valsen å belegge malingen jevnt. Så du kan rydde det pent ut på terrassen.

Mal en utendørs betongterrasse Trinn 17
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 17

Trinn 4. Mal rundt kantene på terrassen

Bruk en mindre pensel for å påføre et strøk med maling rundt kantene, ved skjøter eller på steder som er vanskelig å nå med en stor pensel. Velg en mindre pensel for å påføre maling på alle områder på terrassen som er kledd med tape, slik at malingen ikke sprer seg til andre deler som vegger, dekk eller vinduer.

Mal en utendørs betongterrasse Trinn 18
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 18

Trinn 5. Påfør det første strøk maling

Velg et utgangspunkt, for eksempel et indre hjørne ved siden av en husvegg, og begynn å male derfra. Ikke mal fra et hjørne eller senter som fanger våt maling. Påfør en tynn børste eller rulle jevnt.

  • Fest en rulle eller børste til håndtakets forlenger, slik at du kan holde deg på beina mens du maler. Ved å bruke malinghåndtaket vil du unngå skader på rygg, kne og ankel.
  • Hvis du bruker en pensel i stedet for en rulle, må du kontrollere at penselen er stor nok til å dekke et stort område slik at malingen ikke tørker før du er ferdig med delen.
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 19
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 19

Trinn 6. La det første strøk tørke

Betong og utvendig maling tar omtrent seks timer eller mer å tørke før de er klare til å legges til neste strøk. Sørg derfor for å lese bruksanvisningen på emballasjen.

  • La den nye pelsen tørke før du bestemmer deg for hva du skal legge til.
  • Du må kanskje male en til tre strøk, avhengig av om du bruker en grunning eller ikke.
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 20
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 20

Trinn 7. Påfør maling i flere lag etter behov

Følg trinnene som før. Bruk en mindre børste rundt de sårbare eller tøffe sidene, og en større børste eller rulle for å fullføre alt. Påfør flere strøk maling for å oppnå ønsket tykkelse på fargen på terrassen.

Mal en utendørs betongterrasse Trinn 21
Mal en utendørs betongterrasse Trinn 21

Trinn 8. La malingen tørke helt og stivne

Selv om du kan gå inn på terrassen din innen 24 timer, må du vente i omtrent 7 dager før du setter møblene tilbake på den.

Tips

Hvis du maler en nylaget uteplass i betong, må du kontrollere at betongen er helt solid før du rengjør og maler den. Noen foreslår at man venter på at betongen størkner i minst 30 dager, mens andre foreslår å la betongen sitte i opptil 90 dager før maling

Anbefalt: