4 måter å behandle Lupus på

Innholdsfortegnelse:

4 måter å behandle Lupus på
4 måter å behandle Lupus på

Video: 4 måter å behandle Lupus på

Video: 4 måter å behandle Lupus på
Video: New image of Parkinson disease 2024, April
Anonim

Lupus er en kronisk sykdom som forårsaker betennelse i ledd, nyrer, hud, hjerte, lunger og blodceller. Lupus er en autoimmun sykdom - med andre ord, det er forårsaket av kroppens immunsystem som angriper friske celler, vev og organer. Lupus er fortsatt ikke fullt ut forstått - den eksakte årsaken er ukjent, selv om genetikk antas å være en faktor. Det er fortsatt ingen kur mot lupus. Imidlertid finnes det flere behandlingsalternativer. Når de brukes effektivt, tillater disse behandlingene vanligvis mennesker med lupus å leve like lenge og med samme kvalitet som ikke-lider.

Steg

Metode 1 av 4: Behandling av Lupus med medisinering

Behandle Lupus trinn 1
Behandle Lupus trinn 1

Trinn 1. Bruk en kjøpt antiinflammatorisk butikk

Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) som naproxennatrium, acetaminofen eller aspirin kan bidra til å redusere smerter og betennelser fra milde lupussymptomer. Som en ekstra fordel kan dette stoffet også lindre andre lupus symptomer, som feber og leddgikt. Selv om denne medisinen er en billig og enkel midlertidig løsning for lupusbluss, bør den ikke brukes som en permanent "løsning", fordi langvarig og/eller høydose NSAID-bruk kan forårsake mage- og nyreskade.. '' Sørg for '' 'konsulter lege før du starter dette milde behandlingsalternativet, da noen NSAIDs (spesielt ibuprofen) har vært knyttet til livstruende infeksjoner som meningitt hos personer med lupus.

Behandle Lupus trinn 2
Behandle Lupus trinn 2

Trinn 2. Bruk en kortikosteroid medisin

Legemidler som prednison og kortison kommer fra den allsidige familien av legemidler med varierende effekt og bruk som kalles kortikosteroner. Kortikosteroider er designet for å etterligne kroppens naturlige hormon, kortisol, som har antiinflammatoriske og immunundertrykkende egenskaper. Når det gjelder lupus, blir disse steroider vanligvis foreskrevet for å bekjempe den smertefulle betennelsen som kan følge lupus autoimmune respons og også redusere aktiviteten til selve immunsystemet. Vær oppmerksom på at denne stereoidklassen "ikke" er den samme som stereoidklassen som brukes av idrettsutøvere.

  • Ofte er kortikosteroider foreskrevet med andre legemidler, fordi de har langsiktige bivirkninger. Disse bivirkningene inkluderer:

    • Vektøkning
    • Lett blåmerke
    • Sårbar for infeksjon
    • Høyt blodtrykk
    • Tynne bein
    • Diabetes
Behandle Lupus Trinn 3
Behandle Lupus Trinn 3

Trinn 3. Bruk malaria-legemidler

Noen legemidler som først og fremst er foreskrevet for malaria, for eksempel klorokin og hydroksyklorokin, er også nyttige for å lindre noen av symptomene på lupus, som hudutslett, leddsmerter og munnsår. Noen legemidler mot malaria kan også bidra til å redusere tretthet og ubehag. Dette stoffet er veldig nyttig fordi det kan bidra til å redusere behovet for andre legemidler, for eksempel kortikosteroider, som kan ha mer alvorlige bivirkninger og/eller er vanedannende. I likhet med kortikosteroider behandler malaria medisiner lupus først og fremst ved å redusere betennelse.

  • Antimalarialmedisiner kan ha noen milde bivirkninger, inkludert:

    • Kvalm
    • Svimmel
    • Fordøyelsesbesvær
    • Kløende utslett
    • Irritasjon i magen
  • I svært sjeldne tilfeller kan malariamedisiner også forårsake skade på øyets netthinne.
Behandle Lupus trinn 4
Behandle Lupus trinn 4

Trinn 4. Bruk immunsuppressive medisiner

Immunsuppressive legemidler som cyklofosfamid, azatioprin, belimubab og andre reduserer funksjonen til kroppens immunsystem. Siden et overaktivt immunsystem er en hovedårsak til lupus, kan disse stoffene være svært nyttige for å redusere lupus symptomer, spesielt i alvorlige tilfeller der andre behandlingsalternativer er ineffektive. Siden immunsystemet også spiller en rolle for å beskytte kroppen mot infeksjon, bør det utvises forsiktighet når du bruker immunsuppressive legemidler, da de reduserer din naturlige evne til å unngå sykdom.

  • Andre bivirkninger av immunsuppresjon inkluderer:

    • Hjerte skader
    • Redusert fruktbarhet
    • Høy kreftrisiko
  • Belimubab, et relativt nytt immunsuppressive legemiddel, har ikke noen av bivirkningene nevnt ovenfor, for eksempel nyreskade og redusert fruktbarhet, noe som gjør det til det foretrukne valget for personer med lupus. Imidlertid har den noen unike bivirkninger, inkludert:

    • Kvalme/fordøyelsesbesvær
    • Søvnløshet
    • Depresjon
    • Fot- eller håndsmerter
Behandle Lupus trinn 5
Behandle Lupus trinn 5

Trinn 5. Bruk intravenøst immunglobin (IVG)

Immunoglobin er betegnelsen på kroppens naturlige antistoffer, som under normale forhold bidrar til å bekjempe sykdom og infeksjon. Ved IVG -behandling skilles antistoffer fra andres donerte blod og injiseres deretter i kroppen din gjennom en vene. IVG kan øke en persons immunfunksjon uten å øke den autoimmune responsen som forårsaker lupus symptomer, noe som gjør det til et perfekt alternativ for personer som er foreskrevet immunsuppressive medisiner. IVG er også foreskrevet for personer som har lave blodplater på grunn av lupus. Imidlertid er prosessen med å levere IVG fortsatt tidkrevende og dyr, så det er vanligvis ikke foreskrevet bortsett fra i alvorlige tilfeller.

Behandle Lupus trinn 6
Behandle Lupus trinn 6

Trinn 6. Bruk antikoagulantia for å forhindre blodpropp

Personer med lupus lider mer av blodpropp enn andre mennesker. Hvis en blodpropp oppstår i en dyp vene, hjerte eller hjerne, kan det forårsake livstruende tilstander som dyp venetrombose, hjerteinfarkt eller slag. Omtrent en tredjedel av mennesker med lupus har antistoffer som angriper en type molekyl som finnes i kroppen som kalles fosfolipider - dette kan føre til de farlige blodproppene.. Antikoagulantia er blodfortynnere som reduserer risikoen for blodpropp, så de blir noen ganger foreskrevet hos personer med lupus som har denne typen antistoffer.

De mest alvorlige bivirkningene av blodfortynnere er økt følsomhet for blødning og hudgangren

Behandle Lupus trinn 7
Behandle Lupus trinn 7

Trinn 7. Vurder sterkere smertestillende midler

Noen ganger, i mer alvorlige tilfeller av lupus, blir smerten for stor til å håndtere antiinflammatoriske behandlinger. I disse tilfellene kan sterke smertestillende midler, vanligvis opiater som oksykodon, foreskrives. Opiater er vanedannende og har stor risiko for avhengighet. Men fordi lupus er uhelbredelig, er opiatavhengighet vanligvis ikke en bekymring, fordi lider kan bruke opiater gjennom livet.

Metode 2 av 4: Behandle Lupus med en livsstil

Behandle Lupus trinn 8
Behandle Lupus trinn 8

Trinn 1. Unngå overdreven sollys

Ultrafiolett stråling fra solen kan utløse oppblussing av lupus. Derfor er det svært viktig at morgenlupus lider unngå situasjoner som forårsaker solbrenthet. Prøv å unngå solen på varme dager. Hvis du går ut, prøv å bruke lange ermer og hatt. Kjøp også en høy SPF solkrem for å beskytte huden din hvis du må tilbringe tid i solen.

Behandle Lupus trinn 9
Behandle Lupus trinn 9

Trinn 2. Unngå visse typer medisiner

Noen vanlige medisiner kan forverre lupus symptomer. Dette stoffet bør unngås av personer med lupus, men hvis det "må" brukes, bør du oppsøke lege for å diskutere andre mulige måter eller ytterligere medisiner som kan minimere bivirkningene av dette problematiske stoffet. Noen legemidler som har negative interaksjoner med lupus er:

  • Sulfa-inneholdende antibiotika (sulfonamider)
  • Hydralazin
  • Prokainamid
  • Mynocyklin
  • Kosttilskudd som inneholder alfalfa
Behandle Lupus trinn 10
Behandle Lupus trinn 10

Trinn 3. Ta godt vare på deg selv

Selv om sunne levevaner ikke vil kurere lupus, kan det å leve så sunt som mulig bidra til å lindre symptomene dine og la deg bekjempe lupus med all kroppens energi. Lupus -pasienter som lever et sunt liv har de beste sjansene for å få et tilfredsstillende liv med minimale symptomer. Nedenfor er noen måter å sørge for at du lever så glad og sunn som mulig mens du kjemper mot lupus:

  • Få nok hvile. Tretthet er et vanlig symptom på lupus, noe som gjør tilstrekkelig hvile viktig for optimal helse. Få nok søvn hver dag og ta en lur om nødvendig.

    Behandle Lupus trinn 10 Bullet 1
    Behandle Lupus trinn 10 Bullet 1
  • Husk å trene regelmessig. Fysisk trening forbedrer din generelle helse, reduserer risikoen for kardiovaskulær sykdom (som er en alvorlig bekymring for mennesker med lupus) samt depresjon. Hvil når det er nødvendig - ikke la et treningsprogram forverre tretthet som lupus forårsaker.

    Behandle Lupus Step 10Bullet2
    Behandle Lupus Step 10Bullet2
  • Ikke røyk. Røyking øker risikoen for kardiovaskulær sykdom, som allerede er en stor risiko for personer med lupus. Røyking skader hjertet, lungene og blodårene, og forverrer effekten av lupus i disse områdene.

    Behandle Lupus Step 10Bullet3
    Behandle Lupus Step 10Bullet3
  • Spis næringsrik mat. Spis et fettfattig, sunt kosthold som er rikt på grønnsaker, magert protein og sunne karbohydrater. Unngå mat som ser ut til å gjøre symptomene dine verre. Selv om det ikke er bevis for at visse matvarer gjør lupus verre, siden et av symptomene er tarmproblemer, må du kanskje justere kostholdet ditt for å unngå matvarer som gjør disse symptomene verre.

    Behandle Lupus Step 10Bullet4
    Behandle Lupus Step 10Bullet4
Behandle Lupus Trinn 11
Behandle Lupus Trinn 11

Trinn 4. Bygg et støttenettverk

En effekt av lupus som ofte blir oversett, er at den kan forårsake alvorlig depresjon. Noen ganger lupus pasienter lider av kroniske smerter som noen ganger kan være svært alvorlige og til og med ødeleggende. Kombinert med det faktum at mennesker med lupus vanligvis trenger å holde seg utenfor solen, kan dette føre til at mennesker med sykdommen får humørsvingninger, hjørner og depresjon. I tillegg til en sunn livsstil, er det svært viktig å være avhengig av venner, familie og kjære for støtte når du lærer å leve med denne sykdommen. De følelsesmessige fordelene med en støttende krets av mennesker som kan lytte til dine bekymringer og frykt er uvurderlige.

Snakk åpent om tilstanden din med mennesker du bryr deg om. Symptomer på lupus er ikke åpenbare, selv om de er litt smertefulle. Gi kundestøttenettverket beskjed når du føler deg bra og dårlig, slik at de kan være der for deg når du trenger dem og gi plass til dem når du ikke er det

Metode 3 av 4: Behandling av Lupus med medisinske prosedyrer

Behandle Lupus Trinn 12
Behandle Lupus Trinn 12

Trinn 1. Få en nyretransplantasjon ved nyresvikt

Den autoimmune responsen forårsaket av lupus kan få kroppens immunsystem til å kjempe og skade strukturene i nyrene som binder blod som kalles glomeruli. Omtrent 90% av mennesker med lupus vil ha en eller annen form for nyreskade, men bare ca 2-3% vil få nyreskader så alvorlige at en transplantasjon er nødvendig.

  • I disse tilfellene kan alvorlig nyreskade ta form av disse symptomene:

    • Mørk tisse
    • Væskelagring
    • Rygg/side smerter
    • Høyt blodtrykk
    • Hevelse rundt øynene/hendene
Behandle Lupus Trinn 13
Behandle Lupus Trinn 13

Trinn 2. Utfør en miltomi for å bekjempe de lave blodplatene

For noen pasienter kan lupus forårsake en tilstand som kalles trombocytopeni på grunn av lave nivåer av blodplater, cellene i blodet som er ansvarlige for kroppens evne til å reparere seg selv. I disse tilfellene kan fjerning av milten i en prosedyre som kalles en miltenektomi hjelpe pasientens blodplatene tilbake til det normale. I motsetning til andre organer, kan milten ikke vokse tilbake når den er fjernet, så selv en delvis miltektomi bør vurderes før du bestemmer deg for å operere.

Behandle Lupus Trinn 14
Behandle Lupus Trinn 14

Trinn 3. Få en hofteerstatning hvis du utvikler avaskulær nekrose

Noen ganger, som et resultat av lupus eller visse medisiner som brukes til å "behandle" lupus, kan blodstrømmen til hoftebeina redusere eller til og med stoppe. Dette kan føre til en tilstand som kalles avaskulær nekrose der beinceller begynner å dø, noe som får beinet til å svekkes og råtne. Denne tilstanden er så sjelden, men alvorlig at hvis den ikke behandles, kan den forårsake brudd, redusert hoftefunksjon og alvorlige smerter. I tilfeller av avaskulær nekrose kan det være nødvendig å motta en kunstig hoftetransplantasjon, noe som vanligvis resulterer i forbedret funksjon og redusert smerte på lang sikt.

Andre alternativer for behandling av avaskulær nekrose inkluderer bruk av et beintransplantat for å støtte beinvekst og fjerning av noen benmargsceller for å øke blodstrømmen

Metode 4 av 4: Behandling av Lupus med urtemedisin

Trinn 1. Urter er en kraftig kilde til antioksidanter og er effektive som immunmodulatorer

Vitenskapelig forskning på mange urter har etablert deres immunsuppressive og immunstimulerende handlinger. Urttilskudd kan reversere ubalansen i immunsystemet, som er en viktig patologisk egenskap ved lupus. Følgende ayurvediske urter antas å gi næring, gjenopprette og bygge kroppsvev.

  • Basant (Hypericum mysorense),
  • St. Johannesurt (Hypericum perforatum)
  • Amla (Emblica officinalis)
  • Shatavari (asparges racemosus)
  • Gokshura (Tribulus terrestris),
  • Bala (Sida cordifolia)
  • Vidang (Embelia ribbe)
  • Guduchi (Tinospora cordifolia)
  • Ashwagandha (Withania somnifera)

Tips

  • Ikke røyk; Dette vil forverre symptomene på lupus.
  • Unngå solen så mye som mulig, og bruk solkrem når du er utendørs.

Advarsel

  • Over-the-counter medisiner har bivirkninger som magesirritasjon eller blødning.
  • Immunsuppressive legemidler bør bare brukes under legens tilsyn fordi de kan få alvorlige konsekvenser.
  • Antikoagulantia bør brukes under tilsyn fordi tynt blod kan forårsake komplikasjoner.
  • Kortikosteroider kan forårsake alvorlige bivirkninger, slik at legen din sakte vil redusere dosen når du begynner å svare på behandlingen.
  • Langvarig bruk av kortikosteroider kan forårsake osteoporose, økt risiko for infeksjon og benekrose.

Anbefalt: