Hvordan skrive en risikovurderingsrapport (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan skrive en risikovurderingsrapport (med bilder)
Hvordan skrive en risikovurderingsrapport (med bilder)

Video: Hvordan skrive en risikovurderingsrapport (med bilder)

Video: Hvordan skrive en risikovurderingsrapport (med bilder)
Video: How To Write A Professional Weekly Report For Your Manager? 2024, Kan
Anonim

Som en del av Occupational Safety and Health Management System (SMK3) må du kontrollere risikoen som finnes på arbeidsplassen. Det er ditt ansvar å vurdere hva som kan skade arbeidstakere og bestemme hva som er hensiktsmessig for å unngå ulykker. Denne prosessen kalles risikovurdering og er en juridisk forpliktelse for bedriftseieren. Risikovurderingen er ikke rettet mot å lage tykke dokumenter og rapporter. På den annen side vil en risikovurdering hjelpe deg med å estimere alle mulige risikoer på arbeidsplassen og hvordan du kan holde arbeidere borte fra dem. For å gjøre en fullstendig risikovurdering må du gå gjennom en rekke trinn, og deretter bygge en vurdering.

Steg

Del 1 av 4: Identifisere farer

Skriv en risikovurdering Trinn 1
Skriv en risikovurdering Trinn 1

Trinn 1. Forstå definisjonene av “fare” og “risiko” på arbeidsplassen

Disse to begrepene er viktige for å skille mellom og bruke riktig i vurderingen.

  • Fare er alt som kan forårsake skade. For eksempel kjemikalier, elektrisitet, arbeid fra en høyde som en stige, eller til og med en åpen skuff.
  • Risiko er muligheten for skade på mennesker. For eksempel et kjemisk forbrenning eller elektrisk støt, et fall fra en høyde eller en skade ved å treffe en åpen skuff.
Skriv en risikovurdering trinn 2
Skriv en risikovurdering trinn 2

Trinn 2. Lær om arbeidsplassen din ved å gå rundt

Tenk på alle farene du legger merke til når du reiser rundt. Tenk på enhver aktivitet, prosess eller stoff som kan skade arbeidere eller sette helse i fare.

  • Vær oppmerksom på gjenstander, kontormøbler eller maskindeler som kan utgjøre en fare. Kontroller alle stoffene på arbeidsplassen, fra kjemikalier til varm kaffe. Tenk på potensialet for at stoffet kan skade arbeidere.
  • Hvis du jobber på et kontor, kan du se etter lange snorer på gulvet eller under skrivebordet, samt ødelagte skuffer, skap eller skrivebord. Sjekk ansattes seter, vinduer og dører. Se etter potensielle farer på vanlige steder, for eksempel en ødelagt mikrobølgeovn eller avdekkede deler av kaffemaskinen.
  • Hvis du jobber i en stor matbutikk eller et lager, kan du se etter maskiner som kan være farlige. Se etter ting som kroker eller sikkerhetsklemmer som kan falle eller treffe arbeidere. Se etter farer i butikkgangene, for eksempel smale hyller eller ødelagte gulv.
Skriv en risikovurdering Trinn 3
Skriv en risikovurdering Trinn 3

Trinn 3. Spør dine ansatte om potensielle farer

Arbeidere vil kunne hjelpe til med å identifisere alle farene de møter på jobben. Send en e -post eller ha en live diskusjon og be om tilbakemelding om mulige farer på arbeidsplassen.

Spør spesifikt om farer som arbeiderne tror kan føre til betydelige ulykker, for eksempel skli og snubling, brannfare og fall fra høyder

Skriv en risikovurdering Trinn 4
Skriv en risikovurdering Trinn 4

Trinn 4. Sjekk produsentens instruksjoner eller håndbøker om utstyr og stoffer

Slik informasjon kan bidra til å forklare potensielle farer og gi en forståelse av hvordan utstyret brukes, og at misbruk kan være farlig.

Produsentens instruksjoner er vanligvis på utstyrs- eller stoffetiketten. Du kan se i håndboken for informasjon om potensielle farer forbundet med utstyret eller stoffet

Skriv en risikovurdering Trinn 5
Skriv en risikovurdering Trinn 5

Trinn 5. Sjekk din ulykke eller sykdomshistorie på jobben

Dokumentet vil hjelpe til med å identifisere farer som ikke kan identifiseres tydelig og alle farer som har oppstått på arbeidsplassen.

Hvis du er i en lederstilling, kan du få tilgang til disse postene fra selskapets nettsted eller filer

Skriv en risikovurdering trinn 6
Skriv en risikovurdering trinn 6

Trinn 6. Tenk på mulig langsiktig skade

Langsiktige farer er farer som vil påvirke arbeidstakere hvis de blir utsatt for dem over en lengre periode.

Langsiktig fare kan være eksponering for høye støynivåer eller fortsatt eksponering for farlige stoffer. Det kan også være en sikkerhetsfare ved gjentatt bruk av verktøy, fra spaker på byggeplasser til tastaturer på skrivebord

Skriv en risikovurdering trinn 7
Skriv en risikovurdering trinn 7

Trinn 7. Besøk det indonesiske departementet for mannskap

Du kan få tilgang til retningslinjer for håndtering av helse og sikkerhet på arbeidsplassen via det indonesiske departementet for mannskap. Dette nettstedet har nyheter og informasjon for å kontrollere arbeidsulykker, inkludert å gjenkjenne farer som arbeid i høyder, med kjemikalier og med maskiner.

  • Du kan få tilgang til det indonesiske departementet for mannskap her.
  • Du kan få tilgang til forskriften fra ministeren for arbeidskraft i Republikken Indonesia om implementering av vurderingen av implementeringen av arbeidsstyringssystemet for arbeid og helse (SMK3) her.

Del 2 av 4: Bestemme hvem som kan ha en arbeidsulykke

Skriv en risikovurdering Trinn 8
Skriv en risikovurdering Trinn 8

Trinn 1. Identifiser grupper i fare for arbeidsulykker

Du kan lage en beskrivelse av alle personene som potensielt er i fare, så ikke skriv notater etter medarbeidernavn. I stedet, liste grupper av mennesker basert på deres omfang av arbeidet.

For eksempel "ansatte som jobber i lagre" eller "folk som går forbi på gaten"

Skriv en risikovurdering Trinn 9
Skriv en risikovurdering Trinn 9

Trinn 2. Bestem hvordan skade kan ramme hver av disse gruppene

Du må identifisere hvilken type ulykke eller sykdom som kan oppstå i hver gruppe.

  • For eksempel kan "stabelstabler ha ryggskader av løftebokser hele tiden". Eller, "maskinførere kan oppleve leddsmerter ved gjentatt bruk av spaken."
  • Dette notatet kan også gjøres mer spesifikt, for eksempel "arbeider kan bli brent av skriver" eller "vaktmester kan snuble over kabel under skrivebord".
  • Vær oppmerksom på at noen arbeidstakere kan ha spesielle behov, for eksempel nye og unge arbeidere, gravide eller ammende mødre og ansatte med fysiske begrensninger.
  • Du bør også vurdere rengjøringsmidler, besøkende, entreprenører og vedlikeholdspersonell som ikke alltid er på stedet. Du bør også identifisere mulig fare for allmennheten eller "forbipasserende".
Skriv en risikovurdering Trinn 10
Skriv en risikovurdering Trinn 10

Trinn 3. Diskuter med ansatte om grupper med risiko for skade

Hvis arbeidsplassen i din bedrift er et åpent rom som deles av flere eller hundrevis av arbeidere, bør du diskutere med dem og spørre hvem de tror er i fare for en ulykke. Tenk på hvordan arbeidet ditt påvirker de andre menneskene der og hvordan arbeidet deres påvirker personalet ditt.

Spør personalet om de har lagt merke til noen som kan ha hatt en spesiell ulykke som du ikke tenkte på. For eksempel vil du kanskje ikke legge merke til at rengjøringspersonellene også må løfte bokser på ansattes skrivebord, eller du kan ikke legge merke til at noen deler av maskinen lager støy som er skadelig for fotgjengere utenfor

Del 3 av 4: Evaluering av risiko

Skriv en risikovurdering Trinn 11
Skriv en risikovurdering Trinn 11

Trinn 1. Bestem hvor sannsynlig faren vil være på arbeidsplassen

Risiko er en del av hverdagen, og selv om du er sjefen eller har ansvaret, forventes det ikke at du eliminerer dem alle. Du må imidlertid være klar over de viktigste risikoene og vite hvordan du gjenkjenner og håndterer dem. Så du må gjøre alt du kan for å beskytte mennesker mot skade. Dette betyr at du må balansere risikonivået og handlingene som kreves for å kontrollere den virkelige risikoen når det gjelder penger, tid eller vanskeligheter.

  • Husk at du ikke bør iverksette tiltak som anses som upassende for risikonivået. Ikke overskrid dommen din. Du trenger bare å inkludere det du trenger å vite innenfor rimelige grenser. Du forventes ikke å forutse uforutsette risikoer.
  • For eksempel må risikoen for et kjemisk utslipp tas på alvor og registreres som en stor fare. Mindre risiko som en stiftemaskin som skader personen som bruker den eller et lokk som flyr over noen, regnes imidlertid ikke som en naturlig fare. Gjør ditt beste for å identifisere større og mindre farer, men trenger ikke å vurdere alle mulige mindre farer.
Skriv en risikovurdering Trinn 12
Skriv en risikovurdering Trinn 12

Trinn 2. Spesifiser kontrolltiltakene som kan brukes for hver fare

For eksempel kan du gi ryggbeskyttelse og sikkerhet for arbeidere som stabler varer på hyller (eller personlig verneutstyr). Spør deg imidlertid selv: Kan faren bli fullstendig eliminert? Er det en måte å omorganisere lageret på slik at arbeiderne som stabler varene ikke trenger å løfte kassene av gulvet? Hvis ikke, hvordan kontrollere risikoen slik at det ikke skjer ulykker? Praktiske løsninger på disse problemene inkluderer:

  • Prøv mindre risikable alternativer. For eksempel å plassere boksen på en høy plattform eller avsats for å redusere boksens løfteavstand.
  • Unngå tilgang til farer eller organiser arbeidsplasser for å redusere eksponering for farer. For eksempel omorganisering av lageret slik at kassene plasseres i en høyde som arbeiderne ikke lenger trenger å løfte.
  • Sørg for verneutstyr eller sikkerhetslegeringer for arbeidere. For eksempel ryggbeskyttere, personlig verneutstyr og guider for å gjøre jobben trygt. Du kan lære byggherrene hvordan du løfter bokser fra gulvet ved å bøye knærne og sørge for at ryggen er flat.
  • Gi helsefasiliteter, for eksempel førstehjelpssett og vaskemuligheter. For eksempel, hvis arbeidere må håndtere kjemikalier, bør du tilby vaskemuligheter og et førstehjelpssett i nærheten av arbeidsstasjonene.
Skriv en risikovurdering Trinn 13
Skriv en risikovurdering Trinn 13

Trinn 3. Finn en effektiv og rimelig løsning

Innsats for å forbedre helse og sikkerhet betyr ikke å bruke mye selskapspenger. Mindre justeringer som å plassere speilet i en ødelagt vinkel for å unngå kollisjoner eller holde en kort treningsøkt om hvordan du løfter ting riktig, er forebyggende tiltak som ikke krever store midler.

Faktisk vil det ikke koste deg mye mer å ta enkle forholdsregler hvis det skjer en ulykke. Arbeiders sikkerhet bør vurderes mer enn noe annet. Så, hvis mulig, velg en dyrere løsning hvis det er det eneste alternativet. Å bruke penger på forebyggende tiltak er et bedre alternativ enn å bruke på å ta vare på skadde arbeidere

Skriv en risikovurdering Trinn 14
Skriv en risikovurdering Trinn 14

Trinn 4. Les risikovurderinger gjort av ledende selskaper, bransjeforeninger og arbeiderorganisasjoner

Organisasjonens retningslinjer inkluderer vanligvis risikovurderinger for ulike aktiviteter, for eksempel arbeid i høyder eller med kjemikalier, samt arbeid i bestemte sektorer, for eksempel gruvedrift eller administrasjon.

Prøv å bruke den organisatoriske vurderingsmodellen på arbeidsplassen din og tilpass den til dine behov. Eksempelvis kan deres vurderingseksempler foreslå måter å forhindre hendelser med å falle fra trapper eller hvordan man organiserer ledninger på kontoret for å gjøre det tryggere for ansatte. Deretter kan du bruke disse forslagene i en risikovurdering som utvikles basert på dine spesifikasjoner på arbeidsplassen

Skriv en risikovurdering Trinn 15
Skriv en risikovurdering Trinn 15

Trinn 5. Be om tilbakemelding fra arbeidere

Du må involvere arbeidere i prosessen med å evaluere risiko og lage retningslinjer for forebygging. Dette sikrer at det du foreslår blir implementert og ikke utgjør noen nye farer.

Del 4 av 4: Registrering av funn i vurdering

Skriv en risikovurdering Trinn 16
Skriv en risikovurdering Trinn 16

Trinn 1. Gjør vurderingen enkel og lett å følge

Vurderingen bør dekke faren, hvordan faren kan påvirke arbeidstakere, og hva som må være forberedt for å kontrollere risikoen.

  • Hvis du har færre enn hundre ansatte eller arbeidsplassen din ikke har et høyt potensial, er du ikke pålagt å utarbeide en risikovurdering. Imidlertid vil en risikovurdering være nyttig å gjennomgå og oppdatere den.
  • Hvis du har minst hundre ansatte eller din arbeidsplass har et høyt potensial for skade, er du lovpålagt å foreta en risikovurdering.
Skriv en risikovurdering Trinn 17
Skriv en risikovurdering Trinn 17

Trinn 2. Bruk eksempel på risikovurderingsformat

Det er flere eksempler på formater tilgjengelig på internett basert på arbeidsplassen og kan brukes etter behov. Grunnleggende risikovurdering må vise at:

  • Farekontrollen er utført så godt som mulig.
  • Du har spurt hvem som kan være i fare.
  • Du har håndtert de store og åpenbare farene og har vurdert antallet mennesker som kan være involvert i skaden.
  • Forholdsreglene som er tatt er rimelige og praktiske.
  • De andre risikoene er lave og/eller håndterbare.
  • Du involverer ansatte i vurderingsprosessen.
  • Hvis arten av arbeidet ditt endres ofte eller arbeidsplassen endres og utvikler seg, for eksempel en byggeplass, bør risikovurderingen konsentrere seg om risikosettet som kan forventes. Dette betyr at du må inkludere forholdene til byggeplassarbeiderne vil bygge på eller mulige fysiske farer i området, for eksempel trær eller fallende steiner.
Skriv en risikovurdering Trinn 18
Skriv en risikovurdering Trinn 18

Trinn 3. Rangere farene fra de mest alvorlige til minst alvorlige

Hvis risikovurderingen din identifiserer flere typer farer, bør du rangere dem raskt. For eksempel er et kjemisk utslipp i et kjemisk anlegg den høyeste risikoen, og ryggskader fra løfting av fat i et kjemisk anlegg kan være en mindre alvorlig risiko.

Vurderinger er vanligvis basert på rettferdig vurdering. Vurder farene som kan føre til alvorlige ulykker som død, amputasjon eller brannskader og alvorlig personskade. Ranger deretter farene fra de mest alvorlige til de minst alvorlige

Skriv en risikovurdering Trinn 19
Skriv en risikovurdering Trinn 19

Trinn 4. Identifiser langsiktige løsninger på risikoer med større konsekvenser, for eksempel sykdom og død

Dette betyr at du kan trenge bedre tiltak for å forhindre kjemisk søl eller klare evakueringsprosedyrer i tilfelle kjemisk søl. Du kan også tilby personlig verneutstyr av høy kvalitet for arbeidere for å forhindre eksponering for kjemikalier.

  • Se om disse løsningene eller løsningene kan implementeres raskt eller til og med midlertidig til mer pålitelige kontroller kan implementeres.
  • Husk at jo større faren er, desto sterkere og mer pålitelig er kontrolltiltakene som kreves.
Skriv en risikovurdering Trinn 20
Skriv en risikovurdering Trinn 20

Trinn 5. Noter nødvendig medarbeideropplæring

Risikovurderingen du utvikler kan omfatte behovet for opplæring av ansatte om sikkerhetspraksis, for eksempel å løfte bokser av gulvet på riktig måte eller hvordan du skal håndtere kjemisk søl.

Skriv en risikovurdering Trinn 21
Skriv en risikovurdering Trinn 21

Trinn 6. Lag en risikovurderingsmatrise

En annen tilnærming som kan tas er å bruke en risikovurderingsmatrise som hjelper til med å avgjøre hvor sannsynlig det er at en ulykke skjer på arbeidsplassen. Matrisen har en "Konsekvenser og trender" -kolonne som er delt inn i:

  • Sjelden: Kan forekomme til enhver tid.
  • Sjanser: Kan skje når som helst.
  • Muligens: Det kan skje når som helst.
  • Sannsynlig: Vil forekomme i de fleste situasjoner.
  • Nesten sikkert: Forventes å skje i de fleste situasjoner.
  • Den øverste kolonnen blir deretter delt inn i følgende seksjoner:
  • Ubetydelig: Lavt økonomisk tap, forstyrrer ikke evner, har ingen innvirkning på samfunnet.
  • Mindre: Moderat økonomisk tap, lett svekket evne, liten innvirkning på fellesskapet.
  • Alvorlig: Høyt økonomisk tap, svekker fortsatt kapasitet, moderat innvirkning på samfunnet.
  • Katastrofe: Stort økonomisk tap, forstyrrelse av bærekraftige evner, som har stor innvirkning på samfunnet.
  • Katastrofe: Kritisk økonomisk tap, permanent nedsatt kapasitet og ødeleggende innvirkning på samfunnet.
  • Et eksempel på en risikomatrise kan sees her.
Skriv en risikovurdering Trinn 22
Skriv en risikovurdering Trinn 22

Trinn 7. Del den forberedte risikovurderingen med ansatte

Du er ikke lovpålagt å dele risikovurderinger med arbeidere, men det ville være flott hvis du er villig til å dele hele papirene med dem.

Behold en trykt versjon av risikovurderingsfilen og oppgi en elektronisk versjon i selskapets delte arkiv. Du må ha lett tilgang til dokumentet slik at det kan oppdateres eller endres etter behov

Skriv en risikovurdering Trinn 23
Skriv en risikovurdering Trinn 23

Trinn 8. Gjennomgå risikovurderingen regelmessig

Svært få arbeidsplasser forblir uendret, og før eller siden vil du ha nytt utstyr, stoffer og prosedyrer som kan utgjøre nye farer. Gjennomgå ansattes arbeidsrutiner daglig og oppdater risikovurderingen. Still deg selv følgende spørsmål:

  • Er det noen endringer?
  • Lærte du noe av en ulykke eller nesten savnet?
  • Angi en gjennomgangsdato hvert år. Hvis det er betydelige endringer på arbeidsplassen i løpet av året, oppdater risikovurderingen så snart som mulig.

Anbefalt: