Hvordan male en vegg: 15 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan male en vegg: 15 trinn (med bilder)
Hvordan male en vegg: 15 trinn (med bilder)

Video: Hvordan male en vegg: 15 trinn (med bilder)

Video: Hvordan male en vegg: 15 trinn (med bilder)
Video: "Шутка ангела" 2004 комедия/ Комедия смотреть онлайн 2024, Kan
Anonim

Når tiden er inne for at husets vegger skal males om igjen, kan du bli fristet til å male dem med en gang. Imidlertid, før du gjør det, er det viktig å vite noen grunnleggende om maleri som kan spare deg for verdifull tid og krefter. Nøkkelen til å få en myk, silkeaktig finish er forberedelse. Etter rengjøring av veggene og påføring av grunning kan du fokusere på ytterkantene på veggene og fortsette å male interiøret med en farge som gjør rommet behagelig for øyet.

Steg

Del 1 av 3: Sette opp arbeidsområdet

Mal en vegg Trinn 1
Mal en vegg Trinn 1

Trinn 1. Fjern alt tilbehør som er festet til veggen

Begynn å klargjøre veggene ved å fjerne knottene, vegguttak, lysbryterdekselplater, termostater (automatiske temperaturkontrollere) og andre gjenstander som er langs veggen. Med en ren veggoverflate uten hindringer kan malingsprosessen utføres mer effektivt.

  • De fleste tilbehør kan skrus av og fjernes. Sørg for å lagre alle smådeler som dekkplater og separatorer, og returner dem til sine respektive steder.
  • Hvis det er gjenstander som ikke kan fjernes, kan du dekke dem med tape.
Mal en vegg Trinn 2
Mal en vegg Trinn 2

Trinn 2. Fjern møblene fra rommet

Gi et sted å lagre møbler, verktøy og andre gjenstander til malingsprosjektet er fullført. Hvis du ikke har annet rom for midlertidig lagring, må du flytte ting bort fra veggen du maler. Sørg for at du dekker alle gjenværende møbler med en dråpe eller et plastark for å beskytte dem mot maling.

  • Når du maler, er det nesten umulig å forhindre at malingen treffer møbeltrekkene. Så det er best å holde møblene dekket selv om du har flyttet den bort fra veggen.
  • Koble fra alle elektroniske enheter og flytt dem til et annet sted som er trygt og ikke skader dem.
Mal en vegg Trinn 3
Mal en vegg Trinn 3

Trinn 3. Fordel slippduken

Spred en dråpeklut fra lerret eller plastfolie for å fange opp maling og sprut mens du jobber. For maksimal beskyttelse bør du spre dråpekluten helt til bunnen av veggen.

  • Ikke bruk tynne belegg, for eksempel ark eller aviser. Disse materialene er for tynne til at maling trenger inn.
  • Du trenger ikke å dekke hele gulvet. Skyv dråpeklutet der det trengs mens du maler fra en del av veggen til en annen.
Mal en vegg Trinn 4
Mal en vegg Trinn 4

Trinn 4. Rengjør forsiktig veggoverflaten

Dypp en ren klut eller svamp i varmt såpevann, og klem deretter ut overflødig vann. Gni kluten mot veggen fra topp til bunn for å fjerne støv og annet rusk som kan forstyrre malingen.

  • Gjør dette lett, da du bare trenger å rengjøre veggene, ikke for å våte dem.
  • En liten mengde fortynnet TSP (trinatriumfosfat) kan være nyttig for å fjerne støv og smuss i områder som lett blir skitne, for eksempel kjøkken eller kjeller.
Mal en vegg Trinn 5
Mal en vegg Trinn 5

Trinn 5. Dekk overflaten nær veggen med malertape

Denne båndet kan brukes til å beskytte trimmen på bunnen og toppen av vegger, så vel som rundt dører. Tape er også nyttig for å beskytte gjenstander som er vanskelige å fjerne, for eksempel lysbrytere. Sørg for at du justerer kantene på tapen slik at malingen ikke skråner.

  • Malebånd finnes i jernvarehandel, supermarkeder eller apotek.
  • Kjøp flere bånd i forskjellige størrelser. Dette kan gi deg flere alternativer for liming, og gi mer dekning for å forhindre at maling treffer resten av veggen.

Del 2 av 3: Påføring av grunnmaling

Mal en vegg Trinn 6
Mal en vegg Trinn 6

Trinn 1. Kjøp en primer

For de fleste malingsprosjekter er det beste alternativet en standard hvit primer. Med denne fargen kan den nye malingen vise fargen tydelig. Fire liter grunning kan være nok til å håndtere maling av veggene.

  • Bruk alltid en grunning når du maler innvendige vegger. I tillegg til å hjelpe hovedmalingen til å feste godt, kan primer også redusere antall malingslag som må påføres for å få samme fargedybde.
  • Grunnmaling er veldig nyttig hvis du vil bytte maling fra en mørk farge til en lysere farge.
Mal en vegg Trinn 7
Mal en vegg Trinn 7

Trinn 2. Påfør grunnmaling på veggen med en rullebørste

Påfør primeren jevnt fra gulv til tak, og dekker det største området i midten av veggen. Dette grunnlaget trenger ikke å være tykt. Så lenge du bruker den jevnt og jevnt, vil hovedveggmaling lett klebe til veggen.

Prøv å ikke gå glipp av noen deler av veggen fordi det kan påvirke fargen etter at malingen er fullført

Mal en vegg Trinn 8
Mal en vegg Trinn 8

Trinn 3. Bruk en pensel for å påføre grunning på hullene

Påfør grunning på små, vanskelig tilgjengelige sprekker med en børste. Vær spesielt oppmerksom på hjørner, nisjer og områder rundt trim og veggtilbehør. Prøv å matche tykkelsen med grunnmaling du påførte med en rullebørste.

  • Påfør grunnmaling i lange, glatte streker, og glatt den ved å feie den i forskjellige retninger.
  • Bruk malingstape for å få mer presise linjer og vinkler.
Mal en vegg Trinn 9
Mal en vegg Trinn 9

Trinn 4. La primeren tørke helt

La primeren tørke og klebe til veggen i ca 4 timer. Malingen skal være tørr ved berøring før du påfører hovedlaget med maling. Det er en god idé å påføre grunning på ettermiddagen eller kvelden, og deretter vente dagen etter med å påføre hovedmalingen.

  • Påføring av primærmaling på en base som fortsatt er våt, kan forårsake rynker og flekker, noe som kan skade malingen.
  • Hold rommet ventilert ved å åpne vinduer eller slå på en vifte eller klimaanlegg for å øke tørkingen av primeren.

Del 3 av 3: Maling av veggene

Mal en vegg Trinn 10
Mal en vegg Trinn 10

Trinn 1. Velg riktig maling

Det er mange alternativer for innendørs maling. I tillegg til farge, bør du også vurdere ønsket tekstur og finish. For eksempel kan pastellfarger brukes til å lyse opp en stue eller et bad, mens en litt mørkere farge kan legge størrelse og dimensjon til et felles område, for eksempel et kjøkken.

Kjøp nok maling slik at du kan male ferdig uten å gå tom for maling. Fire liter maling er vanligvis nok til å håndtere en vegg med et areal på 120 kvadratmeter

Mal en vegg Trinn 11
Mal en vegg Trinn 11

Trinn 2. Bland malingen jevnt

Bruk en elektrisk malemikser eller manuell mikser til å blande malingen til den når en jevn konsistens, selv om malingen ble blandet da du kjøpte den. Dette forhindrer at olje og pigment separeres for å gi en bredere dekning og mykere finish. Når teksturen på malingen er jevn, er du i gang.

  • For å forhindre at malingen søl og spruter, må du blande den med en stor bøtte.
  • Det er viktig å blande malingen før du maler, enten du bruker en nylig kjøpt maling eller en du har hatt lenge.
Mal en vegg Trinn 12
Mal en vegg Trinn 12

Trinn 3. Begynn å male trimmen (linjer) for hånd

Dypp tuppen av penselen ca 5 cm dypt i malingen, og la overflødig maling dryppe av. Påfør deretter maling på veggen ved hjelp av tuppen av penselen, fra et av de øvre hjørnene i rommet. Følg linjen langs tapen og arbeid deg ned i glatte, rette streker til du er ferdig med å male ytterveggkanten.

  • Ved å male ca 5-8 cm fra omrisset, kan du male den gjenværende veggen lettere med en rullepensel.
  • Dypp penselen tilbake i malingen når malingen du har påført begynner å falme.
Mal en vegg Trinn 13
Mal en vegg Trinn 13

Trinn 4. Mal innsiden av veggen

Etter at du har malt ytterkantene på veggen, måler du midten av veggen med en bred rullebørste. Den beste metoden for å male med en rullebørste er å påføre maling i et mønster som bokstavene "M" eller "W" vekselvis, frem og tilbake på det samme området til området er helt dekket med maling. Etter det kan du gå videre til en annen seksjon med det samme mønsteret.

  • Rullebørstens uttrekkbare håndtak er spesielt nyttig for å nå den øverste veggen nær taket. Sørg for å dekke kantene på veggen når du maler.
  • Bruk passende mengde maling for å dekke grunnlaget. Påføring av for mye maling på en rullebørste kan få malingen til å smelte på toppstrøk og være stygge.
Mal en vegg Trinn 14
Mal en vegg Trinn 14

Trinn 5. Påfør et nytt strøk med maling

Avhengig av fargedybden du ønsker, kan du bruke et andre eller til og med tredje strøk. Gjør maleriet med samme metode, fra ytterkanten av veggen mot innsiden. Sørg for at du venter omtrent 2-4 timer før du påfører et nytt strøk, slik at forrige strøk tørker helt.

  • De fleste vegger trenger ikke mer enn to strøk maling. Imidlertid må du kanskje bruke mer maling hvis veggene er grove, eller hvis du vil endre den mørke malingsfargen til en lysere farge.
  • For å unngå åpenbare rynker, inspiser hele veggen, inkludert området rundt kanten av veggen.
Mal en vegg Trinn 15
Mal en vegg Trinn 15

Trinn 6. La malingen trekke i en natt

Se igjen på veggene for å se etter små flekker, klumper, smeltet maling eller andre problemer før du stopper malingsprosessen. La hovedmalingen tørke 2 ganger lenger enn grunnlaget. Motstå samtidig trangen til å ta på malingen for å forhindre at uønskede flekker dannes.

  • Innendørs veggmaling tar vanligvis 24 til 48 timer å tørke.
  • Sørg for å fjerne tapen når du er fornøyd med veggenes utseende.

Tips

  • Du må bruke mye tid på dette prosjektet, fra påføring av grunning, til maling og tørking. Gjør denne oppgaven i helger eller helligdager, slik at du har god tid og ikke har det travelt.
  • Fyll ut hull og glatt ut ujevne områder rundt trim, hjørner eller kittmerker med fint sandpapir før du påfører primeren.
  • Multipliser lengden med bredden på rommet for å finne mengden maling som trengs for å fullføre maleriet.
  • For å få en mer passende farge, prøv å fargelegge grunnmaling ved å legge til litt maling som du vil bruke som hovedmaling.
  • Fjern tapen mens malingen fortsatt er våt for å forhindre at malingen sprekker eller flasser.
  • Når du maler veggene, bør du også vurdere å male dørene mens du er ferdig med malingsprosjektet.
  • Hvis du ikke kan fullføre maleriet på en gang, hviler du mellom deler av veggen. I stedet for å rengjøre børstene dine hver gang du tar en pause, kan du holde dem våte, noe som sparer tid og vann.

Advarsel

  • Ikke la barn og kjæledyr nærme seg nymalte og ennå ikke tørre vegger.
  • Vær forsiktig når du klatrer på benker eller trapper. Ulykker skjer vanligvis fordi noen handler uforsiktig.
  • Hvis det er eksponerte, elektrostøpede ledninger i stikkontakten eller lysbryteren, ikke rør dem mens du maler.

Anbefalt: