Hvordan dyrke tomater i inverterte potter (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan dyrke tomater i inverterte potter (med bilder)
Hvordan dyrke tomater i inverterte potter (med bilder)

Video: Hvordan dyrke tomater i inverterte potter (med bilder)

Video: Hvordan dyrke tomater i inverterte potter (med bilder)
Video: How to grow an avocado tree: step one! #shorts #avocadotree  2024, April
Anonim

Tomater er deilig, saftig og sunn frukt som er rik på vitamin C, K, A, samt flere andre mineraler og næringsstoffer. Tomater velges også ofte av gartnere for planting i bakgården, og du kan dyrke dem i hager eller potter. En måte å gjøre dette på er å dyrke tomater i fabrikkproduserte eller hjemmelagde opp-ned-potter. Noen av fordelene med å dyrke tomater opp ned er at det er færre ugress og skadedyr som angriper, det tar liten plass, krever ikke innsats (buffer), og planten er lett å flytte.

Steg

Del 1 av 3: Såing av tomater

Voks tomater opp ned Trinn 1
Voks tomater opp ned Trinn 1

Trinn 1. Legg den fuktige pottejorden i barnehagebeholderen

Når beholderen er full, banker du forsiktig på jorden med fingrene for å fjerne eventuelle gjenværende luftbobler. Dryss litt vann på jorden for å hjelpe tomatfrøene til å feste seg.

Voks tomater opp ned Trinn 2
Voks tomater opp ned Trinn 2

Trinn 2. Lag 2 hull i bakken

Bruk spissen av en blyant eller finger for å lage 2 grunne hull i jorda for å plassere tomatfrøene. Du kan sette 2 eller 3 tomatfrø i hvert hull. Lag et hull på omtrent 0,5 cm dypt.

Å plante disse 2 frøene vil øke sjansene for suksess, for det er definitivt en sjanse for at et av frøene ikke vil spire

Voks tomater opp ned Trinn 3
Voks tomater opp ned Trinn 3

Trinn 3. Dekk frøene med litt jord

Når de er satt inn i hullet, dekker du frøene med omtrent 0,5 cm tykk jord. Trykk forsiktig på jorden med fingrene for å komprimere den og sørg for at frøene blandes inn i jorden. Imidlertid ikke komprimere det for mye. Løs jord vil gjøre det lettere å spire frø.

  • Små varianter av tomater, for eksempel kirsebær- eller druetomater, er best egnet for den omvendte metoden.
  • Tomater grupperes i ubestemt (langsom vekst, men lang levetid) og bestemmende (rask vekst, men kortvarig). Metoden omvendt gryte er mer egnet for ubestemte tomater fordi den er mer fleksibel og ikke bærer frukt samtidig, noe som kan overbelaste potten.
Voks tomater opp ned Trinn 4
Voks tomater opp ned Trinn 4

Trinn 4. Dryss litt vann

Dette har som mål å fukte jorda rundt frøene. Du kan bruke en dråpe til å dosere vann, eller du kan våte fingeren og slippe den på bakken. Ikke vann for mye siden jorden allerede er våt før frøene plantes.

Hold jorden fuktig, men ikke fuktig, mens frøene spirer. Tilsett vann hvis matjorden ser tørr ut

Voks tomater opp ned Trinn 5
Voks tomater opp ned Trinn 5

Trinn 5. Gi rikelig med lys og varme når frøene begynner å spire

Plasser barnehagemediene i et varmt, solrikt vindu. Frø som begynner å spire, bør plasseres på et sted med en temperatur på minst 21 ° C. Frøene og skuddene krever også eksponering for direkte sollys i minst 6 timer hver dag.

Hvis hjemmet ditt ikke får nok sollys, må du gi kunstig lys

Voks tomater opp ned Trinn 6
Voks tomater opp ned Trinn 6

Trinn 6. Fjern mindre plantefrø

Når tomatene spire og slipper sitt første sett med blader, se på de to plantene som allerede har spire for sunnere, større frøplanter. Fjern svakere frøplanter ved å kutte dem parallelt med jordoverflaten. Du kan klippe den med saks eller klype den med fingrene.

Fjerning av svake frø vil fremskynde veksten av friske frøplanter fordi de ikke trenger å konkurrere med andre planter om næringsstoffer og sollys

Voks tomater opp ned Trinn 7
Voks tomater opp ned Trinn 7

Trinn 7. Vent til planten når en høyde på 15 cm

Fortsett å vanne planten, hold den varm og gi rikelig med sol mens planten vokser. Overfør planten til en opp-ned-gryte når den når en høyde på ca 15 cm. Med denne størrelsen er planten og rotsystemet sterk nok til å slå rot på et nytt sted.

Ikke vent på at planten vokser seg større fordi røttene kan bli skadet når de transplanteres

Del 2 av 3: Gjøre potten omvendt

Voks tomater opp ned Trinn 8
Voks tomater opp ned Trinn 8

Trinn 1. Velg en beholder for dyrking av tomater

De fleste hjemmelagde opp ned potter er laget av 20 liters plastbøtter. Du kan også bruke en stor gryte, metallbøtte eller en annen stor beholder som kan kuttes eller stanses.

Voks tomater opp ned Trinn 9
Voks tomater opp ned Trinn 9

Trinn 2. Lag et hull i bunnen

Snu bøtta så bunnen er på toppen. Bruk en tusj og et glass for å lage en sirkel på 5 cm i midten av bøtta. Du kan også opprette sirkler fritt hvis du ikke har noen verktøy. Skjær deretter sirkelen du laget med en skarp kniv.

Voks tomater opp ned Trinn 10
Voks tomater opp ned Trinn 10

Trinn 3. Plasser liggende materiale nederst på bøtta

Snu bøtten slik at den vender opp. Klipp ut ett ark landskapsmateriale (vanligvis laget av klut) som har samme størrelse som bunnen av bøtta. Tilsett ingrediensene i bunnen av bøtta. Dette er for å holde tomatplanten og jorda sammen.

I tillegg til liggende klut, kan du også dekke bunnen av bøtta med avisskår på langs, vindusskjerm eller et engangs kaffefilter

Voks tomater opp ned Trinn 11
Voks tomater opp ned Trinn 11

Trinn 4. Legg jorda i bøtta

Fyll tre fjerdedeler av bøtta med pottejord, og en fjerdedel av veien med vermikulitt. La det være ca 3 cm plass på toppen av bøtta. Bruk hendene eller en trepinne til å røre jord og vermikulitt til det er godt blandet.

Potting jord gir et fruktbart, næringsrikt medium for tomater, mens vermikulitt vil bidra til å holde jorden fuktig

Voks tomater opp ned Trinn 12
Voks tomater opp ned Trinn 12

Trinn 5. Lag hull i landskapsmaterialet

Heng bøtta på en krok eller henger slik at du får tilgang til bunnen. Bruk en saks eller en skarp kniv til å lage en X-formet kile i landskapet som dekker bøttehullet. Disse kilene brukes til å sette tomatrotkulen i bøtta, og den kan hindre at jorden faller.

Voks tomater opp ned Trinn 13
Voks tomater opp ned Trinn 13

Trinn 6. Fjern tomatplanten fra beholderen

Trykk forsiktig på enden av såbedbeholderen for å løsne jorden og løsne tomatplantens rotkule. Legg hendene over plantens bunn og snu beholderen opp ned. Når planten faller ut, ta tak i stilken og røttene forsiktig og godt, og trekk deretter tomatplanten ut.

Voks tomater opp ned Trinn 14
Voks tomater opp ned Trinn 14

Trinn 7. Sett plantens røtter inn i hullet først

Trykk hullet i landskapsmaterialet i bunnen av opp -ned -gryten med fingrene. Sett rotkulen forsiktig inn i bøttehullet slik at planten sitter godt fast i jorden. Når rotkulen er på plass, dekker du landskapsmaterialet rundt plantestammen på nytt.

Når du legger tomatplanter i bøtter, må du være forsiktig så du ikke skader røttene og stilkene

Del 3 av 3: Omsorg for planter

Voks tomater opp ned Trinn 15
Voks tomater opp ned Trinn 15

Trinn 1. Heng potten på et solrikt sted

Tomater trenger sollys i minst 6-8 timer hver dag. Plasser potten på et solrikt sted for å få direkte, full sol. Du kan henge potter på sterke kroker gjemt i bjelker eller stolper, på kroker plassert på gjerder eller på plantehengere.

Voks tomater opp ned Trinn 16
Voks tomater opp ned Trinn 16

Trinn 2. Vann planten hvis jorden er tørr

Tomater liker fuktig, men ikke gjørmete, jord. Vann planten når toppen av jorda er litt tørr. Tomater som vokser opp ned krever mer vann, og du må kanskje vanne dem daglig for å holde jorden fuktig.

  • Avhengig av høyden på stedet for å henge bøtta, må du kanskje bruke en stige eller stol for å kontrollere plantemediet og vanne det.
  • Bruk en gryte eller et basseng for å fange opp vann som drypper fra bunnen av bøtta. Du kan også plassere andre planter under tomatpotten for å samle vannet.
Voks tomater opp ned Trinn 17
Voks tomater opp ned Trinn 17

Trinn 3. Tilsett jord om nødvendig

Siden jorda på toppen av bøtta er eksponert, må du kanskje øke mengden nå og da. Når du vanner planten, må du kontrollere om jorden drenerer. Hvis du trenger å tilsette jord, tilsett pottejord eller kokt kompost til det er ca 3 cm mellomrom mellom toppen av bøtta og jordoverflaten.

Voks tomater opp ned Trinn 18
Voks tomater opp ned Trinn 18

Trinn 4. Gjødsel tomatplanter hver 2. eller 3. uke for å akselerere veksten

Tomatplanter trenger kanskje ikke gjødsel, spesielt hvis du bruker et veldig fruktbart vekstmedium. Du kan imidlertid øke veksten ved å bruke lett gjødsel, for eksempel fiskbasert gjødsel eller fortynnet flytende organisk gjødsel. Bland flytende gjødsel med vann og bruk den til å gjødsle planter ved å vanne dem.

Anbefalt: