4 måter å finne ideer for kreativ skriving

Innholdsfortegnelse:

4 måter å finne ideer for kreativ skriving
4 måter å finne ideer for kreativ skriving

Video: 4 måter å finne ideer for kreativ skriving

Video: 4 måter å finne ideer for kreativ skriving
Video: Hvordan skrive et godt personlig essay 2024, Kan
Anonim

Forfattere av skjønnlitteratur, poesi, TV- og filmmanus, sangtekster og til og med reklame, stoler på deres evne til å komme med ideer og sette ord på dem. Konsekvent å komme med ideer for kreativ skriving kan være vanskelig, men det er alltid måter å stimulere kreativitet og unngå å skrive stagnasjon. Prøv noen av måtene nedenfor for å holde kreative ideer flytende.

Steg

Metode 1 av 4: Leter etter inspirasjon fra eksisterende historier

Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 1
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 1

Trinn 1. Les mye

Gode forfattere er gode lesere. På den måten kan du følge trender i skrivefeltet ditt, se eksempler på andre forfatteres skrivestiler, samt finne historieideer fra materialet du leser; det være seg i aviser, blader, bøker eller på internett.

  • Andre skjønnlitterære verk kan også brukes som inspirasjon for historier. Intellektuelle har avdekket innflytelsen fra den skandinaviske legenden om Amleth og den romerske historien om Brutus på "Hamlet".
  • Du kan også ta grunnlaget for kreative skriveideer fra sitater. Det er en episode av den klassiske "Star Trek" som heter The Conscience of the King. Historien handler om en tidligere diktator som ønsker å sone for tidligere synder ved å lede en skuespillergruppe. Det viser seg at tittelen på denne episoden er hentet fra dialogen i "Hamlet": Stykket er tingen der jeg skal fange kongens samvittighet.
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 2
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 2

Trinn 2. Vær oppmerksom på aktuelle hendelser

Hvis leserne er klar over sammenhengen mellom historien din og hendelser i hverdagen, er det mer sannsynlig at de føler med personene du lager og setter mer pris på historien.

Regelmessig lesing av en ny avis, et blad eller et nettsted vil gi deg historieideer som fortsetter å flyte i form av overskrifter. Mange episoder av Law and Order -serien er basert på samtidige overskrifter. Noen britiske lærde og historikere hevder at Shakespeares "Hamlet" var inspirert av livet til kong James I. Du må endre noen elementer i den sanne historien for å lage en fiktiv versjon, for ikke å gjøre den virkelige personen til sjenanse

Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 3
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 3

Trinn 3. Se på en film eller TV

Hvis du skriver for et populært lesertall, kan du se det som er populært på storskjerm eller fjernsyn. Tenk på det samme sjangeremnet som en populær film eller et sånt show.

Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 4
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 4

Trinn 4. Lytt til musikk

Musikere skriver vanligvis fra hverdagslige opplevelser eller fra klassiske temaer. Bygg historier fra favorittsangene dine. Lytt til Tupacs sanger og skriv om gjengvold. Lytt til en Joni Mitchell -sang og skriv om miljøspørsmål. Bare lytt til all slags musikk, selv om det ikke er sjangeren din.

Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 5
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 5

Trinn 5. Gjør din forskning

Hvis du er interessert i å skrive om et emne, studer emnet videre. Du kan finne interessante detaljer som kan danne kjernen i hele den kreative skrivingen.

Åpne ordbøker, leksikon, til og med synonymordbok. Du kan snuble over et ord, en idé eller en hendelse som kan vekke fantasien din

Metode 2 av 4: Utnytte erfaring

Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 6
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 6

Trinn 1. Spør "hva om"

Velg hva som skjedde med deg eller noen du kjenner, og tenk på hva som hadde skjedd hvis omstendighetene var forskjellige.

For eksempel, hvis du tok moren din til supermarkedet etter å ha sett en illevarslende sky på vei hjem fra skolen, kan du tenke deg hvordan livet ditt ville være hvis mor faktisk gikk til supermarkedet og supermarkedet ble ødelagt av en tornado

Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 7
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 7

Trinn 2. Observer folk

Gå til et offentlig område hvor du kan observere mennesker som kommer og går, for eksempel et kjøpesenter, kafé eller park. Når du observerer dem, kan du stille deg selv spørsmål om journaliststil. Hvor skal de? Hva gjør de? Hvor kom de fra? Har de en familie? Hva liker de? Hva hater de?

Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 8
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 8

Trinn 3. Registrer opplevelsen

Enten du kaller det notater, tidsskrifter eller dagbøker, vil du skrive ned dagligdagse opplevelser med andre mennesker, nye steder, visse hendelser, gi deg skriftlige ressurser til å fortelle historier en gang. Jo flere detaljer du legger inn i journalen din, jo flere detaljer kan du trekke ut og innlemme i historien. På den måten vil historien bli mer overbevisende.

Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 9
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 9

Trinn 4. Bli sammen med andre forfattere

Å tilbringe tid med andre forfattere, enten ved å delta i skrivegrupper eller ved å ta kurs i kreativ skriving, gir deg muligheten til å få ideer og støtte fra dem. Den andres synspunkt kan oppmuntre deg til å utføre ideen som har virvlet rundt i hodet ditt, og begynne å skrive den ned. Eller du kan utveksle historieideer med andre forfattere. Bytt ideer du ikke kan utvikle med ideer de ikke kan. Hvem vet at du faktisk kan jobbe med det.

Metode 3 av 4: Gratis søk etter ideer

Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 10
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 10

Trinn 1. Benytt deg av introduksjonen til historien

I noen tilfeller trenger du ikke bygge en oversikt fra bunnen av. Andre har listet opp store historier å utvikle. En historieintroduksjon eller et ledetråd er et forhåndsskrevet scenario eller en setning som du kan bruke som utgangspunkt for å starte historien. Du kan finne dem i form av øvelser i skrivingstimer, i skriving av gruppens nyhetsbrev eller på internett.

Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 11
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 11

Trinn 2. Bruk ordforeninger

Velg et ord (eksempel: plantasje, president, kritt, sulten, barn, etc.). Uansett hvilket ord du velger, spiller det ingen rolle. Skriv deretter ned så mange ord som mulig som er relatert til det første ordet du valgte.

  • Over en periode kan du stille inn en tidtaker i 5 til 15 minutter, og deretter komme med så mange historieideer som du kan tenke deg før alarmen går.
  • Utfordre deg selv til å skrive ned så mange ideer du kan, for eksempel 50 til 100. Fortsett å skrive historieideer til du når målet ditt. Du kan også utfordre deg selv til å skrive ned disse ideene over en periode. Sett en rimelig tid til å gjøre det. Sørg for at du har nok tid og gjør ditt beste for å komme med et tilstrekkelig antall ideer. I de fleste idémøter vil de fleste ideer vanligvis ikke være gjennomførbare. Men det er greit.
  • Uansett hvilken idémyldemetode du bruker, ikke stopp halvveis for å evaluere en idé som allerede har kommet opp. Du bør bare slutte når fristen er utløpt eller målet er nådd. På dette tidspunktet kan du gå gjennom listene som er opprettet og velge de beste. Og på dette tidspunktet kan du identifisere andre ideer som fortsatt er relatert, og deretter vurdere om disse ideene kan legges til hovedhistorien.
  • For eksempel kan du starte med ordet "orkan". List deretter opp ordene relatert til "orkan" som: vind, vann, skade, sky, fare, etc. Deretter kobler du ett av disse ordene til det første ordet, og prøver å fortelle en historie med begge.
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 12
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 12

Trinn 3. Bygg en historie fra tilfeldig utvalgte elementer

Ta navnet på en person eller et sted fra avisen, telefonboken eller andre steder; så tenk deg hvordan han ser ut.

  • Bygg en bakgrunnshistorie. For en karakter inneholder denne bakgrunnen informasjon om hennes type jobb, venner, familie, mål og frykt. For steder kan du diskutere det geografiske området, lokalhistorien, befolkningen og dyrelivet som bor der. Deretter legger du til et element av konflikt, et problem som skjedde med karakteren eller det som skjedde på stedet du opprettet. Bygg en historie om hva som skjedde til slutt.
  • Skriver opp ned. Alternativt kan du allerede vite slutten. Kom nå med en sannsynlig grunn til at karakteren føler seg så sint. Velg den mest interessante muligheten og fjern den. Beskriv hendelsen som utløste forargelsen og de tidligere hendelsene som førte til den. Legg til detaljer på hvert trinn til alle elementene i historien er ferdige.
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 13
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 13

Trinn 4. Lat som om du forteller en historie til noen andre

I stedet for å prøve å skynde historien, late som om du forteller noen andre. Enten ved å føre samtaler i tankene dine eller ved å snakke foran en båndopptaker. Tenk på hvilke spørsmål andre kan stille om ideen din eller historien din. Skriv ned resultatene av samtalen.

Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 14
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 14

Trinn 5. Tenk på leserne

Hvem skriver du denne historien for? Du vil selvfølgelig velge forskjellige temaer for voksne og for barn, for de utdannede og lekmannen, eller for menn og kvinner. Tenk på lesernes preferanser, og begynn der.

Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 15
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 15

Trinn 6. Vet hva du skriver for

Prøver du å muntre opp? Vil du gi informasjon? Hvis du kan identifisere hvorfor du skrev den, kan du utvikle den første inspirasjonen til en historie.

Metode 4 av 4: Utforme en pause -strategi

Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 16
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 16

Trinn 1. Prøv å skrive to forskjellige verk

Hvis du har problemer med å komme med ideer til en bestemt historie, kan du prøve å jobbe med en annen historie, jobbe med en annen del av historien eller til og med skrive en helt annen type manus. Hvem vet at byrden din blir frigjort hvis du slutter å slite med det samme skriftet. På den måten kan du komme tilbake for å komme med ideer til historien senere.

Hvis du jobber med en novelleide, stopp og skriv et dikt, skriv en anmeldelse av et TV -program, eller bare skriv en ordliste. Det er bedre å fortsette å prøve å flyte ideer og skrive ting ned, enn å være frustrert over deg selv

Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 17
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 17

Trinn 2. Ta en pause fra å skrive en stund

Du vet når inspirasjon kommer. Hold deg unna papir eller tastatur. Hjernen din vil fortsette å snurre ideer eller lete etter inspirasjon fra alt. Selv om Isaac Asimov skriver 10 timer om dagen, 7 dager i uken, finner han fortsatt tid til å delta på science fiction -stevner, holde kontakten med venner og til og med gå på date.

Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 18
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 18

Trinn 3. Trening

Hvis du føler deg fast og leter etter ideer, kan du bruke noen minutter på å gjøre fysisk aktivitet en stund, enten det er å trene eller gjøre husarbeid som krever energi. Etter det vil du føle deg mer våken og ideer kommer lettere.

Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 19
Kom med ideer for kreativ skriving Trinn 19

Trinn 4. Ta en lur

Hvis trening bare vil gjøre deg sliten, kan det være bedre for deg å ta en lur. En liten lur på 30 minutter eller mindre er nok til å gi kroppen hvile og kanskje nok til å få ideene tilbake. Når du sover i opptil 90 minutter, vil du sette deg inn i REM -søvn og la deg drømme om idéideer.

  • Dra nytte av drømmer. Hvis du bare hadde en drøm og fortsatt husker den, kan du skrive ned ideen fra drømmen på et stykke papir og blande den med hva du vil eller hva du synes passer. På den måten får du en idé til en historie senere.
  • Edgar Allen Poe søkte inspirasjon fra mareritt for det meste av poesien hans.
  • Kjemikeren Friedrich August Kekule bekjente 25-årsjubileet for publiseringen av hans manuskript fra 1865 av den ringlignende strukturen av benzen. Han nevnte at han drømte om å se en slange bite i halen. Denne drømmen inspirerte Kekule til å tolke forskningen sin som han hadde gjort.

Tips

  • Vær positiv selv om du har vanskelig for å komme med idéideer. En skråstilling vil bare bli en evig hindring hvis du lar det være.
  • Vær flittig. Å lage ideer for kreativ skriving krever tid og krefter.

Anbefalt: