3 måter å farge gardinene på

Innholdsfortegnelse:

3 måter å farge gardinene på
3 måter å farge gardinene på

Video: 3 måter å farge gardinene på

Video: 3 måter å farge gardinene på
Video: DEN 2 METER HØJE BAMSE 2024, Kan
Anonim

Å farge gardiner kan virke som en tøff jobb, men hvis du klarer utfordringen, kan resultatene være ganske givende. Det vanskeligste er å velge riktig fargestoff og bestemme hvor mye du skal bruke. Etter det er prosessen ganske enkel.

Steg

Metode 1 av 3: Tilberedning

Fargegardiner Trinn 1
Fargegardiner Trinn 1

Trinn 1. Sørg for at gardinene kan farges

De fleste naturlige stoffer kan farges uten problemer, men mange syntetiske stoffer farger ikke lett. Før du starter dette arbeidet, bør du kontrollere at gardinene er laget av et materiale som kan farges.

  • Vær oppmerksom på at noen fargestoffer kanskje eller ikke farger noen materialer, men de fleste har de samme egenskapene og begrensningene. Du bør sjekke etiketten på fargestoffet du skal bruke for å sikre at det fungerer for din gardintype.
  • Noen fargestoffer kan farge bomull, lin, ull, silke og lin. Enkelte syntetiske fibre som rayon og nylon kan vanligvis også farges.
  • De fleste fargestoffer fungerer ikke for stoffer der hovedingrediensene er polyester, akryl, acetat, glassfiber, spandex eller metalliske fibre. Blekede stoffer, vannavvisende stoffer, flekkbestandige stoffer og tekstiler som "bare er rene" kan vanligvis heller ikke farges.
Dye Gardiner Trinn 2
Dye Gardiner Trinn 2

Trinn 2. Vask gardinene først

Uansett om gardinene er nye eller gamle, må du vaske dem på en vanlig vaskesyklus før farging. La gardinene tørke delvis ved å lufte eller bruke en tørketrommel.

  • Du bør bruke vaskemiddel, men ikke bruk tøymykner.
  • Disse vasketrinnene hjelper til med å fjerne belegg eller smuss som kan blokkere stoffet fra å absorbere fargen. Som et resultat vil tidligere vasket gardiner absorbere farger jevnere og mer nøyaktig.
  • Gardinene trenger ikke å tørke helt, men du bør ikke la dem trekke, da fuktigheten inne i gardinene kan kjøle seg ned og påvirke fargestoffets interaksjon med stoffet senere.
Fargegardiner Trinn 3
Fargegardiner Trinn 3

Trinn 3. Velg en farge

Bestem hvilken farge du vil bruke for å farge gardinene. Vanligvis er alt du trenger å gjøre å bestemme hvilken farge du vil ha og finne et passende fargekonsentrat. Du kan endre fargen - eller hvor mørk eller lys den er - ved å dyppe gardinene i fargestoffet i lang eller kort tid.

Gjør litt research før du kjøper fargestoff. Les anmeldelsen av hver farge nøye og se på bildene. Å gjøre det riktige valget kan være vanskelig, men du kan minimere risikoen for et utilfredsstillende fargevalg ved å ta deg tid til å gå gjennom hvert fargevalg

Dye Gardiner Trinn 4
Dye Gardiner Trinn 4

Trinn 4. Vurder å fjerne fargen fra gardinene

Hvis gardinene er hvite, off-white eller veldig lyse, kan du enkelt farge dem. Men hvis gardinene er mørkere eller lysere i fargen, må du bruke en fargefjerner.

  • Bruk en fargefjerner i stedet for blekemiddel fordi blekemiddel gjør det vanskelig for gardinstoffet å absorbere fargestoffet.
  • Mørke tekstiler kan ikke farges med lyse fargestoffer. Du kan kanskje farge stoffet farget hvis du bruker et mørkere fargestoff, men resultatet blir en blanding av fargestoffet og fargen som allerede er på gardinene. Siden resultatene er uforutsigbare, er fullstendig fjerning av den opprinnelige fargen på gardinene en tryggere metode.
  • Slik bruker du fargefjerner:

    • Fyll vaskemaskinen med varmt vann og tilsett tre til fire pakker med fargefjerner mens du fyller vannet.
    • Legg de vaskete, men fremdeles våte gardinene i vaskemaskinen når syren for vann-omrøring starter. La det trekke i vaskemaskinen i 10-30 minutter eller til fargen er borte.
    • Tøm vannet fra vaskemaskinen.
    • Vask gardinene igjen med vaskesåpe. Bruk en full vask- og skyllesyklus.
    • Rengjør vaskemaskinen med varmt vann og vaskesåpe før du bruker den igjen for å fjerne spor av fargefjerning.
Fargegardiner Trinn 5
Fargegardiner Trinn 5

Trinn 5. Bestem hvor mye fargestoff du trenger

Mengden fargestoff som brukes varierer etter merke, så du bør alltid sjekke merkets spesifikasjoner før du tar en beslutning. Tallene kan imidlertid sammenlignes og basert på stoffets vekt.

  • Vei gardinene for å finne ut hvor mye de veier. Den enkleste måten å gjøre dette på er å veie deg selv, deretter veie deg selv mens du holder gardinene. Finn forskjellen for å finne ut vekten på gardinene.
  • Som hovedregel trenger du en eske med pulverform eller 125 ml flytende fargestoff for hver 450 gram gardiner. Du kan bruke litt fargestoff hvis du vil ha en lysere farge. For en mørkere farge, doble denne mengden.

Metode 2 av 3: Fargelegge gardinene

Fargegardiner Trinn 6
Fargegardiner Trinn 6

Trinn 1. Fyll et stort kar med varmt vann

Som hovedregel bør du bruke 12 liter vann til en klut på 450 gram. Vannet skal være litt kokende varmt når du heller det i karet.

  • Glass og kar i rustfritt stål vil ikke flekke med fargestoffet, men de fleste plastene vil.
  • Hvis du er bekymret for at karet blir flekket, bør du vurdere å dekke det til med et plastark før du fyller det med vann.
  • Denne jobben gjøres best hvis du bruker et enkelt kar. Hvis du trenger å dele prosessen i to kar, må du kontrollere at mengden vann og mengde fargestoff du putter i hvert kar er nøyaktig det samme.
  • Alternativt kan du bruke vaskemaskin til å farge gardinene. For å gjøre dette, begynn med å fylle karet til vaskemaskinen med så varmt vann som mulig. Andre prosesser følger de samme trinnene.
Fargegardiner Trinn 7
Fargegardiner Trinn 7

Trinn 2. Klargjør fargestoffet

Det er forskjeller mellom pulveriserte fargestoffer og flytende fargestoffer, og det er til og med store forskjeller mellom fargestoffmerker. Sjekk instruksjonene på fargestoffpakken for den beste måten å forberede den på.

  • Vanligvis må du forberede en flaske med flytende fargestoff ved å riste det kraftig i omtrent et minutt.
  • For å tilberede pulverisert fargestoff, oppløs en pakke pulverisert fargestoff i 500 ml veldig varmt vann.
Fargegardiner Trinn 8
Fargegardiner Trinn 8

Trinn 3. Bland fargestoffet

Hell det tilberedte fargestoffet i et kar eller vaskemaskin (alt etter hva du foretrekker) fylt med vann. Bruk en malepinne eller et brett til å røre fargestoffet til du er sikker på at det har spredt seg jevnt i vannet.

Fargegardiner Trinn 9
Fargegardiner Trinn 9

Trinn 4. Bløtlegg gardinene

Hvis gardinene føles tørre eller kalde ved berøring, skal du umiddelbart suge dem i et separat badekar eller badekar fylt med rent varmt vann.

Varmt vann hjelper til med å aktivere fargestoffet. Resultatet blir så klart og jevnt som mulig hvis fargebadet og gardinene er varme når du overfører stoffet til fargebadet

Dye Gardiner Trinn 10
Dye Gardiner Trinn 10

Trinn 5. Legg gardinene i fargebadet

Plasser gardinene i fargebadet, og senk dem helt under vannet. La stå i det varme fargestoffet i 5 minutter.

Ikke rør gardinene i denne fasen. Hvis du bruker en vaskemaskin, må du ikke starte vaskesyklusen

Fargegardiner Trinn 11
Fargegardiner Trinn 11

Trinn 6. Tilsett salt eller eddik

Etter de første 5 minuttene, tilsett 250 ml salt eller hvit eddik i fargebadet for hver 12 liter vann. Du bør også legge til 1 spiseskje flytende vaskesåpe.

  • Saltet og eddiken bidrar til å forbedre fargen på fargestoffet. Bruk salt til tekstiler av bomull, lin, lin og rayon. Bruk eddik til silke, ull og nylon.
  • Flytende vaskesåpe lar fargestoffet bevege seg mer fritt i vannet og stofffibrene.
Fargegardiner Trinn 12
Fargegardiner Trinn 12

Trinn 7. Bløtlegg i noen timer

Mens kjemikaliet er i vannet, la gardinene trekke i fargebadet i to timer.

  • Bløtleggingstiden er standard hvis du vil lage en bestemt farge; Du kan imidlertid suge gardinene i kort eller lang tid hvis du ønsker henholdsvis lyse eller mørke farger.
  • Sjekk gardinene regelmessig til de er i fargen du vil ha. Vær imidlertid oppmerksom på at den endelige fargen vanligvis er litt lysere enn da gardinene fremdeles var våte.
  • Rør alltid i gardinene. Hvis du farger gardinene med en vaskemaskin, setter du vaskemaskinen på en omrøring og fortsetter å røre stoffet helt. Hvis du vasker gardinene i et kar, rør stoffet noen få minutter med en stor malingspinne eller et brett.

Metode 3 av 3: Angi farger

Dye Curtains Trinn 13
Dye Curtains Trinn 13

Trinn 1. Farg gardinene med en vaskesyklus med varmt vann

Fjern gardinene fra fargebadet og overfør dem til vaskemaskinen (hvis de ikke allerede er i vaskemaskinen). Kjør vaskemaskinen på en vaskesyklus for varmt vann og sett skyllesyklusen med varmt vann.

  • Hvis du kan justere jordnivået på vaskemaskinen, setter du den til "tung jord".
  • Ikke tøm fargebadet hvis du farger gardinene i vaskemaskinen. Bruk vaskemaskinen med vannet i den.
Dye Gardiner Trinn 14
Dye Gardiner Trinn 14

Trinn 2. Kjør vaskemaskinen på en varm/kald syklus

Tilsett 1-2 ss flytende vaskesåpe i vaskemaskinen og kjør på en normal til varm syklus med kald skylling.

  • Den første vaskesyklusen har fjernet det meste av overflødig fargestoff. Den andre syklusen skal bidra til at fargestoffet fester seg til stoffet.
  • Sørg for at vannet er klart på slutten av vaskesyklusen. Hvis vannet er klart, er fargestoffet allerede festet og får ikke gardinmaterialet til å falme.
Dye Gardiner Trinn 15
Dye Gardiner Trinn 15

Trinn 3. Tørk gardinene

Så lenge gardinene er laget av et materiale som kan tørkes i tørketrommel, er den enkleste og raskeste måten å tørke dem i tørketrommelen og tørke på lav hastighet til gardinene er tørre å ta på.

Alternativt kan du tørke gardinene ved å henge dem på en klessnor. Gardinene var helt tørre med luft etter en dag eller to, hele dagen var det tørt og solen skinte sterkt

Fargegardiner Trinn 16
Fargegardiner Trinn 16

Trinn 4. Rengjør vaskemaskinen

Det meste av fargestoffet bør fjernes fra vaskemaskinen på dette stadiet, men for å unngå mulig utilsiktet vask er det en god idé å rengjøre vaskemaskinen ved å kjøre den på en annen syklus. Tilsett halvparten av hetten med flytende vaskesåpe og kjør vaskemaskinen på en varm vaskesyklus med kaldt vann.

Vurder også å legge litt blekemiddel i vaskemaskinen på dette trinnet

Fargegardiner Trinn 17
Fargegardiner Trinn 17

Trinn 5. Installer gardinene

På dette stadiet er gardinene farget og klare til å installeres på plass.

Anbefalt: