Hvordan ta vare på ender (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan ta vare på ender (med bilder)
Hvordan ta vare på ender (med bilder)

Video: Hvordan ta vare på ender (med bilder)

Video: Hvordan ta vare på ender (med bilder)
Video: Staysman & Lazz - En godt stekt pizza 2024, Kan
Anonim

Ender som nettopp har klekket seg ut av skallene trenger et varmt og trygt miljø for å vokse seg sterke og sunne. Hvis du er i stand til å gi et trygt ly og gi rikelig med mat og vann, vil dine søte og yndige andungen snart kunne gå og svømme på egen hånd. Finn ut hvordan du kan skape et komfortabelt sted for andungene dine, gi dem maten de liker, og hold dem borte fra veien.

Steg

Del 1 av 3: Making a Cage

Ta vare på andungene Trinn 1
Ta vare på andungene Trinn 1

Trinn 1. Finn en tom boks for å lage et bur

Omtrent 24 timer etter at andungene har klekket seg ut av skjellene og har begynt å venne seg til omgivelsene, kan du flytte dem inn i buret. Du kan bruke en plastbeholder eller et stort glassakvarium eller en solid pappeske for å lage et bur.

  • Boksen du velger skal være stram, fordi andungene trenger et varmt miljø. Ikke bruk en eske som har mange hull i bunnen eller sidene.
  • Bekle bunnen av esken med spon eller et gammelt håndkle. Ikke bruk avispapir eller andre glatte materialer. Ender kan ikke gå oppreist i flere uker etter klekking, så de kan lett skli og bli skadet når de går på glatte overflater som plast eller avispapir.
Ta vare på andungen Trinn 2
Ta vare på andungen Trinn 2

Trinn 2. Installer lysene i buret

Ender trenger et varmt miljø i flere uker etter klekking, til de blir vant til den kalde luften utenfor. Kjøp et burlys hos en dyrefôr eller jernvarehandel, og fest det til toppen av buret.

  • For det første, bruk en 100 watt pære. For en nyfødt and, bør dette lyset være nok til å varme det opp.
  • Sørg for at det er en del av buret borte fra varmekilder (lys), så har andungen et sted å kjøle seg ned om nødvendig.
  • Sørg for å ikke montere lysene for nær andungen. Dette kan overopphetes andungene dine, eller hvis de berører en lampe, kan det hende at andene dine tar fyr. Hvis buret du bruker ikke er veldig høyt, hever du lyset med en trebit eller annen solid støtte.
Ta vare på andungene Trinn 3
Ta vare på andungene Trinn 3

Trinn 3. Kontroller plasseringen av burlysene

Kontroller plasseringen av lysene med jevne mellomrom for å sikre at andungene får den varmen de trenger.

  • Varmen og kraften til lampen må endres i henhold til oppførselen til andene som vokser.
  • Hvis andungen ofte klumper seg sammen under lysene, er sjansen stor for at de er kalde. Vi anbefaler at du plasserer lampen nærmere, eller bytter den ut med en lampe med høyere effekt.
  • Hvis andungene er spredt ut på alle sider av buret og pusten er tung, er det sannsynlig at andene blir overopphetet. Du må flytte lampen bort eller bytte den ut med en lampe med lavere strøm. En behagelig andunge skal føles varm og virke rolig.
Ta vare på andungene Trinn 4
Ta vare på andungene Trinn 4

Trinn 4. Juster burlysene til veksten av andungen

Når andungen vokser, reduseres varmen den trenger. Skru opp burlyset for å redusere varmen i buret når andungene ikke lenger sover under dem.

Del 2 av 3: Fôring og vann

Ta vare på andungene Trinn 5
Ta vare på andungene Trinn 5

Trinn 1. Gi rikelig med vann i buret

Legg en grunne bolle med vann dypt nok til at andungen kan dyppe nebbet i, men ikke så dypt at den kan senke hodet helt. Ender rydder ofte neseborene når de drikker, men hvis du gir dem en bolle med vann som er for dypt, kan andungene kaste seg inn og drukne.

  • Bytt drikkevann og rengjør bollen hver dag for å forhindre at andungen din blir syk av å drikke skittent vann.
  • Hvis du er bekymret for at andens drikkeskål fremdeles er for dyp for å brukes trygt, kan du legge til småstein eller klinkekuler i bollen for å gjøre den tryggere.
Ta vare på andungene Trinn 6
Ta vare på andungene Trinn 6

Trinn 2. Feed andungene

I løpet av de første 24 timene etter klekking vil ikke andungen spise, fordi de fortsatt absorberer eggeplommens næringsstoffer i eggene sine. Etter det kan andungene begynne å spise andefôr i form av et fint pulver som du kan kjøpe i dyrefôrbutikker. Kjøp en mateskål av plast, fyll den til randen, og legg den i buret.

Hvis andungen virker motvillig til å spise, kan du prøve å tilsette litt vann i maten for å gjøre det lettere å svelge. Du kan også tilsette litt sukker i drikkevannet i noen dager etter klekking som energikilde for andungene

Ta vare på andungene Trinn 7
Ta vare på andungene Trinn 7

Trinn 3. Gi eggeplommene til andungene som ser svake ut

Svake andungen kan trenge flere eggeplomme næringsstoffer før du begynner å spise andemat. Gi litt eggeplomme til andungen begynner å ville spise andefôret.

Ta vare på andungene Trinn 8
Ta vare på andungene Trinn 8

Trinn 4. Gi andungen døgnet rundt

Sørg for at andungene dine kan spise når som helst. Ender bør spise når de føler seg sultne, fordi veksten er veldig rask i dette stadiet. Ender trenger også vann for å hjelpe dem med å svelge maten, så ha en bolle fylt med vann hele tiden i coop.

Etter omtrent 10 dager begynner andungene å spise fôr i form av pellets, som inneholder de samme næringsstoffene som pulverisert fôr, bare større i størrelse

Ta vare på andungene Trinn 9
Ta vare på andungene Trinn 9

Trinn 5. Bytt til voksen andemat

Når kyllingene begynner å vokse, rundt 16 uker, kan du mate de voksne andene.

Ta vare på andungene Trinn 10
Ta vare på andungene Trinn 10

Trinn 6. Ikke gi annen mat enn spesialfôr til ender

Mange menneskelige matvarer, for eksempel brød, inneholder ikke næringsstoffene som andungen trenger, og noen av dem kan til og med gjøre andene syke.

  • Selv om andungen liker mat som brød, er denne maten ikke egnet for ham.
  • Ender kan spise i tynne skiver av frukt og grønnsaker som mellommåltid, så lenge du sørger for at hoveddiet er andemat.
  • Ikke gi kyllingfôr til andungen. Næringsstoffene i den er ikke i samsvar med andungenes behov.
  • Aldri gi medisinert fôr til andungen. Denne typen fôr kan forårsake organforstyrrelser.

Del 3 av 3: Raising Ducks To Be Healthy Adult Ducks

Ta vare på andungene Trinn 11
Ta vare på andungene Trinn 11

Trinn 1. Hjelp andungen å svømme

Ender elsker å svømme, og kyllinger kan begynne å lære å svømme en dag etter klekking hvis du lar dem. La imidlertid ikke andungene svømme alene. Kroppen til en nylig klekket andung er dekket med fine, ugjennomtrengelige fjær, og kroppen er fortsatt for svak til å svømme alene på dette stadiet.

Ta vare på andungene Trinn 12
Ta vare på andungene Trinn 12

Trinn 2. Lag et lite svømmebasseng av et gammelt malingsbrett

Et gammelt malingsbrett kan være et flott sted for andungen å lære å svømme. Du kan se andungen på nært hold, og skråningen på malingsbrettet ligner en skråning slik at andungene trygt kan komme inn og ut av vannet.

  • Ikke la andungen svømme for lenge, ellers kan de bli forkjølet. Etter svømming tørker du andene forsiktig, og returnerer dem deretter til buret for å varme seg.
  • Du kan også legge andungen på en varmepute som er foret med et rent håndkle i noen minutter.
Ta vare på andungene Trinn 13
Ta vare på andungene Trinn 13

Trinn 3. La de voksne ender svømme uten hjelp

Når andens kropp er helt dekket av vannavstøtende voksne fjær, kan du la den svømme uten tilsyn. Ande voksne fjær er vanligvis perfekte når de er 9-12 uker gamle, avhengig av rasen.

Ta vare på andungene Trinn 14
Ta vare på andungene Trinn 14

Trinn 4. Se opp for eldre ender

Sørg for å holde øye med andungene hele tiden mens fjærdrakten er umoden og fortsatt lærer å svømme, spesielt når de svømmer i utendørsbassenger. Eldre ender kan også svømme i samme dam og kan prøve å drukne eller drepe mindre ender.

Ta vare på andungene Trinn 15
Ta vare på andungene Trinn 15

Trinn 5. Hold andungene borte fra rovdyr

Ender, spesielt unge, kan være et mål for rovdyr. Du kan la endene leke fritt når de modnes, men vær oppmerksom på at noen ganger kan endene bli byttet av andre dyr. Du må prøve å beskytte endene mot rovdyrene deres.

  • Hvis du tar vare på andungen i en garasje eller låve utendørs, må du holde andre dyr unna dem. Ulv, rever og til og med rovfugler kan skade andungen hvis du ikke er forsiktig.
  • Ender som holdes innendørs, bør oppbevares utilgjengelig for hunder og katter, som kan prøve å angripe eller skade andungen.
  • Etter at du kan flytte andungen fra et lite bur til et større bur, må du kontrollere at andre dyr ikke kan komme inn i buret.
Ta vare på andungene Trinn 16
Ta vare på andungene Trinn 16

Trinn 6. Ikke kom for nær følelsesmessig til andungene

Det kan være fristende å sove med en søt og yndig and, men hvis du kommer for nært, kan det hende at andungene tenker på deg som sin mor. For at andungen din skal vokse opp til å bli friske og uavhengige voksne, må du bare se dem leke med hverandre, men ikke bli for involvert i dem.

Ta vare på andungene Trinn 17
Ta vare på andungene Trinn 17

Trinn 7. Flytt anda til et større område

Når din and har vokst seg så stor at den ikke kan bli i hagen, kan du flytte den til en hundegård eller et skur utstyrt med en døråpning. Gi de voksne endene mat og la endene tilbringe dagen med å svømme og leke i vannet i dammen. Sørg for å ta ham hjem til buret hans om natten for å unngå å bli angrepet av rovdyr.

Tips

  • Ikke prøv å gi bær eller druer til andungen.
  • Ikke gi løk, villfôr eller tamme fuglefôr og brød til andungen. Du kan mate andungen, erter, mais, kikerter, limabønner, kokte gulrøtter, kokte egg, tomater, sirisser, ormer, minnows, gress, melk og kalkun som mat til andungen.
  • Når endene dine er i stand til å svømme i en dam eller annen vannkilde, kan du gi dem litt flytende fiskemat eller hundemat. Bytt andens vanlige diett med høykvalitets, ikke-medisinsk fjærfe, som vanligvis er tilgjengelig i de fleste dyrefôrbutikker.
  • Hvis andungen din er syk, finn en løsning umiddelbart ved å kontakte en veterinær eller lese kilder på internett.
  • Hvis du har andre store kjæledyr som hunder eller katter, må du holde andungen unna dem.
  • Gni andungen forsiktig fordi beinene fremdeles er veldig skjøre.
  • Gi nok plass til alle dine andungen. Tenk deg at du må bli stappet inn i et nytt hus? Så gi nok ledig plass til alle dine andungen.
  • Selv om din and er voksen, er det et godt valg å holde den borte fra rovdyr.

Advarsel

  • Hold alltid rent vann i nærheten av maten, fordi andungen ikke kan svelge maten godt uten vann.
  • La aldri andungen ligge alene, ettersom rovdyr kan skade dem.
  • La aldri andungene dine svømme uten tilsyn.
  • Gi aldri medisinert fjærfe til dine andungen!
  • La aldri andungen stå uten tilsyn den første dagen etter klekking.

Anbefalt: